Око 12 одсто струје “нестане” на путу до потрошача

0

(фото: Sputnik / Taras Litvinenko)

Око 12 одсто струје “нестаје” на њеном путу до потрошача и зато је неопходоно почети сређивање стања у дистрибутивном систему, оцењује Фискални савет у најновијој анализи.

“Уз ЕПС-ове проблеме у производњи, велики изазов представља и застарела дистибутивна мрежа на којој се изгуби превише електричне енергије”, пише у анализи.

Иако су у последњих десетак година губици на дистрибутивној мрежи донекле умањени, они су у Србији још увек двоструко изнад просека земаља Централне и Источне Европе, а ситуација је тренутно гора само у Црној Гори и Северној Македонији.

На губитке највише утиче дотрајала инфраструктура и широко распрострањен проблем крађе струје због застареле мерне инфраструктуре и неефикасне контроле бројила.

“Заостајање у односу на упоредивне земље може се делом објаснити технички оправданим губицима због тога што је у Србији већи удео потрошње на ниском напону (домаћинства), где су губици иначе израженији у односу на више напонске нивое (нпр. предузећа и други велики потрошачи)”, наводи Фискални савет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дистрибуција струје у Србији је све мање поуздана, тј. све чешће долази до прекида у снабдевању чије укупно трајање у сталном порасту последњих неколико година.

Главни узрок ових проблема је мањак и неефикасна реализација инвестиција, будући да су улагања у дистрибуцију у протеклој деценији све време била испод плана и амортизације, односно недовољно само за одржавање постојеће инфраструктуре, пише у анализи ове независне институције.

“Донедавно је све то било део лоше инвестиционе политике ЕПС-а, али од 2021. Електродистрибуција Србије (ЕДС) издовјена је као посебно предузеће које је сада одговорно за управљање и решавање проблема у дистрибутивно систему”, наводи Фискални савет.

Прочитајте још:  ТИТО ЈЕ ПРОМЕНИО ПРЕЗИМЕ ЗВЕЗДИНОЈ ЛЕГЕНДИ: Били су Стојановић, а онда је државни врх умешао прсте!

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *