ЈАСЕНОВАЦ – МЕСТО ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА: Монструозни злочини које Хрватска данас хоће да сакрије

0
јасеновац

Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац (Фото Википедија)

Председнику Србије је забрањено да положи цвеће јасеновачким жртвама.

Министар спољних послова тим поводом у 11 часова одржаће ванредну конференцију за новинаре.

Јасеновац – место геноцида и најмонструознијих злочина у историји човечанства

У логору Јасеновац су хрватске усташе, према извештајима независних комисија, од 1941. до 1945. године убиле 700.000 Срба, Јевреја и Рома, а логор је био место масовних страдања жена и деце.

Затворенике и све оне који су завршили у Јасеновцу, усташе су клале посебно обликованим ножевима (србосјек) или су их убијале секирама, маљевима и чекићима; бивали су такође и стрељани или вешани по дрвећу или бандерама. Неки су живи спаљивани у усијаним пећима, кувани у казанима или дављени у реци Сави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овде су коришћени најразноврснији облици мучења – металним предметима чупали су нокте на рукама и ногама, људе су ослепљивали забијајући им игле у очи, месо су им кидали, а затим солили. Такође су људе живе драли, одсецали им носеве, уши и језике секачима за жицу, и шила им забадали у срце. Ћерке су силовали пред очима мајки, а синове мучили пред очима њихових очева. У Јасеновцу и Старој Градишки усташе су превазишли све оно што чак ни најболеснији ум није могао да замисли и спроведе.

Чак су и нацистички генерали били ужаснути усташким злочинима у Јасеновцу. Генерал фон Хорстенау, Хитлеров изасланик у Загребу, записао је у свом личном дневнику за 1942. годину да су усташки логори у НДХ били “суштина ужаса” а Артур Хефнер, официр задужен за транспорт радне снаге у немачки Рајх, написао је за Јасеновац 11. новембра 1942.: “Концепт логора Јасеновац требало би заправо схватати као комплекс од неколико логора, који су удаљени по неколико километара један од другог, а груписани су око самог Јасеновца. Без обзира на јавну пропаганду, ово је један од најстрашнијих логора, који би се могао поредити једино са Дантеовим „Паклом“.”

Прочитајте још:  Камбери и Бисерко оргијају у Београду, власти ћуте

За разлику од немачких логора у којима је убијање било индустријско, у Јасеновцу је убијање било дивљачко, вршено је углавном ручно, ручним алатима, ножевима, полугама, маљевима, чекићима.

Хрвати су имали и логоре за децу. Логори за децу били су у Сиску и у Јастребарском, а женски логор у Старој Градишки југоисточно од Јасеновца, мада је жена и деце било и у Јасеновцу.

Хрватска умањује број жртава геноцида у Јасеновцу

Тенденција умањивања броја жртава присутна је и у “модерној Хрватској”. Познати пример је бивши хрватски председник Фрањо Туђман који је тврдио да је “у Јасеновцу убијено 30.000 до 40.000 Срба, 30.000 Јевреја, као и 10.000 хрватских антифашиста”.

Геноцид у Јасеновцу не смемо да заборавимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у мају ове године да је злочин у усташком логору Јасеновац током Другог светског рата најтежи злочин геноцида и нешто што никада не смемо да заборавимо.

– Никада српски народ неће бити толико мали и слаб колико би други хтели да буде мали и слаб. Никада Србија није довољно слаба, да није “претерано наоружана и сувише милатаризована” – рекао је Вучић у Доњој Градини.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *