Ову “ЖЕНСKУ” БИЉKУ користе већ ВЕKОВИМА : Све је популарнија у балансираној исхрани, а благотворна је и за ПЛОДНОСТ и здравље

0

Foto: Marcus Z-pics/Shutterstock

У последње време се све више говори о мака праху који се додаје исхрани, а реч је о адаптогеној биљци која је позната у фитотерапији вековима.

Мака се последњих година спомиње у склопу промишљања о фитотерапији, али и о здравој исхрани, сматра се једном од биљака која се налази на граници између хране, и фитотерапије. Занимљиво је да ова биљка појачава либидо, плодност и здравље, како код жена тако и код мушкараца.

Шта је мака прах?

Ова биљка припада групи купусњача, као и броколи и карфиол, а садржи многобројне биолошки активне супстанце које благотворно делују на здравље жена, али и мушкараца.

Пре свега реч је о мацамидима и мацаенима, специфичним супстанцама које очигледно делују посредно на хормонални и ендоканабиноидни систем жена и мушкараца доприносећи равнотежи хормона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Важно је знати да није свеједно какав тип корена маке се користи, а на нашим просторима ни не може да се нађе у свежем облику, већ у облику уситњеног праха корена.

Ова биљка се сматра “женском” биљком, с обзиром на то да је њена традиционална фитотерапијска примена била усмерена на смањену плодност, мањак либида, нередовне менструације, као и на смањену коштану масу коју данас клинички препознајемо као остеопорозу.

Kорен маке користе и мушкарци смањеног либида, који су под стресом и менталним и физичким напорима, користећи се притом бенефитима разноликости фенотипа корена ове биљке.

Разликују се црвена, црна и жута мака:

– Црвена мака се традиционално користи при побољшању хормоналног статуса, уравнотежењу менструалног циклуса и смањења појавности нередовитих менструација, смањене плодности, менопаузе, остеопорозе, коже с акнама.

Прочитајте још:  Нема ЈЕФТИНИЈЕГ препарата за подмлађивање! Ево како да УКЛОНИТЕ БОРЕ код куће

– Црна мака је мака коју користе и мушкарци и жене за повећање либида, менталног фокуса, отпорности на стрес, спортисти, студенти.

– Жуту маку користе особе под стресом и симптомима ПМС-а, а једнако тако код смањене плодности.

Мака мора да се користи редовно да би се видео повољан утицај на организам. До сада нису откривене никакве озбиљне контраиндикације при конзумирању ове биљке али препоручена доза не треба да се прескаче, пише Блиц Жена.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *