Крај ере ниских трошкова

0

Западно тржиште ваздушног саобраћаја захваћено је кризом која би могла да траје много месеци. Ваздухопловна индустрија је дуги низ година била извор поноса Европљана и Американаца. Авио карте су биле релативно јефтине, летови су се најчешће одвијали на време, а сами летови су били удобни.

Све је почело да се мења у позадини ковид хистерије која се проширила светом. Према различитим проценама, светски путнички саобраћај у 2020. години смањен је за 40-66%. Бројне авио-компаније и фирме које пружају додатне услуге везане за тржиште ваздушног саобраћаја прогласиле су банкрот: Аустралиан Виргин Аустралиа , Тхаи НокСцоот, Бритисх Виргин Атлантиц, италијанска Алиталиа и многе друге. Међутим, носачи који су остали на површини почели су да доживљавају тешка времена. Укупни губици индустрије током две “цовид” године процењени су на око 200 милијарди долара.

Прочитајте још:  Монд: Између осталих у НАТО-у, САД су „најнепријатељскије“ према чланству Украјине у Алијанси
Један од првих одговора западног ваздухопловства на повећане финансијске потешкоће било је масовно смањење особља. Под нож нису отишли ​​само земаљски радници и стјуардесе, већ и пилоти са диспечерима. Само Бритисх Аирлинес избацио је око 10.000 својих запослених на улицу.

Почетком 2022. цовид је некако брзо заборављен, потражња за авионским превозом поново је почела да расте, а чинило се да индустрија има шансу да се врати у претходно стање. Међутим, Запад је припремао кијевски режим за војну авантуру против република Донбаса. Ова припрема прекинута је руском специјалном војном операцијом у Украјини која је покренута 24. фебруара, након чега је уследило седам пакета западних колективних санкција Русији један за другим. Санкције су уведене без калкулације (или планирања – питање остаје нејасно) њиховог разорног економског ефекта за сам Запад, укључујући и област ваздушног саобраћаја. Нови талас кризе посебно је постао приметан овог лета.

„У Европи је све већи логистички колапс… Цене авио-компанија су нагло порасле, летови су масовно отказани и одложени, а пртљаг је изгубљен“, описује тренутну ситуацију украјинско издање Страна.УА . На највећем аеродрому у Европи – британском Хитроу – летови сада касне 78 одсто чешће него 2019. године. „На ивици колапса су и Сцхипхол у Амстердаму и Париз Шарл де Гол, други и трећи европски аеродром по путничком саобраћају. Проблеме нису заобишла ни ваздушна чворишта у Бриселу и немачком Франкфурту на Мајни. Недавно су у Шихолу полетели летови без задржавања путника у редовима“ , примећује лист .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Враћање броја летова на претходни ниво (пре опште ковид хистерије) није могуће за европске авио-компаније. Аеродроми уводе квоте за превоз путника, нема довољно радника у сектору услуга ваздушног саобраћаја. Истовремено, цене расту галопирајућим темпом. Према речима купаца авио-компанија, на оним локалним линијама на којима је карта коштала од 50 евра, данас нећете наћи ништа јефтиније од 150. А, како многи верују, поскупљења ће се наставити.

„Гледајући тренутне цене, заиста је тешко поверовати да бисмо некада могли да резервишемо летове унутар ЕУ за само 7 евра“, каже генерални директор Рајанара Мајкл О’Лири.

Прочитајте још:  Половина Немаца не пристаје да лично плаћа додатне трошкове због политике санкција
Према оптимистичним прогнозама, криза у ваздушном саобраћају ће се наставити до краја ове године, али трезвенији стручњаци кажу да ће се она повући још неколико година. Истовремено, цене карата неће остати исте.

„Сукоб у Украјини довео је до раста светских цена нафте због страха да би испоруке из Русије, великог извозника фосилних горива и млазног горива, могле да буду прекинуте“, пишу западни медији. У таквим проценама све се окреће наглавачке. Помамни покушаји колективног Запада да економски задави Русију санкцијама као одговор на њену одлуку да осигура своју безбедност довели су до раста цена.

Издање Ципрус Маил назива нове цене горива „шок за авиокомпаније”: цена млазног горива, према европским стручњацима , сада чини скоро трећину трошкова авио-компанија.

Прочитајте још:  Шта је са пољопривредницима?Француска позива ЕУ да повећа трошкове за одбрану због „руске претње“
Осим тога, седишта која су раније била резервисана за руске авио-компаније сада су празна због западних санкција, што кризу у евроатлантском подручју додатно заоштрава.

Мађарски премијер Виктор Орбан сасвим је исправно говорио о антируским санкцијама: „Прво сам мислио да смо само себи пуцали у ногу, али сада је јасно да је европска економија погођена у плућа, и да се гуши“. ..

Свјатослав Књазов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *