Предмет “Дудаковић и остали”: И данас без налаза вештака

0

(фото:Политика)

Судски процес против генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића биће настављен када медицински вештак утврди да ли је способан да присуствује суђењу.

Прочитајте још:  Направљена мапа логора, места страдања Срба у БиХ
Адвокат Асим Црналић каже да је здраствено стање његовог брањеника изузетно тешко.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Милорад Којић сматра да се намерно одуговлачи процес како не би дошло до осуђујуће пресуде Дудаковићу и 14 оптужених за тешка дела ратног злочина над Србима у четири западнокрајишке општине 1995. године.

Прочитајте још:  Да ли је могућа гарантована пензија онима без дана радног стажа и без имовине
Последњи пут суђење је одржано у фебруару 2020. године, а Тужилаштво је предложило саслушање 447 свједока.

Суђење вијека лако би могло да буде фијаско и велика срамота правосуђа БиХ. Атиф Дудаковић и Хасан Ружнић данас се нису појавили у судници и пре децембра сигурно и неће. Одбрана тврди због лошег здраственог стања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Чекаћемо до децембра да видимо је ли се његово стање поправило или се погоршало и да ли је он способан уопште присуствовати суђењу” – каже Црналић.

Вештак неуропсихијатар утврдио је да је Дудаковић способан да присисуствује суђењу док се налаз вештака интерне медицине очекује за 4 месеца. Тужилаштво је спремно да сачека, али постоји сумња у здраствене разлоге због којих не може да седи у судници.

Прочитајте још:  Малигне болести нису хитна ствар: Срамна изјава секретара Министарства здравља
Незванично, Дудаковић је често у свом аутомобилу на релацији Сарајево-Бихаћ, наводно је имао и саобраћајку након које му је недавно пружена помоћ у Кантоналној болници у Бихаћу.

“Према нашим информацијама Дудаковић вози свиој сопствени аутомобил дакле потпуно нормално се понаша у друштвеном животу али не може да дође на суђење како то они желе да покажу” – одговорио је Којић.

Од почетка суђења, у пролеће 2019. године Атиф Дудаковић и остали оптужени су на слободи. Само што је Тужилаштво почело са извођењем сведока о бруталним злочинима 5. корпуса тзв. АРБиХ над српским цивилима и заробљеним војницима, вирус корона обуставио је суђење.

Пандемија је спласнула али наставку процеса испречиле су се рестрикције о броју људи на једном месту. Када је и то прошло, суђење је каснило због замене члан судског већа. Разлог застоја сада је здраствено стање првооптуженог.

“Да није било тих опструкција ми би данас имали првостепену пресуду Дудаковићу и осталим. Јасно и видљио да се покушава овај процес одуговлачити како се не би дошло до осуђујуће пресуде, очигледно да је свестан Дудаковић и његова одбрана да сви докази указују да су почињена тешка дела ратног злочина” – навео је Којић.

У зависности од процене здраственог стања могло би доћи до раздвајања судског поступка против Дудаковића у односу на остале оптужене. За сада, Туижилаштво је против те могућности.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *