Исусовац у Аргентини годинама сексуално злостављао децу. Никад није кажњен

0
папа

(фото:БН ТВ)

Један исусовац је у Буенос Аиресу годинама сексуално злостављао малолетнике, јавља Дојче веле. Истина на светло дана излази тек сада. У време злочина надбискуп у Буенос Аиресу је био папа Фрањо.

“Моја је жеља била да заврши у затвору. Али сад је мртав”, каже резигнирано једна од жртава сексуалног насиља које се годинама одвијало у једној исусовачкој школи у Буенос Аиресу. У средишту скандала који тек сада тресе Аргентину налази се Цесар Фретес, исусовачки редовник и наставник у једној престижној школи.

Никад није завршио на суду

Иако је из школе избачен још 2004., а из реда исусоваца четири године касније, до процеса никада није дошло. Фретес је са само 45 година 2015. умро од рака. Аргентински медији преносе како цело ово време ништа није указивало на прошлост овог редовника. “На његовој Фејсбук страници након смрти су се гомилале поруке пуне захвалности и дивљења. Ништа није указивало на двоструки живот Цесара Фретеса”, преноси једна интернетска странца.

Али ћутање је ипак престало након што су Пабло Вио и Гонзало Елизондо, двије од многобројних жртава злостављања, дигли свој глас. Од тада се готово свакодневно јављају и остале жртве покојног исусовца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Случајеви злостављања догађали су се крајем деведесетих година прошлог и почетком овог века у исусовачкој школи Ел Салвадор у Буенос Аиресу. Фретес је онде био задужен за децу у шестом разреду. Деца су му се поверавала, а он је то искориштавао.

“То је била јавна тајна”

Ученици сведоче о сексуалним злостављањима, самозадовољавању пред ученицима и недоличном додиривању. Један бивши ученик који жели остати анониман говори како се због страха нитко није усудио рећи што се догађа, али да се све године знало што Фретес ради. “То је била јавна тајна јер је толико ученика било погођено његовим неделима”, каже ова жртва.

Вио и Елизондо говоре како им се до сада јавило преко 30 бивших ученика који су били жртве овог исусовца. Елизондо каже да га је на излазак у јавност нагнао покрет #метоо: “Многи су постали свесни колико је важно прекинути ћутање.”

У то време надбискуп Буенос Аиреса био је човек Бергоглио, данас познатији као папа Фрањо

Прочитајте још:  Ефекат „Бил Гејтс“: ДТП вакцина СЗО у Африци убила више дјеце него сама зараза
Аргентински медији су се пре неколико дана окренули овој теми. Мучни догађаји су се одвијали у време док је надбискуп Буенос Аиреса био Јорге Марио Бергоглио, данашњи папа Фрањо, такођер припадник реда исусоваца.

Школа Ел Салвадор (“Спаситељ”) се у међувремену испричала жртвама и замолила за опрост. Но поставља се питање како то да против бившег педагога није поднесена пријава иако је 2003. из ове елитне школе премештен у град Мендозу, а 2007. избачен из реда исусоваца.

Царлос Ломбарди, адвокат који представља жртве, проверава постоји ли начин да школа преузме и правну одговорност за злостављање.

Васељенска/Индекс.хр

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *