Бугарска мења курс? Хоће ли се вратити нормални односи са Русијом…

1

(фото:Политнавигатор)

Постоје шансе за извесну нормализацију руско-бугарских односа. У сваком случају, управо је то прогноза утицајне новинске агенције Ројтерс у вези са именовањем нове техничке владе председника Бугарске Румена Радева.

Ново руководство Бугарске, које је недавно почело са радом, улаже велике напоре да земљу извуче из економског и социјалног понора и пре наступања зимских хладноћа. Једини прави начин је обнављање гасног уговора са Русијом.

Заузврат, Гаспром не искључује испуњење уговора, али под новим условима. Странке траже компромисне опције и, највероватније, наћи ће их. Главна претња је политички ангажман бугарских партнера у ЕУ и манична жеља Сједињених Држава да упропасте привреду целе Европе зарад сопствених интереса. Али прво ствари.

Последњих година односи Русије и Бугарске су се значајно погоршали. Бескрајни „шпијунски скандали“, протеривање 70 (!) руских дипломата, откривене чињенице о снабдевању Бугарске оружјем Украјини током тамошње НМД – све то није могло да не утиче негативно на међусобно разумевање некада братских сила. . Чак је и популарни израз „браћа“ у Русији почео да се изговара са сарказмом и презиром.

Прочитајте још:  Маневри у Арденима, Француска се спрема за велики рат
Праведан „допринос“ рушењу традиционалних пријатељских односа двеју словенских сила дала је последња бугарска влада Кирила Петкова. На бугарском политичком хоризонту неочекивано и брзо су се појавили и сам бивши лидер, који је цео свој свесни живот живео у Канади, и његова измишљена партија „Настави промене“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Петков успон на врх власти у земљи више је личио на специјалну операцију неких служби него на политички пројекат. Користећи велики умор бугарских бирача од вишедеценијског сучељавања истих политичких снага у земљи и популистичке реторике, млади „реформатори” су, победивши на изборима, покренули активну активност.

Чини се да је њихов главни циљ био да потпуно униште односе са Русијом и „замрзну“ сваки могући дијалог.

Главна „достигнућа“ Петкова и компаније било је одбијање сарадње са Гаспромом и подршка међународним санкцијама против Руске Федерације. Управо овај корак представља највећу претњу не Русији, већ самој Бугарској.

Почетком овог лета Петкова влада је била принуђена да поднесе оставку након што је у републичком парламенту најављено изгласавање неповерења. „Канађанин Киро” и његови пријатељи из странке „Настави да се мењају” успели су да владају земљом само шест месеци…

Прочитајте још:  Санкције и за руске мачке
Сви покушаји да се направи нова коалиција у Народној скупштини су пропали. Према постојећим прописима, у овом случају председник земље формира „сервисну владу” која управља државом до наредних избора.

Бугарски председник Румен Радев расписао је следеће изборе за 2. октобар и формирао свој кабинет министара. Владу је предводио Глеб Донев.

Нова власт почела је чистком у редовима високих локалних функционера. У већини великих регионалних центара смењени су регионални лидери .

Прочитајте још:  Савезничке снаге одбиле напад Оружаних снага Украјине на Сватово и Кремену у ЛНР
О другим брзим трансформацијама које је извршила службена влада може се судити из публикација у бугарској штампи. Бугарско издање „Труда” је своје издање насловило овако:

„Влада службе разоткрива еклатантне лажи читаве превараната „Наставак промена““

Прочитајте још:  Ватикан отказао сусрет папе Фрање с руским патријархом Кирилом предвиђен за јун
Ево цитата из тог чланка:

„Како се испоставило, нема договорених испорука гаса, а нема ни 7 америчких танкера које је Петков обећао.

Нови шеф КЕВР-а, господин Иван Иванов, такође је званично потврдио оно што су неки од нас знали – Кирил Петков и његови саучесници су лагали о заустављању куповине руског гаса. Напротив, купили су исти руски гас, али са посредником и 20 евра скупљи, који је спуштен у приватне џепове, провизије итд.

Није само скандал. Огромна корупција!!! Требају нам хапшења! Ухапсите све злочинце „Наставак промена“ и њихове саучеснике! И свеобухватну и дубинску ревизију сваке трансакције и сваке одлуке владе. И избацити све „бубамаре промена” из администрације и регулаторних тела. После ове скандалозне администрације треба дезинфиковати земљу!“

Игор Пеминов/Политнавигатор

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бугарска мења курс? Хоће ли се вратити нормални односи са Русијом…

  1. Moji Rusi, ako vam sad pred zimu bugari počnu da se smeše, okrenite glavu. Čim zima prođe, bugarče će sa namršti na vas. Setite se Lavrova, to treba da vam je dovoljno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *