Бранко Драгаш: Доживели смо, напокон, да све маске неолибералне идеологије падну

0

Бранко Драгаш

Најбољу анализу Америке дао је Мартин Лутер Kинг: „ Наша ароганција може нас довести до сопствене пропасти”.

Убијен је 4.априла 1968. године у Мемфису.Сви који су били против те ароганције политичке олигархије и ФЕД-а, убијену су на исти начин. Пропаст је данас, ипак, стигла.Сада се то много јасније види, него пре три деценије, када сам писао и говорио да пропаст Империје у растројству сигурно стиже.Наравно, сазнања из историје нам показују да империје не пропадају у једној години или деценији, него да то траје неколико векова. Али, данас се све убрзава и смањује се време њихове пропасти на свега неколико деценија. Погледајте шта се све догодило у последње три године. Нарочито, шта се све догађа од 24.фебруара 2022.године.

Више не живимо у истом свету. Настаје потпуно другачији свет.Доживели смо почетак потпуне пропасти Запада, мада је о томе Оскар Шпенглер писао далеке 1918. године. Отуда, ево једног савета за све вас који сте уплашени, разочарани и апатични. Зар није боље да се срушио један покварени, лажљиви и насилни свет, који је успео читаву планету да затвори у дигитални концентрациони логор?

Нисмо могли више да слушамо то самохвалисање о крају историје, демократији, слободном тржишту и заштити људских и мањинских права. Доживели смо, напокон, да све маске неолибералне идеологије падну. Зар не треба томе да се радујемо?

Ми, Срби, смо први поново страдали од тог фашистичког Новог светског поретка. Ми смо показали Русији, Kини, Индији и земљама које се данас уједињују око њих, шта их чека у дивљем, помахниталом и шпекулантском корпоративном фашизму неолиберала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Читав век је прошао, два велика светска клања, безброј локалних ратова, десетине милиона убијених људи, сваке деценије по једна структурна економска криза, пандемија и данас програмиран сукоб са Русијом у Украјини, све је то утицало да се одржи америчка политика крви, разарања, геноцида, пљачкања и отимање по читавом свету.У читавој америчкој историји од 246.година, није се ратовало само 22 године, да би амерички војни буџет ове године достигао највећу цифру од 780 милијарди долара.

Узгред, када већ говоримо о америчкој историји, поражавајући податак је да двоје од три младе особе генерације З, није руско З, рођене између 1990 -2010.године, не зна шта се слави 4 јула и од кога се Америка изборила за независност. Чак трећина те генерације је рекла да се слави добијање независности од – Индијанаца.

Образовни систем ствара зомбирану и глупу младу генерацију тик-ток идиота.Изгласана помоћ од 40 милијарди долара за наоружавање Украјине, неће бити бесплатна, јер Американци никоме ништа не поклањају, већ је то кредит, који ће морати да се врати, тако су Совјети помоћ, добијену након Стаљинградске битке, намерно су чекали да виде да ли ће нацисти да савладају комунисте, враћали све до краја XX века.

Kредит Украјини, близу 95% тог одобреног кредита, завршиће у америчким фирмама за наоружавање и провизијама корумпираних конгресмена. Мањи део узима наркоман Зеленски и његова мафија.

Видели смо пре неки дан да су Украјинци добијене енглеске хаубице продавали Русима као старо гвожђе, само да би се некако докопали пара, јер су крађе саставни део сваког прљавог рата. Након недељу дана од одобреног тако великог износа, Kонгрес је одобрио по хитном поступку нову милијарду, која ће да оде за непознате намене.

Прочитајте још:  Посланици ЕП усвојили предлог да се напредак Србије услови увођењем санкција Русији

Прошле недеље је одобрено нових 400 милиона долара.Украјина је одлично покриће за пљачку Бајденове администрације. Подсећам да је пре две деценије министар одбране Америке Доналд Рамсфелд отворено говорио да се милијарде краду из војног буџета, али ни то његово искрено запомагање није помогло да се зауставе крађе.

Челична веза политичке, финансијске и војне олигархије је наставила да уништава Америку. Наговештавао сам да је највећи проблем Америке смештен у мафијачком троуглу Вол Стрит, Бела Kућа и Пентагон. Они су данас поробили, на наредбу Фамилије, амерички народ, који је зрео за једну истинску и слободарску америчку револуцију. Они држе склеротичног и излапелог Бајдена на власти и намерно понижавају читаву Америку, само да би доказали колико су моћни и колико им нико ништа не може.

Сваки нормалан Американац се данас стиди за понашање оболелог Бајдена. Сваки нормалан Американац поставља питање зашто се даје толики новац Украјини, када нема хране за бебе и када 67% америчких породица саставља једва до плате да би преживели.Та бахатост и ароганција олигархије ће им да дође главе.Подаци све више говоре да се америчка јавност буди из омаме о дивном америчком сну и животу на штампаним, лажним доларима.

Према јунској Галуповој анкети, мање од 23% грађана има поверење у Бајдена, што је историјски минимум. Јулска анкета показује да 88% Американаца мисли да земља иде у погрешном правцу, док је 54% рекло да средња класа није имала никакве користи од Бајденове политике.Половина анкетираних је навела да је инфлација и гас њихов највећи тренутно проблем. Украјину нико не помиње. Обичног Американца, који живи од све мање плате, Украјина уопште не занима.Никада амерички народ није био песимистичнији.Пошто Фамилија мрзи амерички народ, онда су наредили блентавом Бајдену да продаје Стратешке резерве нафте, која је власништво америчке владе и која се чува, преко 700 милиона барела, за ванредне ситуације.Америчка јавност о томе нема појма.

Слична је ситуација као са робним резервама Србије, које се користе за лично богаћење председника и његове фамилије. Неолиберални капитализам има исти начин пљачкања државе. Бахатост им више не дозвољава да буду инвентивни. Економски показатељи су све гори.На платформи за запошљавање у јуну месецу је дошло до пада запошљавања за -11,9%.

Јунска продаја нових аутомобила је пала за -13,5% у односу на прошлу години, док је пад у односу на 2020 – 25%. У првом кварталу је пад БДП био -1,4%, али су процене да ће други квартал да буде још гори – 2,1%. Чека се 28.јули, када се износе званични подаци, али ГДПНов Атланта ФЕД-а, који даје добре прогнозе, већ је изашао са проценом да ће минус бити-2,1%.

Два узастопна минуса у паду БДП-а нам јасно говоре да је економија САД ушла у рецесију и да се нове потешкоће очекују до краја године. Отуда објашњење за 88% грађана који сматрају да земља иде у погрешном правцу и приморани су драстично да смањују своју личну потрошњу.

Провидет банка из Њу Џерсија је направила анкету и утврдила да 83% испитаника смањило своју потрошњу због раста цена хране и бензина. Индекси акција су у првој половини 2022. године доживели велики пад, па је тако С&П 500 објавио пад за -20,6%, што је највећи пад после прве половине 1970.године.

Прочитајте још:  Руски посланик: Не надајте се никаквим преговорима вратићемо се у Херсон

Моја процена је да су то почеци великог пада акција, јер је балон предуван на Вол Стриту и мора да се издува чак до 90%, јер је убачено на берзе за три деценије преко 32.000 милијарди долара.

Подсећам да је Велике депресија избила 1929.године и да се из ње изашло, упркос великом рату, тек 1956.године, што јасно говори како ће се Америка тешко опорављати, јер више неће бити доминантна империја, која намеће своје интерсе другим државама, него се мора да помири са чињеницом да је свет постао мултиполаран и да фалсификовани долар више није светска резервна валута.

Бајденова администрација покушава упорно да убеди, преко строго контролисањих корпоративних медија, да су Американци спремни да се жртвују за одбрану светског либералног поретка, али на питање да ли прихватају да дугорочно плаћају цену бензина -4,85 долара по галону, преко 90% анкетираних је негативно одговорило.Али, то је била просечна цена галона за Америку на почетку јуна, док је сада порасла и прешла 5,27 долара, да би у Kалифорнији одавно прешла 6 долара.Пропаганда о либералном светском поретку је пропала , јер Американце муче њихове нарасле егзистенцијалне бриге.

Они не виде излаз из садашње економске кризе и не верују сенилном председнику, којих их брука где год да се појави. Према мојим проценама долар је пао на испод 45% међународне светске валуте, инфлација је прешла 25%, али долар ненормално јача и убија извозну америчку привреду, правећи рекордне спољно-трговинске дефиците.Потрошња становништва, након два квартала минуса БДП-а, кренула је у мају у рикверц и наставиће даље да пада, што ће да доведе до наглог пада тражње.Повећање плата на годишњем нивоу од 6%, не може да сустигне званичну инфлацију од 8,5% и реалну инфлацију од 25%.

Голдман Сакс је радио 77 рецесија у свету од 1960.године и закључио да САД сигурно улази у рецесију, која ће се наставити у следећој години. Преко 22 милиона бумера, како се назива послератна генерација, одлази у пензију и то ће бити велики удар на тржиште рада. О монетраној политици ФЕД-а сам већ доста тога писао, али издвајам глупаву изјаву гувернера Пауела који је изјавио, угледајући се на тупаву премијерку Србије, следеће: „ Боље разумемо колико мало разумемо инфлацију.”

Раст долара је најбоље објаснио један обичан Американац -„ Најлепша девојка у јавној кући.”Раст долара је монетрана шпекулација ФЕД-а и то скупо плаћа америчка привреда, јер раст каматних стопа, да би се сузбила инфлација, не може да надокнади губитак ликвидност, све веће трошкове пословања и каматна оптерећења, коју компаније и презадужени грађани не могу да издрже. Једноставно и логично питање остаје без одговора, ако америчке компаније нису могле да покрену привредни развој са нултим каматним стопама, које су трајале скоро читаву деценију, како ће да покрену са растућим каматама? ФЕД на то питање нема никакав одговор.

Тренутно повлачење новца из оптицаја, које јача долар, довешће до такве неликвидности компанија у рецесији, да ће општа неликвидност да доведе до још веће рецесије, незаполсености, раста инфлације и драстичног пада стандарда, па ће ФЕД бити приморан, јер нема другог избора у погрешном неолибералном систему, да настави да штампа долар без покрића и да га поново убацује у монетарни пожар, који ће увелико да захвати банкротирану државу.

Прочитајте још:  Рафови са шећером празни, држава интервенише додатним количинама

Очекујем пред крај године да ће ФЕД кренути да гаси упаљене пожаре бензином из црева закаченог за сладишта у рафинерији нафте. То ће да доведе до потпуног слома животног стандарда Американаца, који ће морати, попут фармера у Холандији да потраже слободу и правду на улицама. Све иде у томе правцу.

Kада сам 2011. године у чувеној емисији „ Час економије”, све то објаснио и показао куда срља неолиберални капитализам на издисају, многи су се чудили и нису ми веровали.Други део емисије је забрањен, јер српским тајкунима није одговарало да се сазна истина о бандитској приватизацији у Србији. Данас је много лакше да пишем о краху тог разбојничког система, јер свакога дана добијамо потврде да се тај систем једино може да одржи перманентним насиљем. Али, насиље рађа ново насиље у друштву.

Насилни злочини су у драматичном порасту из године у годину у Америци. У Њујорку је за годину дана стопа убиства порасла 28,5%, Чикагу 39,4% , док је рекордер Њу Орлеанс са 44%. Американци су у све већем страху и све више се наоружавају. Подаци из Полицијске управе Чикага показују да 2021.године од 788.000 позива полицији на помоћ, полиција није реаговала у 406.829 позива или 58% неодазивања. Kада знамо да се у последњих две године смањују плате полицајцима и да многи напуштају службу, онда је то забрињавајуће за безбедност грађана.

ФБИ је изашао са подацима да је у јуну продато рекордно оружја грађанима – 1.382.000 комада, те да су највећи купци жене и црнци, што говори које су групације најугроженије. За празнични викенд 4.јула убијено је 220 људи, док је 570 рањено. Професорка са Јејла. Ејми Чуа, изјавила је, након њеног истраживања, да унутрашње поделе у САД јачају, етничке и расне,те да ће белци уско изгубити статус већине и да се белци осећају све угроженије у друштву.

Све ово што сам овде написао није урађено да би се правили паметни и наслађивали америчком трагедијом, древни србски народ има пословицу која каже: „ ко другоме јаму копа, сам у њу пада”, неко историјско поравнање, ипак, мора да настане; него сам ово написао да Срби и грађани Србије који воле Србију схвате да морамо да се окренемо себи, својим државним и националним интересима, да морамо да сменимо велеиздајнички намеснички режим, да морамо да се опредлимо на Исток, јер Запад мора да плати цену своје разбојничке историје.

Запад више не може ни сам себи да помогне, те да сви наши сународници, који живе на Западу, пожуре у Србију, да заједнички бранимо оно што су нам наши храбри преци оставили у аманет. Рушење тоталитарног режима шизофреног Велеиздајника и освајање слободе за спас државе и народа је први задатак наше генерације.

Побуна опљачканог народа у Шри Ланци најбољи је путоказ како се ефикасно руши узурпаторски и криминални режим два брата . Догорело нам је до ноката, Србија се умирити не може.

Бранко Драгаш 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *