После C&A нова афера: Зара незаконито прикупљала податке из л. карата и пасоша!

0

Поверник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности забранио је компанији ITX RS обраду података о бројевима личних карата приликом онлајн куповине. Пре само неколико дана, модни бренд C&A је хитно затворио пословање у Србији јер се открило да је оштетио државу Србију за око 6 милиона евра.

ITX RS је власник брендова Zara, Zara Home, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho i Pull and Bear.

Прочитајте још:  Сутра још један редован лет Ер Србије из Тел Авива за Београд
У поступку инспекцијског надзора утврђено је да компанија бројеве личних карата или пасоша прикупља како би се извршио евентуални повраћај новца купцима, али да их обрађује превремено, односно да врши обраду пре момента повраћаја новца, пише у саопштењу Повереника.

„У време прикупљања спорних података обрада није законита, јер правна обавеза Руковаоца настаје у моменту повраћаја новца купцу за већ купљену робу или услугу, или у моменту одустајања од куповине у случају претходно плаћеног аванса“, додаје се.

Након решења Повереника, ITX RS је обавестио ову институцију да је престао са даљим прикупљањем података и да је наводно обрисао све које је до сада прикупио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шпанска група Индитеx у оквиру које послују ови познати брендови, отворила је предузеће у Србији 2005. године. До марта прошле године у Србији су продавнице пословале у оквиру засебним предузећима, да би се тада све припојиле компанији ITX RS.

Само у прошлој (корона) години, ITX RS је у Србији остварио пословни приход од чак 13,6 милијарди динара и више од 1,2 милијарди „чистог“ нето добитка (више од 10 милиона евра).

Нова економија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *