Како безбедно плаћати у иностранству

0

(фото:Взгљад)

Уколико приметите неку сумњиву трансакцију, одмах обавестите своју банку, саветују у финансијском водичу за путовања.

Прочитајте још:  Следи измена Закона о малолетницима
Укупни трошкови током одмора могу бити увећани за десет одсто уколико се не води рачуна о начину плаћања картицом у иностранству. Избори које праве грађане могу довести до додатних трошкова – плаћања високих накнада у иностранству, па је зато важно коју картицу користе, бирају ли плаћање у локалној валути или у динарима, подижу ли новац на банкомату, наводи се у финансијском водичу Ерсте банке. Када планирају одмор, грађанима је лако да плате смештај и превоз, али је много теже контролисати трошкове приликом куповине или подизања готовине у другој земљи.

– Плаћање картицом омогућава да са собом не носите много новца у готовини, што истовремено помаже да се опустите и не проверавате стално где вам је новац. Ипак, и картицу морате чувати. Немојте је остављати без надзора – чак и када плаћате – већ инсистирајте да се плаћање изврши пред вама. Због евентуалних компликација добро је да чувате све слип исечке са одмора и на крају месеца проверите извод плаћања по ставкама. Уколико приметите неку сумњиву трансакцију, одмах обавестите своју банку, саветују у овом водичу. Док су у иностранству, грађани могу користити и кредитну картицу за подизање новца, али је препорука да се ово избегава и да се користи дебитна картица јер су у том случају провизије за подизање готовине по правилу ниже. Многе банке које послују у Србији присутне су и на тржиштима земаља региона, те би било добро да пре поласка на пут проверите да ли је ваша матична банка присутна на одабраној дестинацији. Уколико јесте, препорука је да се готовина подиже искључиво с тог банкомата јер је велика вероватноћа да провизија неће бити наплаћена.

Иначе, увек се препоручује да плаћање картицом буде у валути земље у којој се обавља трансакција.

– Дакле, уколико вам банкомат или продавац понуде конверзију валуте у оригиналну (на пример, у динаре), одбијте јер је то за вас неповољнија опција. Ваша банка ће урадити конверзију по неупоредиво повољнијим условима од оних које бисте добили на овакав начин. Најбоље ћете проћи на курсним разликама уколико новац подижете или плаћате са картице која је повезана с девизним рачуном – наводи се у водичу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Паровић снимио доказе на граници: Вучићев режим овако превози илегалне мигранте (видео)
Они подсећају да, у случају да у иностранству картица буде украдена или је изгубљена, власник треба одмах да позове своју банку и пријави губитак, како би картица била блокирана, а све нежељене трансакције спречене.

– Пре него што кренете на одмор, запишите број корисничког центра ваше банке који обично ради 24 сата дневно за овакве случајеве и који ће бити изузетно користан у овој, али и другим могућим ванредним ситуацијама. Осим тога, генерално је корисно да одаберите опцију СМС обавештења о стању на текућем рачуну. На овај начин у реалном времену можете приметити приливе на рачун и извршена плаћања, те тако увек, па и у иностранству, имати у виду стање рачуна и трансакције плаћања – наводе ови финансијски стручњаци.

Прочитајте још:  Амбасада Русије у БиХ: Без сагласности Савета безбедности УН Кристијан Шмит се не може сматрати високим представником у БиХ
Они подсећају да је једна од важних ствари које је неопходно обавити пре одласка на пут уплата путног осигурања. Власници рачуна би требало да се информишу и о томе да ли можда имају бесплатно путно осигурање уз текући рачун у банци или неку од картица које користе.

– Неке банке пружају различите врсте осигурања уз текући рачун. Ако често путујете с породицом, распитајте се да ли постоји могућност уплате породичног путног осигурања за одређени период јер на тај начин можете уштедети новац, а ту суму искористити за неку другу, лепшу ствар, рецимо, куповину новог породичног душека за море. Уколико путујете аутомобилом, добродошло је осигурање помоћи на путу. Уколико је пак ваш избор путовање авионом – можда је решење за вас осигурање од кашњења лета, губитка или крађе пртљага, или пак губитка повезаног лета – наводи се у овом водичу.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *