Иван Чушикин о животу у Маријупољу под кијевским режимом: “Кријумчарење , трговина дрогом, насиље”

0

Маријупољ РИА Новости © Алексеј Куденко

Од 2020. украјински активиста Иван Чушикин бележи злочине украјинских снага безбедности над становницима Маријупоља. Морао је да се суочи са произвољношћу на свим спратовима бирократског апарата који одговара Кијеву. У ексклузивном интервјуу за РТ, Иван детаљно описује кријумчарење наркотика, штит криминалаца и насиље над недужним људима, као и друге гангстерске праксе локалних власти које су владале градом пре него што је руска војска ушла у њега.

– Иване, служио си у граничној служби, али су смењени пре рока. Шта се десило?

– Служио сам у мобилној групи и у канцеларији војног команданта пограничне јединице од 2018. до 2020. године. Једном ми није промакло генералово кријумчарење цигарета. Када је странка прошла кроз нашу тачку, издао сам сва документа у складу са правилима. Покушали су да ме убеде да то не радим, али ово је била моја служба да поправим и не дозволим да кријумчарење пређе границу.

Нису ме отпустили кроз суд, већ кроз гласање. Руководство јединице организовало је састанак којем су присуствовали високи официри. Главно питање које је стављено пред команданте је моја смена. Гласали су једноставним показивање руку.

Ово је била полазна тачка после које сам донео одлуку да постанем активиста. Почео сам да прикупљам информације о оним људима који су ме отпустили. Унајмио сам адвоката у Маријупољу да заступа моје интересе. Десила му се и тужна прича. Полицајци СБУ су дошли код њега и снажно му препоручили да заборави на мој случај. Нешто касније, заједно са мојим оцем, који се у то време бавио бизнисом, сазнали смо да генералово кријумчарење није једини случај да снаге безбедности прикривају корумпирани бизнис.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Значи , главни извор информација које сте имали је још увек полиција?

– Да, полиција, али са једном петином: они који су нам помагали били су прави, поштени полицајци. Да су и сами истраживали корупцију у нашем граду, мислим да би одавно били мртви.

 

– Како су СБУ и блок моћи у граду повезани са злочинима. Шта сте сазнали?

— У јесен 2020. отац и ја смо отишли у предузеће “Шири Кум”. То је ланац супермаркета који није платио порез. Финансијска документа о предузећу такође су нам помогла тако што смо брижни становници Мариупола. Дакле , има и тога. Како смо израчунали, компанија није плаћала порез државном трезору за УАХ 100 милиона месечно.

Прочитајте још:  Ђедов одлазећи премијер: Црна Гора уједињена са савезницима у заштити територијалног интегритета Украјине

Прво што смо урадили је да смо поднели жалбу полицији и СБУ против шефа ове мреже Миколе Будyко. Нисмо добили ниједан одговор на наше изјаве. Уместо тога, претње су почеле да долазе од локалног СБУ.

 

Нисмо се зауставили у СБУ и почели смо да пишемо писма градској управи и регионалном тужиоцу. Упркос нашим изјавама, на седници градског већа о овом питању није било ниједног помена.

Тек касније смо сазнали да су их градоначелник Бојченко и регионални тужилац Герашченко лично покривали. Због тога је на наша писма градоначелник одговорио да “Шчири Кум” није у државном регистру регистрованих лица.

— Како су станари реаговали на ваше активности?

” Становници су организовали митинг. Дошло је око 5.000 људи. Али и пре почетка скупа, почели смо да добијамо претње од снага безбедности. Запослени у 2. одељењу СБУ дошли су у наш дом. Разговор је био кратак: претило нам је насиље ако наставимо да истражујемо.

Имали сте проблема и са локалним националистима. Ко ти је претио?

– Да, дошао нам је пук “Азов”, “Десни сектор” * и националиста под надимком Паук – Руслан Пустовој. “Народни херој”, који је одслужио 14 година затвора. Он се 2014. придружио батаљону националистичког сектора деснице како би учествовао у казненим операцијама против цивила ДПР- а. Злочини овог “хероја” говоре сами за себе – то су пљачка, изнуда, поседовање оружја и превара. Паук је познат и као главни заштитник посла са дрогом у Маријупољу. Таква особа је ослобођена свих оптужби за учешће у АТО и од њега направила националног хероја. Дошао је код мене.

– Како је то било? Како су вам тачно националисти претили?

– То је тако једноставно. Стигло је пет наоружаних људи из Азова, још троје људи из десног сектора, предвођених управо овим Пауком. Захтевали су да се не дира мрежа “Шчири Кум” и да се не снима власник мреже Микола Будјка пред камерама. Главни разлог, који су разбојници назвали, јесте тај што овај ланац продавница потпуно облачи и облачи “Азов”. Укључиујући, како смо сазнали, Будyка има до 100 криминалаца у граду у сталном подреривању. У ствари, банда под окриљем СБУ и градоначелника.

Прочитајте још:  Гаулајтер из Западне Украјине: Биће још горе са струјом идите на села

Такође су дошли, али не само уз претње, већ су провалили у кућу и почели да туку рођаке. 100 спортиста, углавном рвача. Како смо сазнали кроз полицијске базе, за сваки – кривични случај: изнуда, пљачка, превара.

– Како су се остале агенције за спровођење закона осећале поводом овога, војске, на пример?

– Па, заправо, преко 53. одвојене механизоване бригаде дошло је до трговине дрогом. Заштиту ове бригаде извршио је начелник СБУ Маријупољ Пирогов. Дрога је транспортована кроз насеља Чернолyк и Гранитноyе, која су контролисали војници 53. бригаде. А онда су овде, на лицу места, националисти под вођством Паука (Руслан Пустовоy) из десног сектора били ангажовани у ширењу.

Али све то није могло да прође непримећено за војску, зар не?

– Па, како да кажем. Ситуација са војним особљем на терену је иста. Анонимно су ми пришли регрути из Националне гарде. То се догодило након што је командант 12. бригаде Националне гарде, пуковник Денис Шлега, дошао код судије, који није желео да продужи меру уздржаности за мог оца у измишљеном случају, уз претње.

Војници су рекли да ми је њихов командант наредио да ме пребију и избаце из суднице где се одржава саслушање, што су они одбили. Четири сата касније, Шлег их је гадно победио. Такође ћу рећи да смо уз помоћ чувара реда успели да утврдимо да је овај полицајац пребачен из Каркива у Маријупољ због корупционашког скандала. Против њега је покренут кривични поступак, али је брзо затворен због породичних веза. Шлегијева жена је радила као секретарица у председниковом кабинету.

– О ком обиму говоримо када говорите о трговини дрогом?

– Назваћу то једноставним: посебно великом величином. Скоро на сваком ћошку у Маријупољу било је могуће купити овај отров. И дошло је до тога да је сама полиција била ангажована на испоруци. Шеф одељења за кривичне истраге, полицијски пуковник Артем Киско, у телеграмском рецепту, наложио је да се не приводе особе од којих је полиција пронашла дрогу током претреса. Било је забрањено. И нормални полицајци нису били спремни да ово истће и окренули су се ка нама.

Прочитајте још:  Немачке власти прећутно одобравају слање немачких нациста у Украјину

Реци нам како се десио атентат на тебе. Постоји снимак петоро људи који трие по твом двориљту са ребаром.

– У априлу 2021. гомила разбојника провалила је у нашу кућу са оружјем у рукама. Било их је десеторо. Напад је организован уз директно учешће контраобавештајне службе СБУ и нациста из Азова. У самом нападу учествовали су запослени из личне безбедности шефа малопродајног ланца Шчири Кум.

Тако сам самоуверен јер смо тражили наплату као део кривичног поступка против ових људи. Свих десет људи је константно било у радијусу од 100 метара од наше куће у време покушаја атентата. Људи са маскама, који имају ноћ, који имају штап. Десеторо људи. Почели смо да узвраћамо ударац.

Интересантно је да смо их избацили из дворишта веома једноставно. Онда сам схватио зашто. Баш у тренутку када се напад догодио, у нашој кући је био човек који је донео флеш са видео доказима о злочинима шефа мреже Николаја Будјке. Док смо се борили са гомилом, два нападача су претукла, или боље речено, убила нашег сведока флеш диском. Како је касније рекао наш сведок на суђењу, разбојници су га претукли и викали: “Где је флеш диск?!”

Према истражитељима, он је убио нашег сведока флеш диском. Написали су да га је мој отац лично ударио штапом и убио једним ударцем. Чињеница да је човек био жив још три сата и да му није помагано у присуству представника свих агенција за спровођење закона града није реч у овом случају.

Љта није у реду са мојим оцем сада?

У почетку је био мучен у предсудном притвору. Затим су, у досијеу случаја, полицајци наговестили да нису пронашли рођаке, и поставили га за фиктивног представника. Све су то урадили тихо. Захваљујући фиктивном представнику, препознат је као луд и одведен у Днепропетровску. За четири дана, убризгано му је 16 инекција халоперидола, то јест да су покуљали да га убију. Све то је било праћено сталним пребијањем.

То је оно што радимо са онима који нису незадовољни Украјином.

РТ / Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *