Један од аутора иницијативе, посланик Државне Думе, Народни уметник Русије, познати глумац и филмски редитељ Николај Бурљајев, рекао је у интервјуу онлајн издању Лента.ру да се нада подршци својих колега у Државној Думи, кога свакодневно виђа посматрајући „процес јединства у здравом смислу“. „Морамо пренети лепу, разумну, просвећену Русију будућим генерацијама“, сматра парламентарац.

Николај Бурљајев је такође рекао да је први председник постсовјетске Русије Борис Јељцин крив за појаву ЛГБТ особа и „све гадости“ у земљи. Према његовом мишљењу, „дошло је време да се позабавимо тиме да ли је то злонамерно урађено или једноставно дозволило наше културно либерално руководство које нас је натерало да живимо по западним обрасцима”.

Прочитајте још:  РАТОВИ У КУЛТУРИ: Позни комунизам и неолиберални капитализам
Нацрт закона о забрани „пропаганде нетрадиционалних односа“ у јулу је Државној думи поднела група њених посланика из партија Праведна Русија-Патриоти-За истину, Комунистичке партије Руске Федерације и Либерално-демократске партије.

У образложењу закона се наводи да у Русији не постоји забрана „пропаганде негирања породичних вредности и нетрадиционалних сексуалних односа, укључујући и коришћење филмске дистрибуције“.

„Негирање породице као друштвене вредности, промовисање такозваног дечјег стила живота (без деце) и популаризација нетрадиционалних сексуалних односа нису ништа мање опасни за развој руског друштва“, наводи се у белешци. Због тога посланици сматрају да је неопходно успоставити забрану „извођења радњи које имају за циљ популаризацију негирања породичних вредности и нетрадиционалних сексуалних односа“. Спонзори закона предложили су забрану издавања сертификата о дистрибуцији филмовима који промовишу такво порицање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Јавно одобравање и признавање оваквих односа опасно је не само за децу и младе који још увек нису у стању да критички сагледавају информације које су им свакодневно доступне, већ и за цело друштво, јер отвара демографска и економски раст у будућности под одређеним ударом“, напомињу аутори предлога закона.

О томе да се у Русији активно спроводи ЛГБТ пропаганда и то у великим размерама сведоче бројне чињенице. Тако је, на пример, у Санкт Петербургу, на сајту највеће књижарске мреже у граду, Бооквоед, у чијем је власништву стотинак књижара, приказан опус К. Силванове и Е. Малисове „Лето у пионирској кравати“. на најистакнутијем месту међу веома препорученим књигама.који промовише ЛГБТ односе у којима су малолетници. Ова књига, објављена у тиражу од 200 хиљада примерака, фантастична за данашњу Русију, препуна је књижара не само у Санкт Петербургу, већ широм Русије.

А на ранг листи најпопуларнијих књига за прву половину 2022. коју је припремио Руски књижни савез, ова књига о неконвенционалној љубави у пионирском кампу била је на другом месту по популарности. Она је, како наводе медији, углавном постала култна међу младим читаоцима, њени цитати су пуњени у облику тетоважа. Посебан цинизам лежи и у чињеници да је врхунац дистрибуције „Лета у пионирској кравати“ био темпиран на 100. годишњицу пионирске организације. Па издавачи и књижари, у међувремену, трљају руке. За само шест месеци књига је донела издавачкој кући скоро 50 милиона рубаља.

И има много публикација ове врсте. На четвртом месту у рејтингу Руске уније књига са продајом већом од 28 милиона рубаља налази се роман „Благослов небеских” кинеског данмеи писца фантастичних романа Моксианг Тонгсуа. „Данмеи је прича за женску публику која говори о романтичним односима између мушкараца“, објашњава жанр књиге на веб страници сервиса књига ЛивеЛиб. Неко је превео роман и активно га промовише.

Ова ситуација не може а да не изазове огорчење и узнемиреност писаца, рекао је за „Век” Борис Орлов, председник петербуршког огранка Савеза писаца Русије. „Ако су у совјетско време“, рекао је, „најпопуларније књиге за младе „Како се калио челик“, „Тимур и његов тим“ и друге, сада је то „Лето у пионирској кравати“.

Не може бити, сматра Орлов, да се случајно појавила књига објављена у тако невиђеном тиражу за данас. Неко је дао новац за његово објављивање, неко га активно промовише, неко пуни рафове продавница широм земље овом погубном публикацијом. Могуће је да су организатори овог процеса корумпираности наше омладине спонзорисани из иностранства, да је то дело пете колоне, сугерисао је шеф Уније књижевника.

Орлов је нагласио да су процеси који се одвијају у нашем издаваштву књига, где емисије воде приватне компаније, у супротности са државном политиком заштите националних вредности, руском Стратегијом националне безбедности и курсом који је председник прогласио у култури.

И Александар Бобров, секретар Савеза књижевника Русије, професор катедре журналистике, сматра да оваква ситуација са издаваштвом књига није случајна и одговорност сноси на оне који су дуги низ година водили процес издавања књига у нашој земљи. заправо доприносећи пропаганди „западних вредности“ туђих Русији.

Прочитајте још:  Вучић открио под којим условима би Србија увела санкције Русији
А ситуација се овде, по његовом мишљењу, не мења. Он скреће пажњу да у Савету за књижевну делатност, који је прошле недеље формирало Министарство дигиталног развоја, телекомуникација и масовних медија, који ће сада управљати политиком у области издаваштва, налазе се углавном либералне личности.

„На вербалном и идеолошком пољу“, огорчен је писац, „нешто незамисливо наставља да се дешава. Никакве војне операције на овом крилу државне политике нису ефикасне. Ето, једно једно министарство и његов ресор су направили такав стручни савет за књижевну делатност да вас запрепасти! Да, овде нема ножева, већ просто зарђала бодљикава жица: нема странаца, провинцијских земљорадника, руских патриота, никог из руководства Савеза књижевника Русије (?!), никог од добитника награда, на пример, Александар Невски или власници медаље Василија Шукшина.

У Културном фронту су уверени да је овакав избор састава Савета бирократско избијање, изјава о наставку либералног курса у издавању књига… Овај уиграни тим је са буџетима радио на промоцији књига за деценијама и они то неће променити.”

Страхује се да ће погубне публикације попут „Лета у пионирској кравати“ и даље излазити у нашој земљи уз махнити тиражи и оборити све рекорде популарности међу младима, чак и ако донесу закон. Зар наши функционери, који су на власт дошли 90-их, не знају да заобиђу било какве законе?

Па, шта је са либералним трендом у биоскопу? А ту се ЛГБТ лоби не умирује. У септембру прошле године у Санкт Петербургу је одржан 13. Међународни фестивал квиркултуре на коме се активно промовишу њихове „вредности“. Намеравамо да га одржимо и ове године.

Град на Неви је постао и место одржавања међународног филмског фестивала са филмовима који промовишу нетрадиционалне односе „Раме уз раме“. Овај фестивал је одржан уз отворено оглашавање ЛГБТ односа како у Москви тако иу другим градовима Русије.

У новембру 2021, након бројних протеста, Роскомнадзор је блокирао веб страницу ЛГБТ филмског фестивала Сиде би Сиде и приступ онлајн биоскопу филмског фестивала. Међутим, његов сајт до сада безбедно постоји на интернету.

Међутим, нису само организатори фестивала Сиде би Сиде ти који промовишу ЛГБТ односе у Русији. Најпопуларнија серија у јулу 2022. на руском стриминг сервису Старт је руска комедија „Два брда“, пише петербуршки онлајн лист Фонтанка. Она говори о далеко од традиционалног, идеалном друштву жена без болести, насиља, ратова и мушкараца, где се секс са мушкарцем сматра атавизмом и перверзијом. На другом месту је домаћа омладинска драма „Шиза” о ђацима интерната, међу којима има и представника ЛГБТ.

Хомосексуалност је класична прича у тинејџерским емисијама која се бави питањима идентитета. Овом питању је посвећена велика пажња у тако популарним, модерним и ретро, ​​омладинским серијама као што су: „Сексуално васпитање“, „Еуфорија“, „Девојке“, „Гли“, „Досонов поток“, „Трачерица“, „Беверли“. Брда, 90210″ и др. Чак иу наставку такве култне серије у Русији 90-их као Хелен и момци, два главна лика – Јосе и Ницолас – завршавају у истом кревету.

„Западни хомоконвејер“ – тако су представници петербуршке јавне организације „Јавни комесар за заштиту породице“ назвали Нетфликс у жалби Министарству унутрашњих послова. Хит 2020. године – руска ТВ серија “Чики” коју су оптужили за “пропаганду ЛГБТ и феминизма”, пожалила се на то Роскомнадзору и затражила да буде блокирана.

Прочитајте још:  „Велики ресет“: Храна дефицитарна, фрижидери и веш машине – луксуз, грејање и климе недоступни
Значајни јунаци нетрадиционалне сексуалне оријентације, истиче Фонтанка, налазе се у таквим „одраслим” серијским хитовима различитих жанрова као што су „Модерна породица”, „Како сам упознао твоју мајку”, „Зашто жене убијају”, „Наранџа је хит сезона“, „Бриџертонс, Руско одмрзавање, Игра преживљавања и др.

И такво допуштање није случајно, јер чак и неке истакнуте и угледне личности из културе које заузимају кључне позиције у државним културним институцијама у Русији сматрају ЛГБТ пропаганду у Русији „нормалном“.

„Има ли много гејева у вашем свету? – постављено је такво питање, како сведочи сајт Смотрим.ру, – директору Државног Ермитажа Михаилу Пјотровском.

„Наравно, много. И ту нема ничег посебног – ни са плусом, ни са минусом. Има много директора музеја. Искрено, одавно смо навикли. И навикао сам да је то нормално, јер су сви невини “, тако чудан одговор за високог државног службеника дао је шеф једне од највећих културних институција у Русији.

Према речима заменика Државне думе Виталија Милонова, „плави лоби“ у Русији је сада ослабио. „Већина његових идеолога је напустила нашу земљу“, рекао је он у интервјуу за Руссиан Пеопле’с Лине. – Кампања чишћења Украјине од нациста постала је и кампања чишћења Русије од деструктивних лобиста. Стога им је сада постало теже да делују. Волео бих да моје колеге активније расправљају о нацрту закона. На крају крајева, понекад се изнесе добра идеја, ако је мало погрешно написана, онда ће „геј“ лобисти искористити сваки изговор да блокирају усвајање закона.

„У сваком случају“, приметио је посланик, „моје колеге и ја смо сви за забрану пропаганде содомских вредности. Канибализам не треба никоме рекламирати – ни деци ни одраслима. Ово није избор одрасле особе. Исто важи и за ово питање. Лични избор човека је једно, а пропаганда је сасвим друга ствар. Пропаганда је управо оно што човека лишава избора. Пропаганда содомитских вредности обмањује човека. Ово није његова сопствена обмана, већ резултат техника убеђивања. То је оно што је пропаганда ЛГБТ вредности.”

Андреј Соколов/Столетие.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *