Не зна се колико „Фијатових” радника иде у Словачку

0

(фото:НСПМ)

Колико „Фијатових” радника се до петка пријавило за одлазак на рад у Словачку још није познато. Онима који то нису учинили, 22. јула ће бити исплаћена договорена отпремнина по основу технолошког вишка, рекао је за агенцију Бета представник запослених Ђорђе Милојевић на основу информације коју је добио од надлежне особе у Влади Србије која је задужена за питања „Фијатових” радника.

Представници „Фијата” и „Стелантиса” за сада нису излазили са подацима колико људи се пријавило за рад у иностранству.

„Политика” је јуче такође тим поводом контактирала „Фијат Крајслер аутомобиле (ФЦА) Србија”, али одговор нисмо добили. Из ове компаније је крајем маја саопштено да је, за само једну недељу, 25 одсто позваних радника изразило интересовање за рад у иностранству и више од 100 је већ прихватило рад у другим „Стелантисовим” фабрикама у Европи. После тог анкетирања и током процеса пријављивања, представници „Стелантиса” се више нису оглашавали.

Прочитајте још:  Хабек оптужује Русију за економски напад на Немачку
Милојевић је казао да је веома слаб одзив за пријављивање за Словачку, као и да су се неки раније пријављени и одјављивали како би узели отпремнине и напустили „Фијатову” фабрику у Крагујевцу.

Он нема званичну информацију колико је још радника технолошки вишак, али је навео да је незванично реч о 950 радника, који се нису пријавили за Словачку. За њих су у преговорима са државним органима обезбеђене отпремнине од 790 евра по години стажа. Претходно су 492 радника напустила фабрике ФЦА и „Фијат пластик” уз одговарајуће отпремнине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милојевић је напоменуо да је и он био у тој групи радника који су узели отпремнине и којима је уговор о раскиду радног односа послат на кућну адресу. Он ће данас отићи у фабрику ФЦА по радну књижицу и остала документа која су потребна како би се пријавио на евиденцију Националне службе за запошљавање.

Милојевић је као и доста његових колега из ФЦА, предало радне биографије у војној фабрици „Застава терво” у Крагујевцу која је заинтересована да прими одређени број радника. „Застава терво” из Крагујевца је аутомобилска и одбрамбена компанија, специјализована за производњу теренских возила. Радници имају шансу да се запосле и у и БСС-у (Борбени сложени системи) из Велике, који производи сложене борбене системе (попут хаубице „нора” и возила „лазар 2”), ловачку, спортску и сачмарску муниције. Ту постоји могућност за запошљавање 400 радника.

Прочитајте још:  Изменом закона о референдуму Вучић и Дачић припремају терен за предају Kосова окупатору
Иначе 5. јула у згради Председништва Србије у Београду је одржан састанак на коме су били и представници радника, а тема је била даља судбина преосталих запослених у „Фијату” и њихов положај.

Саша Ђорђевић, председник синдиката „Фијата”, навео је да се за око 1.000 радника нуде две опције рада у иностранству: двогодишњи рад у континуитету у некој од „Стелантисових” фабрика у Европи и друга која важи само за Словачку у којој би Крагујевчани радили наизменично три месеца са месец дана паузе и повратка кући.

Они који не прихвате понуду биће проглашени технолошким вишком, а према Ђорђевићевим речима, није немогуће да „Стелантис” овај рок за изјашњаване продужи на још неколико дана.

За оне који се определе за одлазак у Словачку понуђен је сигуран посао по повратку у Крагујевац након две године, бонус од 17.000 евра (11.000 пре и 6.000 по повратку), а њихове породице у Србији ће за то време имати здравствено осигурање.

Прочитајте још:  Постоје сазнања о прикривеној српској масовној гробници у Броду
Ове недеље очекује се још један састанак синдикалаца „Фијата” са представницима владе и ресорних министарстава у Председништву Србије у Београду.

Марија Авакумовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *