Кина поручила Америци: Не играјте се ватром бранићемо свој суверенитет

0
кина сад

кина сад

Пекинг се нада да ће све државе поштовати његов суверенитет над Тајваном и да се “релевантна земља” неће играти ватром, рекао је заменик сталног представника Кине при УН Генг Шуанг.

„Иако је једна земља више пута говорила о принципу суверенитета у контексту Украјине , она оспорава суверенитет Кине над Тајваном и чак намерно ствара напетост у Тајванском мореузу“, рекао је Генг Шуанг на састанку Савета безбедности Светске организације.

Прочитајте још:  Здравство као резерват корупције
Кина је увек поштовала права других земаља и дефинитивно се „нада да ће њен суверенитет поштовати друге државе“, рекао је он.

“Воља Кине да одбрани национални суверенитет је непоколебљива. Нико не би требало да потцени одлучност и способност више од 1,4 милијарде кинеских грађана да бране свој суверенитет и територијални интегритет. Надам се да дотична земља то јасно види и да се неће играти ватром”, додао је дипломата.

Овог месеца су се појавили извештаји да се председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси спрема да посети Тајван у августу, што је разбеснело Пекинг. Министарство спољних послова Кине саопштило је да ће у случају Пелосијеве посете острву Пекинг он свакако предузети одлучне и ефикасне мере за заштиту државног суверенитета и територијалног интегритета, а САД ће бити у потпуности одговорне за све озбиљне последице које из тога произилазе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Портпарол кинеског министарства одбране Тан Кефеи рекао је у уторак да кинеска војска неће седети скрштених руку ако Пелоси посети Тајван и да ће предузети одлучну акцију да обузда спољно мешање. Према речима званичника Министарства одбране, Пелоси је трећа најважнија особа у америчкој влади, њена посета Тајвану ће озбиљно нарушити принцип „једне Кине“ и одредбе три заједничка кинеско-америчка саопштења.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *