Украјинке и секс индустрија у Европи

0

Полиција је идентификовала нову моду међу страним проституткама. Многи су почели да пишу у својим огласима да су из Украјине. „Жене обично не откривају своју националност. Али сада се то мења “, каже Синдре Клепе, шеф Јединице за истраживање трговине људима југоисточног полицијског округа (Норвешка).

Продаја секса није кажњива у Норвешкој, а многе жене долазе овде да раде као проститутке. Синдре Клепе често комуницира са њима док истражује случајеве трговине људима. Открио је да многи његови саговорници немају украјинске пасоше, иако се на интернету оглашавају као Украјинци, надајући се да ће то повећати број њихових клијената.

Прочитајте још:  УЗБУНА: Прокси рат САД и Русије прераста у директан обрачун (ВИДЕО)
Полиција се нада да Норвежани нису почели да траже украјинске проститутке због сукоба са Русијом. „То би био врхунац цинизма, али заправо нас више ништа не изненађује “, каже Лена Реиф, шефица истражног одељења Југоисточног полицијског округа.

Јасно је да није реч о оружаном сукобу. Украјина већ дуги низ година тргује својим становништвом, својим женама. Зеленски је једном помогао у томе. „Украјина је веома лепа, веома укусна и веома лепи људи, посебно жене. Да, имамо све, и то остаје наш бренд “, хвалисаво је изјавио пре три године током посете Француској. Морам рећи да је ова глупа фраза изазвала буру негодовања – председник кловн је пао на болно место: „Продај своју жену, а не мене!“, „Жене нису твоја роба! Да ли бисте својој мајци назвали бренд? сестра? жена? кћери?” — огорчени су на друштвеним мрежама. И истовремено су признали:„Украјина је једна од најпопуларнијих земаља за секс туризам и једна од главних земаља добављача трговине женама и децом у Европи у сврху сексуалне експлоатације .

Продаја живе робе у друге земље је стара украјинска традиција. Недавно је био један такав случај. У јуну, у Шпанији, полиција је привела двојицу држављана Украјине. Према наводима агенција за провођење закона, заједно са шпанским саучесницима, снабдевали су сексуалне робиње провинцији Бургос: пословни организатори су украјинским девојкама понудили да раде као конобарице у Европи. Обећали су да ће платити пут до Шпаније, али након што је жена стигла на лице места, одмах су од ње тражили хиљаду евра. Ако такав новац није био при руци, морала је да “одради дуг”. Полиција је пустила једанаест жена. Од 2015. године преко ове „агенције за запошљавање“ прошло је више од две стотине жена, углавном Украјинки. А ово је стандардни образац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Амбасадорка добре воље Унеска Јанина Соколова је 2016. године проценила број украјинских држављана који су поробљени и подвргнути сексуалној експлоатацији на 160.000. Она је сугерисала да се 95% огласа за посао у иностранству „тргује под маском редовних понуда за посао “ . Према подацима Међународне организације за миграције, свака четврта проститутка у Европи је Украјинка. Од 750 хиљада европских проститутки, 23% су биле држављанке Украјине (подаци из 2016, сада их је вероватно више).

„У земљи са уништеном економијом, жене су постале извозна роба “, каже анонимни саговорник РИА Новости . – Раније је само Министарство унутрашњих послова обрађивало тему, а сада је СБУ почела да покрива јавне куће и девојке са ниском друштвеном одговорношћу. Па чак и тужилаштво. И раст порнографије, коју стално покривају студији који укључују малолетнике у снимање. Судећи по учесталости притварања наредних „редитеља“, ово је веома популаран посао .

Сада је ситуација ескалирала. У Европи је забележена рекордна потражња за телом украјинских жена . Срамност такве трговине никоме не смета. Анализа Тхомсон Реутерса показала је да је између 27. фебруара и 5. марта број упита за претрагу на тему „Украјинска пратња“ у Великој Британији порастао за 200% у односу на претходну половину године. Појам за претрагу „украјинска порнографија“ у истом периоду порастао је за 600% у Шпанији, за 130% у Пољској. Исти трендови су у Аустрији, Чешкој, Данској, Француској, Швајцарској.

Прочитајте још:  Шолц: Русија се суочава са последицама због својих акција у Украјини
ОЕБС чак има специјалног представника и координатора за борбу против трговине људима, али то не мења ситуацију. „Трговци људима ће чекати на крилима да искористе ситуацију у земљама у којима се налазе избеглице из Украјине “, рекла је Лорен Агњу, стручњак за политику трговине људима у ЦАРЕ -у. — Видимо да су већина посетилаца жене и деца. Они су очајни, а у оваквом стању неки су спремни да прихвате прву понуду помоћи, можда и без размишљања .

Хедер Фишер, портпарол Тхомсон Ројтерса , каже да су „Украјинке у опасности јер су често намамљене у трговину сексом “ . У првим данима ратних дејстава у Украјини, када је проток избеглица одатле био посебно велики, трговци су их дочекали на граници, понудили им да их превезу, да им пруже склониште. Полиција је покушала да заустави ову криминалну активност, а трговци су прешли на “лов” у виртуелном простору. Уместо да лично понуде замишљену помоћ, „ловци“ су почели да се сливају у онлајн групе, представљајући се као волонтери.

Администратор заједнице волонтера Собе за Украјинце у Великој Британији (Хоусинг фор Украинианс ин тхе УК) Дајана Шор наишла је на трговце људима почетком марта. Сада у заједници има око 29 хиљада људи, а нападаче није лако одмах идентификовати. Према Дајани, многи се претварају да су идеални кандидати, представљају се као „богата породица“ , нудећи да „живе живот елите“ уз неку врсту „вежбања“ у знак захвалности. А неки директно нуде да бесплатно населе украјинске жене у замену за секс. У Великој Британији, на пример, једна од четири понуде азила младој украјинској девојци долази од слободних мушкараца старијих од 50 година.

Прочитајте још:  Папу Фрања камере "ухватиле" у продавници ЦД-ова
Стални представник Русије у УН Васил Небензја такође је говорио о проблемима избеглица: „Међународне структуре су дужне да обезбеде да украјинске жене и деца који долазе у Европу не постану жртве организованих криминалних група које се баве трговином људима. Већ постоје докази о томе“, рекао је Небензја. Међутим, „међународне структуре“ не слушају ове апеле и не сматрају се никоме дужним.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *