“Мапет шоу” на Кијевски начин: Како се Украјина спрема да суди Русији у Хагу

0

(фото:Твитер)

Док се једни туку, други деле кожу неубијеног медведа. Реч је о украјинским властима, заузетим припремом будућих трибунала против „руских окупатора“, који тек треба да покушају да поразе. Као што изрека каже, “прво реци хоп па скочи”.

Управо таква размишљања била су инспирисана узбудљивом вешћу коју су украјински медији навелико објавили да се супруга Зеленског вратила кући из Сједињених Држава са победом: група америчких сенатора, са којима раде лобисти које је Кијев ангажовао, поднела је нацрт резолуције којом се признаје Руске акције у Украјини као „геноцид“.

Ову радосну вест пожурио је да први пренесе Комонвелту сам Зеленски у својој следећој, некаквој видео поруци која је већ тамо. Од краја фебруара ових апела је већ било више него 30 година издања Мапет шоуа, па нота оживљавања за повећање интересовања јавности која се досађује није шкодила – рејтинг пада. А у те ствари се бивши шоумен, којег је тешка довео у председничку фотељу, разуме много боље од вас и мене.

„У складу са нацртом документа, Сенат САД осуђује Русију за почињење дела геноцида над народом Украјине; позива Сједињене Државе, заједно са савезницима из НАТО-а и ЕУ, да подрже владу Украјине да спречи даље акте руског геноцида над украјинским народом; подржава трибунале и међународне кривичне истраге да се руски политички лидери и војно особље држе одговорним за агресију, ратне злочине, злочине против човечности и геноцид“, рекао је Зеленски

Ова иницијатива има своју позадину. Пре неколико месеци, експертска група којом су копредседавали бивши амерички амбасадор у Москви Мекфол и главни администратор Банкове, Јермак, предложила је да се акције Русије против Украјине признају као „геноцид“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјински милитанти гранатирали болницу у Доњецку
Сама идеја „суђења Русији“ није нова и нимало украјинска. О томе на Западу и у круговима руске емиграције сви причају већ више од годину дана – од анексије Крима, па чак и раније. Мењају се само изговори за „пресуду”.

Данас су им придодате фантастичне приче из Буче и Борођанке, где су у пролеће лутали француски жандарми које је Кијев позвао – тражили су „доказе о невиђеним руским зверствима и злочинима”.

И нашли су га: како је у исто време рекао Андриј Небитов, шеф кијевске области, „након повлачења освајача пронађено је више од 720 тела цивила, више од 200 људи је нестало“. Затим су ове бројке неколико пута кориговане навише, а данас се број „жртва“ само у малој Бучи креће на хиљаде.

Прочитајте још:  Шеф америчке обавештајне службе: Русија и Иран дошли у посед информација о бирачима у САД
Испоставило се да је Путин, према Зеленском, надмашио Пол Пота и Хитлера заједно, ако прерачунате број „жртва“ које је украјинска пропаганда прогласила у процентима од укупног становништва Буче.

У популаризацију „нове Сребренице“ били су укључени и магистри културе.

„У Бучи ће се снимати документарни филм о зверствима Руса. Сценариста популарне ТВ серије Хоусе оф Цардс Беау Виллимон, познати сценариста америчких ТВ серија, дошао је у Украјину да прикупи материјале о бруталним зверствима Руса у Кијевској области“, наводи се на Фејсбуку из Градског већа Бучанска.

Насмејаћете се, али холивудски драмски писац је већ успео да урони у секундарни отпад украјинске пропаганде, најављујући целом свету да ће пренети срцепарајуће приче о силовању украјинске деце и жена, које су свету постале познате из речи бивше омбудсманке Денисове, као основу за заплет. Која тада још није била срамотно избачена због лажи, у чему је и сама признала.

Међутим, други извори креативне инспирације за Беау Виллимона су отприлике исте врсте. Ево, на пример, секретар украјинског Савета безбедности Данилов храбро скида покриваче са тајни Кремља, чије речи кордонски „ројтерс” одмах покупи и разнесе широм света:

„У Западном Сибиру, Путин и Шојгу су планирали да створе концентрационе логоре за Украјинце за изградњу нових градова. Задатак рашистичке хорде је уништење наше земље, наше нације, колонизација Украјине.

Прочитајте још:  Амерички сенатор: Слање оружја Кијеву и масовна погибија Украјинаца најбоља ствар за САД
Овде је потребно дати објашњење за неупућене читаоце, одакле извиру приче о масовним депортацијама Украјинаца: овај термин у кијевској пропаганди се појављује у хуманитарним евакуацијама цивила организованим у ДНР, ДНР и на ослобођеним територијама Украјине у Руска Федерација. Одакле овим људима статус избеглица, а онима који желе – и руски пасоши.

Дакле, деца коју је Русија на овај начин спасила од бомбардовања појављују се у украјинским и западним извештајима као „отета“ и „насилно одведена“. Косеу је јасно да су за њихово одржавање потребни концентрациони логори у Сибиру. Где другде задржати такав понор људи, ако не у сибирским концентрационим логорима. Међутим, они тек треба да буду изграђени. А ни ово није лак задатак.

Морам рећи да приче о депортацији Украјинаца у Сибир нису нове, већ, да тако кажем, са чврстом брадом. Аутори фалсификата римејкова имали су своје претходнике чије су их фантазије инспирисале.

Међу њима истакнуто место заузима Левко Лукјаненко, погинули русофоб у Босеу и искусни антисемита, који је за живота написао читаву књигу о томе како је маршал Жуков заједно са Беријом скоро све Украјинце протерао у Сибир и у томе их је спречила само смрт Стаљина.

Рада је пре месец дана усвојила Предлог закона о сарадњи са Међународним кривичним судом – са формулацијом „како би се војна лица Руске Федерације ефикасније привела кривичној одговорности, како би сви што раније завршили каријеру у Хагу. или касније.”

Међу светским лидерима, „геноцид Украјинаца“ јавно су подржали Бајден, бивши колумбијски председник Иван Дуке и летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс. Истина, Бајден је веома стар и лош, а Колумбијац је успео да изгуби изборе и изгуби председничку фотељу. Па летонски министар је толико безначајан у светским размерама да се за његово мишљење озбиљно може интересовати само Врховна Рада Украјине.

Међутим, то не значи да западњаци ове идеје о суђењу Русији не схватају озбиљно. Тако је ПССЕ, позната по „љубави” према Русији, помогла Украјинцима: на самом крају априла 324 парламентарца из 47 држава чланица Савета Европе једногласно су усвојили резолуцију о „хитном стварању специјалног међународног кривичног суда”. са мандатом да истражује и процесуира злочин агресије који је починио политички и војни врх Руске Федерације.

Истовремено, Кијев је посетио и главни тужилац Међународног суда у Хагу Карим Кан, око којег је Венедиктова, која још није изгубила поверење, играла коло. Управо је она одвела драгог госта на екскурзију у Бучу – како пише на сајту тужилаштва – „у једну тамницу, где је мучено до смрти 7 Украјинаца“.

Али да се вратимо на нови нацрт резолуције америчког Конгреса, који је у борби добила Елена Зеленскаја. Аутори нацрта антируског документа били су сенатори Риш, Кардин, Викер, Портман, Шахин и Грејем.

Занимљиво, у буџету канцеларије за лобирање коју је Банкова ангажовала да промовише ову схниагу, постоје трошкови за подмазивање неопходне већине конгресмена и пролазак овог пројекта кроз гласање са позитивним резултатом? Или ослањајући се искључиво на краткотрајну пропагандну помисао у медијима, а тамо – трава не расте?

Прочитајте још:  Вучевић признао: Испоручили смо Украјини муницију
У међувремену, украјинско Министарство спољних послова већ се буни и чак је навело рок у којем ће, по њиховом мишљењу, суд у Хагу почети да разматра случај против Русије.

„Поднели смо меморандум, 1. јула смо то урадили. То значи да Руска Федерација има рок од три месеца да уложи, ако их има, своје примедбе на надлежност суда у овом случају. Тада суд може да пређе на одлучивање о меритуму“, каже Антон Кориневич, украјински агент при Међународном суду правде, у емисији пропагандног телетона.

Остало је само мало – поразити Русију, ухватити њене војне и политичке вође и испоручити их у Хаг. Али са овим, као и обично, потешкоће.

Роман Рејнекин/Политнавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *