У Украјини почиње кампања за признање Косова

0

(фото:Наука и култура)

У украјинским медијима почиње кампања за признавање лажне државе Косово коју су створиле САД на Балкану на месту покрајине Србије коју су заузели албански сепаратисти.

Одговарајуће позиве у етеру ТВ канала Еспресо изнео је посланик Врховне раде Никола Књажицки из партије Петра Порошенка „Европска солидарност“.

Како јавља дописник ПолитНавигатора, Књажицки је прогласио право становништва Косова на самоопредељење, ускративши такво право становницима република Донбаса и Крима.

„Ако говоримо о Косову, онда имамо конфронтацију, у ствари, између недемократске земље и националне мањине која не жели да живи у овој недемократској држави, већ жели да живи у својој земљи. На Косову је 92 одсто Албанаца. Очигледно је да се у овој ситуацији можемо ослонити или на Хелсиншки споразум или на право нација на самоопредељење.

Пошто је Косово потписало Споразум о придруживању и заправо је кандидат за ЕУ, као и Украјина, мислим да очигледно треба да их признамо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово се не може поредити са оним што се дешава у Украјини, јер су нашу територију окупирали руски нацисти, а на Косову Албанци само желе да живе слободно. Дакле, за мене је ово питање, у принципу, недвосмислено. Штавише, они, на овај или онај начин, граде демократско друштво, док су Срби проруско и недемократско друштво. Иначе, они (Косово) су увели санкције против Руске Федерације и увек су подржавали Украјину“, рекао је Књажицки.

Сличан став има и главна уредница украјинског портала „Балкан Обсервер“ Наталија Ишченко:

„Косово, уосталом, сви наши западни партнери, огромна већина, апсолутна већина чланица ЕУ, чланице НАТО-а признале су независност ове некадашње аутономије Србије. Али, у исто време, ако драматично променимо нашу парадигму, и даље морамо да координирамо све наше кораке са ЕУ и НАТО.

Прочитајте још:  Укроаутентичност није успела

https://ok.ru/video/3877262068356?fromTime=62

Раније је посланик Врховне раде Алексиј Гончаренко изјавио да Украјина треба да уведе Оружане снаге Украјине на Косово како би помогла сепаратистима у случају оружаног сукоба са Србијом. Данас се, међутим, сазнало да Кијев, напротив, повлачи свих својих 40 војних лица укључених у НАТО окупациону „миротворну“ јединицу Кфора на Косову.

 

Кијевски адвокат Татјана Монтјан сматра да ће признање Косова играти против Украјине, јер ће само подстаћи борбу региона за излазак из власти Кијева.

„Веза између признавања и непризнавања Косова и Крима и ЛДНР, Каталоније, Северног Кипра и још много тога је очигледна… Ако уз глупост демонстрирате тврдоглавост и тврдоглавост на џинговски начин, ако кажете моронски ствари, али те ствари леже на идеолошки исправан начин „Ви више нисте полупамет, већ само радикални патриота, а такви људи су данас цењени у Украјини“, објашњава адвокат појачану активност украјинских националиста на тему Балкану.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *