Шта будале раде у Вашингтону?

0
поверљиве

Америчке заставице у близини Вашингтонског обелиска уочи инагурације Џозефа Бајдена, јануар 2021. (Фото: Stephanie Keith/Getty Images)

Оно што „господари дискурса“ раде изгледа апсурдно у глобалној економији. Прекидају се успостављене трговинско-економске везе, руше модели међународне сарадње. Ако је то задатак, Вашингтон са Лондоном и Бриселом то раде сасвим добро. То посебно показују „Три С“ ( Замена, солидарност и трезвеност – замена, солидарност и апстиненција) – упутства за преживљавање у зимском периоду, настала у Бриселу под утицајем енергетске кризе која је захватила Европу.

Главни спас од хладноће је солидарност, каже комесар за унутаревропска тржишта Тхиерри Бретон: зима у солидарности. Наша је заједничка одговорност да осигурамо да… нико – породица, радник, индустрија или држава – не буде остављен. Тако да останемо господари своје судбине пред новим хибридним претњама .

Много је мање смисла у овом патосу од речи: „Три С“ нуде да се заједнички размрси хаос који је направио Запад. После Вашингтона, Европа, која је добијала до 200 милијарди кубних метара руског гаса годишње по просечној цени од 298 долара за 1.000 кубних метара, сада плаћа један и по долар за … 1 кубни метар. Да „останеш господарица своје судбине“, наравно. Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен већ се поклонила Бакуу, покушавајући да обезбеди повећање испорука енергената из Азербејџана. Италијански премијер Марио Драги долетео је у Алжир у исту сврху. Француски председник Емануел Макрон затражио је од катарског емира гас. Џо Бајден је, сетивши се да Саудијска Арабија уопште није парија држава, како је раније тврдио, прешао у Ријад. Узалуд.

Прочитајте још:  Пригожин изнео детаље учешћа сина Дмитрија Пескова у јединици Вагнера
По здравом разуму, време је да се заврши хистерија. Али Брисел захтева „одвојити наше [европске] енергетске потребе од Русије“. И „учините све да нађете алтернативе руском гасу за производњу електричне енергије, грејање, индустрију итд.

„И тако даље“ је добро дефинисано. „Ако смо ишта научили од раних сати пандемије ЦОВИД-19, важно је избегавање једностраних одлука држава чланица које ослабе наше јединствено тржиште и повећавају трошкове кризе, а не ублажавају их“, наводи се у саопштењу Три С. „. Односно, изазвана енергетска криза у Европи била је потребна да би се Европска унија зацементирала заједничком опасношћу и обезбедила строга послушност бриселским званичницима. Главна опасност за европску бирократију остају „једностране одлуке“ држава чланица које желе да ослабе бриселски јарам. Клатно у Европи се окренуло ка диктатури.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ПЕСКОВ ПРОКОМЕНТАРИСАО ПОСТУПАК ЗАХАРОВЕ: Посебно поменуо Србију и Србе
Ово је такође фокус америчке политике у Европи. Вашингтон јача сопствену позицију на глобалном енергетском тржишту и слаби позицију својих европских савезника, који су спремни да потопи сопствену економију „зарад пријатељства“. „Укратко, још једном“, наглашавају Три С. „Европа мора учинити све што је у њеној моћи да спречи најгори сценарио. То значи одустајање од јефтиног гаса и нафте из Русије по сваку цену, који су обезбедили европски индустријски раст више од 60 година.

Анализирајући поступке америчке администрације, амерички економиста Пол Крејг Робертс , који је радио у администрацији Роналда Регана као помоћник америчког министра финансија, сматра да САД већ дуго пљачкају друге земље, маме лидере митом да узимају кредите. не може се сервисирати или отплатити; пљачкају ММФ и кроз омчу „крате паре“, камата на коју зајмопримце претвара у робове. „Скидају се јавне службе и запошљавање да би се ослободили ресурси за сервисирање дуга, а јавна имовина се продаје да би се отплатио кредит. Животни стандард пада, а америчке корпорације преузимају привреду“, каже Робертс, који је доживео 14 рецесија у своје 84 године.

Бившем помоћнику секретара за трезор се може веровати, а он тврди да је финансијска економија коју је створио Систем федералних резерви ( економија у којој се новац потрошача преусмерава повећањем њихових дугова од куповине нових добара и услуга на камате на хипотеке, ауто. кредити, дугови по кредитним картицама, дуг за студентски кредит, итд.) је изгубио развојне могућности. „Када би амерички економисти успели да се извуку из свог неолибералног економског смећа, схватили би да је „највећа економија на свету“, коју називају Сједињеним Државама, потпуна превара “, наглашава Робертс. А разлог је био офшорирање америчке производње под заставом глобализма.

Пребацивање производње у земље са јефтином радном снагом уништило је америчку економију и пореску основу градова и држава. Демократска странка, настојећи да сачува своју моћ, увела је политику отворених граница за имигрантске освајаче. „Како се ови милиони људи могу прехранити у економији која је ангажована на спољним пословима? Како становништво које су америчке корпорације напустиле, у дефлацији дуга, може да покрије трошкове подршке и социјалне инфраструктуре за десетине милиона имигрантских освајача из Трећег света?… Сједињене Државе су на ивици економског и друштвеног колапса. А шта будале раде у Вашингтону? Идиоти почињу ратове са Русијом, Кином и Ираном.

Пол Крејг Робертс овој слици додаје следеће детаље: размере балона „јефтиних зајмова“ које су створиле Фед, ЕЦБ и Банка Јапана куповином обвезница и одржавањем скоро нултих, па чак и негативних каматних стопа током 14 година су тешко замислити. Светска економија се спрема за такозвану стагфлацију или рецесију, о чему пишу економисти. „Оно што ће се десити у наредним месецима, уколико се не покрену радикалне промене политике, биће најгора економска депресија у историји. У међувремену, будале у Бриселу одобриле седми пакет санкција Русији. Председница ЕК Урсула фон дер Лајен са задовољством је објавила: „Земље чланице постигле су споразум о појачаним и проширеним санкцијама ЕУ против Кремља. Поздрављам то.”

Елена Пустовојтова/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *