Што га више сређују школство све горе: Од 1. септембра на хиљаде ђака чека пакао!

0

(Фото: Profimedia)

Нови Закон о рационализацији који ће се примењивати од септембра подразумеваће комбиновану наставу за ученике од 5. до 8. разреда. То у пракси значи да ће у школама у мањим срединама, у истој учионици седети ђаци петог и седмог разреда, а наставник је принуђен да час припреми тако да нико није на губитку, а да ли је то могуће?

„Угрожене су све школе које имају мали број деце. Kонкретно, ја предајем географију. Принуђена сам да за 45 минута предајем различите ствари. Kада израчунамо, деца ће имати по 22, 5 минута наставе“, каже за Нову Милена Танасијевић, наставница из Ивањице.

Она сматра да је по среди дискриминација деце, с обзиром да је право на образовање једнако.

„Увођењем овог Закона, угоржена су деца на селу, а родитељи су наравно против тога да им дете слуша наставу на овакав начин“, додаје Танасијевић.

На адресе школских управа Министарство просвете већ је проследило дописе у којима се наводи да су школе дужне да доставе број ученика по одељењима, након чега ће, по свему судећи, уследити прерасподела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Не знамо још које разреде планирају да споје. Из Школске управе нису ни хтели да нас саслушају, већ су нам тражили бројно стање.”, наводи Танасијевић.

Према неким информацијама, уколико одељење има мање од 15 ђака, уследиће комбиновање са другим разредима.

Ова одлука уништиће српска села

Школе, по забаченим крајевима Србије, могле би напрасно да нестану, након што родитељи, уплашени од новог начина рада, врло лако могу да донесу одлуку да дете упишу у приградску или градску школу.

Прочитајте још:  Сутра почиње мала матура - шта родитељи и деца све морају да знају

“На овај начин деца губе право на образовање. Потписујемо петицију, родитељи у селима немају избора. У појединим селима родитељи су се конкретно изјаснили да ће уколико дође до овакве одлуке, исписати децу из школе”, каже Танасијевић.

Александра Ћурчић испред просветног синдиката сматра да је по среди кршење Kонвенције о људским правима.

“Дечје право гарантује квалитетно и неометано образовање. Ми као наставно особље нисмо оспособљени за такав вид наставе, а посебно што родитељи, ученици и наставници нису укључени у доношење овог Закона. Дакле, ако прихватимо ово, ми смо директни учесници у дискриминацији ђака. Ученика на теренима, у забаченим школама имамо врло мало, али смо све њих образовали и оспособили, васпитали и утицали на то да будемо максимално укључени у процес њиховог одрастања”, напомиње Ћурчић.

Додаје и да се нада ће се пронаћи неко решење.

“Чак и да се ми оспособимо да предајемо на такав начин, не знамо како ће то утицати на децу”, додаје Ћурчић.

Она пита шта Министарство за село има да каже на овакву одлуку, која директно гаси школе по удаљеним местима.

А шта каже Министарство просвете?

Негативан тренд у природном прираштају доводи до смањења броја ученика, а тај вишедеценијски тренд се одразио најпре на школе које нису у градским насељима, речено је данас Тањугу у Министарству просвете, поводом забринутости Уније синдиката просветних радника Србије да ће нова Уредба Министарства која прописује да се настава од 5. до 8. разреда може организовати и у комбинованом одељењу, затворити мале школе.

Министарство наводи и да многе сколе које нису у градским насељима, нису “угашене” односно нису обуставиле процес наставе, већ је дошло до промене статуса, где је једна школа престала да буде самостално правно лице и постала издвојено одељење друге веће школе.

Прочитајте још:  Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

Министарство подсећа да је, као и сваке године, школама упутило Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама, где су процедуре јасно дефинисане.

Према тим процедурама, директори школа најкасније до 8. августа треба да доставе надлежној школској управи предлог за формирање одељења за наредну школску годину, који садржи податке о броју ученика у разредма као и преглед броја одељења за матичну школу и за свако издвојено одељење.

Уколико је реч о комбинованим одељењима, такође, потребно је да доставе број ученика по одељењима и разредима. Стручним упутством предвиђено је да за “признавање” мањег броја ученика у одељењу од прописаног, школа добија сагласност надлежне школске управе.

Школа чији захтев одбије надлежна школска управа, може ради поновног разматрања да се обрати Министарству у року од пет дана од добијања негативног одговора надлежне школске управе.

Министарство такође подсећа да континуитет образовно-васпитног рада у школама са комбинованим одељењима има дугу традицију у срединама са малим бројем ученика и наводи да је Законом о основном образовању између осталог, прописано је да образовно-васпитни рад од петог до осмог разреда може да се организује и у комбинованом одељењу.

Законом је одређен и број ученика у таквим одељењима-комбиновано одељење састављено од два разреда може да има 15 ученика, а одељење од три или четири разреда до 10 ученика.

Локална самоуправа надлежна је за доношење мреже школа на њеној територији, додају у Министарству.

Н1

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *