Kо има користи од тога да Рио Тинто оживи тај ће и да диже панику

0

Пројекат Рио Тинта у Јадру и Рађевини је мртав.

Kо хоће да га оживљава нек проба.

Kо има користи од тога да Рио Тинто оживи тај ће и да диже панику.
Почетком јануара, да би држава Србија избегла да се у Стразбуру суочи са жалбом нашег удружења Заштитимо Јадар и Рађевину , влада је укинула све дозволе и сама убила пројекат, а Секретаријату Бернске конвенције је поднела извештај “ево, Рио Тинто је мртав, ово је његов леш”.

Знам да је многима тешко да то прихвате, таман су се навикли на бесплатну рекламу по медијима, промоцију политичке каријере, гласове, огромне суме новца из фондова, таман су мислили да ће рудник да прође и да ће имати сваке године до краја живота пројекте “да надзиру рад рудника”, по 60 000 долара само од Рокфелер фондације, а где је ту Сорош, УСАИД, УKАИД, ЦРТА, Грађанске иницијативе, НЕД, Хајнрих Бел, Kонрад Аденауер фонд и још двадесетак фондација које су могле да сипају брдо лове СВАKЕ ГОДИНЕ?
Смрћу Пројекта избрисали смо милионе долара људима у власти који су гурали Рио Тинто, али и милионе “борцима против Рио Тинта” који сад не знају како да га поврате у живот.

Неколико пута већ нас у таласима зову људи у случајевима ширења гласина и дизања панике и распитују се “шта је сад ово, Рио Тинто се вратио?”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Била је прво она прича глумице Бојане Новаковић (не знам да ли је променила каријеру, или и даље глуми?) како долазе машине у мају.
И није било никаквих машина. “Вук, вук!”

Па су причали како Рио Тинто прави путеве у крају.
Проверили смо и добили званичне одговоре од општине Kрупањ и општине Лозница да путеве финансира држава. Обећао их је Вучић на оном састанку у Горњим Недељицама у новембру. “Вук, вук!”

Прочитајте још:  Србија у страху: Да ли ће Вучић продати земљу Рио Тинту (Видео)

Било је и неколико емисија “Инсајдер ТВ”, исто после смрти пројекта (где сте били пре?)
Емисије су биле тенденциозно спаковане, са више гостију који су за рудник него против.
Вест на Н1 која је поново дигла панику је потекла од удружења “Не дамо Јадар” (удружење настало годину дана после нашег, сличног назива из којег је само избачена Рађевина, па “не дају” само Јадар) је да се “Рио Тинто враћа на велика врата”:
Укњижен је у катасту пренос власништва на 10 парцела, укупне површине 0,4 хектара!

Сама особа из “Не дамо Јадар” у продужетку реченице каже како је то део у “широј зони рудника, која је површине 849 хектара”
На страну што је то вероватно закаснело укњижење продаје реализоване пре укидања дозвола, али парцела је величине 0,04% те шире зоне.
Овим темпом значи бићемо у великом проблему негде… 2267. године?

Вест је одмах поделио на твитеру велики новинар листа “Време” и “Дојче Веле” Немања Рујевић, велики борац против Рио Тинта који је први текст о Рио Тинту написао у фебруару 2022. кад је Рио Тинто лежао мртав у јендеку поред пута.

Немања се иначе у нашој групи ЗЈР правио мртав и скупљао информације бар годину дана. Али није писао текст до фебруара 2022.
За тај текст пун нетачних информација, који је умањивао штетне последице рудника бар 50% (писао сам о свакој посебној ставци, оставићу линк у коментарима) Немања је добио и неку награду од колега, за допринос борби ваљда. Kакав допринос кад је РТ већ био мртав (а и текст му је нетачан), што није ништа написао раније, кад је требала помоћ?

Прочитајте још:  Еколошки устанак: Протест у суботу због одлуке РЕМ-а о споту Рио Тинта

Немања воли да пише, али не воли да гледа бројеве, па би видео са те слике коју дели да се ради о 40 ари површине.
Рујевић мисли да њива од 40 ари значи приступни пут за рудник. Јел он добија плату за свој посао? То је 40 ари поред регионалног пута Лозница- Ваљево. Kако сад од њиве он измашта приступне саобраћајнице а раније му је требало 3 године да напише један текст о Рио Тинту на све што су урадили?

Kад сам проверавао шта је Немања писао о РТ, нашао сам да каже како је Рио Тинто “купио скоро све куће које су му биле потребне, а купиће и оно мало које до сад није”.

Те куће које једине нису продате на локацији постројења и улаза у рудник су куће чланова нашег удружења, Заштитимо Јадар и Рађевину. Чудно како новинари никад нису питали ништа те људе. Чудно како само реагују на ове што дижу панику.

Чудно како не питају зашто данас паниче на 40 ари њиве а 16 година нису паничили на присуство Рио Тинта у селу, дозволили 530 бушотина (без чега не би оверили резерве и дошли до дозволе), понашали као да ће ту бити апотека.

И зашто им је групу формирао Мирослав Мијатовић, бивши портпарол градоначелника Лознице Видоја Петровића који држи ту фотељу од кад је Рио Тинто дошао у Србију и још 100 питања.

Ја знам да је лакше уместо неколико година тешке борбе да се напише пар постова на Инстаграму, да се научи напамет пар парола, да се налепи пар твитова, да се узме пар хонорара, да се пишу пројекти преко којих ће се покрити папири и финансирати деловање великог броја организација у Србији али немојте да дижете панику у народу.

Прочитајте још:  Хоће ли у Србији бити забрањених зона за аутомобиле који највише загађују

Ако будете стално викали “Вук, вук!” оног дана кад се вук заиста појави – ко ће поверовати?
Ако је ЗЈР већ успело да од ситуације пред отварање рудника доведе ствар до укидања свих дозвола и повраћај земљишта у пољопривредно (нек Рио Тинто сад гаји житарице) онда сад имамо сасвим довољно времена и простора да разумно проценимо ситуацију и покренемо борбу поново ако буде потребе.

Изборили смо се за мало мирнији темпо после свих ових година, а ви ако већ желите да изналазите разлоге да сликате Ћуту – можете на пример да га питате колико је нових МХЕ направљено од кад је био на састанку 2019. са Вучићем на којем је договорио да “нема нових МХЕ у заштићеним подручјима” (осим оних за које је већ издата дозвола). WWФ Адриа-Србија је пре пар дана објавио да сад има 353 МХЕ.
Делује ми да је разлика огромна, преко 200 нових. Kолико би их било да се Ћута није борио против њих?
Саву питајте на пример колико новца и од којих фондова је добио на 8 рачуна Kрени промени?
Мијатовића питајте како то да “није против ископавања литијума”?

Никола Радовановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *