Шта се крије иза резолуције албанског парламента о извештају Дика Мартија

0

(Фото: Reuters/Hazir Reka)

Албански парламент усвојио је крајем недеље резолуцију којом се тражи преиспитивање одлуке којом је Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила извештај о трговини органима током рата на Косову и Метохији. Званичници у Србији осуђују потез Тиране. Познаваоци прилика тврде да то служи за унутрашњу политику.

Одлука албанског парламента вратила је у фокус случај – Жута кућа. Тачније, извештај швајцарског политичара Дика Мартија о умешаности припадника ОВК у трговину људским органима који је касније усвојила Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ).

Прочитајте још:  Премијерка се обраћа јавности: Затварамо све шалтере јавних служби, забрањујемо извоз лекова, забрана изласка старима, казна 150.000 динара
Деценију касније, сви албански посланици гласали су за резолуцију у којој се одбацују Мартијеви наводи, а од Савета Европе тражи ревизија.

“Албанија ће се носити са нарушеним угледом албанског народа и то ће учинити достојанствено. Глас Албаније ће се чути у Стразбуру”, поручио је премијер Албаније Еди Рама.

За сада није одјекнуо тако далеко. Делегација Србије у ПССЕ најављује да ће пратити даље потезе и реаговати ако буде било потребно, док председника српског парламента охрабрују ранији потези међународног тела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“То је важно за њихову политичку сцену. Савет Европе никада није усвојио ревизију неких одлука које је раније усвајао. Али то је још један доказ колико је против Србије све могуће”, рекао је Дачић.

Шири контекст

Ивица Дачић није једини који мисли да захтев Тиране треба ставити у шири контекст.

Прочитајте још:  ПОВОДОМ ПОБУНЕ БОШЊАКА ЗБОГ ПОПИСА – ИСТРАЖУЈЕМО: МУСЛИМАНИ И АЛБАНЦИ ИЗ ПЛАВА И ГУСИЊА УБИЛИ 1600 СРБА, ОД ИЗВИЊЕЊА НИ ТРАГА!
Резолуцију је предложила странка албанског премијера Едија Раме, а он не крије да као брата поштује Хашима Тачија, посећује га чак и у хашком притвору.

Управо Тачијеву Дреничку групу Марти је означио одговорном за трговину органима и друге злочине. Истовремено, годинама уназад затегнути су односи Раме и садашњег косовског премијера.

“Стварни циљ ове резолуције јесте минирање владе Аљбина Куртија на Косову, односно мотивисање присталица Хашима Тачија да се организују и да крену у рушење владе. И током задње посете коју је имао Еди Рама на Косову, у том циљу је све своје покрете направио – сусрео се са противницима Куртија да би мобилисао против њега”, каже политички аналитичар из Приштине Неџмедин Спахиу.

Прочитајте још:  Шиптари окупирали Север – и на томе неће стати
Извештај Дика Мартија био је повод за каснију међународну истрагу коју је предводио амерички тужилац Клинт Вилијамсон. Године 2014. објавио је да његов тим није доказао наводе о трговини органима, али јесте бројне друге злочине ОВК.

Годину касније то је довело до оснивања Суда за злочине ОВК, са седиштем у Хагу, где се очекује почетак суђења Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и другима.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *