Неће да уклоне заставе са ограде цетињског манастира док се не скине тробојка са оцилима у Котору

0

(фото:Принтскрин)

 Група грађана Цетиња одбија да уклони црногорске државне заставе са ограде Цетињског манастира захтевајући да прво са цркве Светог Николе у Котору буде скинута тробојка са четири оцила или ако им се омогући да на звонику манастира буде истакнута застава истих димензија.

То су за Радио Цетиње рекли грађани који су покренули овај перформанс, а повод је био то што је у суботу монахиња СПЦ наводно „скинула, смотала и бацила државну заставу”, преноси портал „Кафе дел Монтенегро”.

Радио Цетиње наводи се сазнаје да је на организаторе протеста наводно вршен притисак из одређених политичких кругова, које нису желели да именују, да склоне заставе са ограде Цетињског манастира, али су они то „одлучно одбили” до испуњења њихових захтева.

Прочитајте још:  СУТРА СЕ СЛАВИ ПРАЗНИК ВЕЛИКОГ ЧУДОТВОРЦА Верује се да овај обичај сви морају да испоштују
Перформанс са државним заставама Црне Горе траје од суботе, а кулминирао је видео пројекцијом тог обележја на апсиду цркве Богородице у недељу увече.

Заставе су постављене и на ограду Влашке цркве у центру града, а у Бајицама је на храму Св. Јована такође истакнута државна застава Црне Горе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Постигнут договор о храни: Што има Србија, имаће и Црна Гора!
Портал пише да је све то време на платоу испред Цетињског манастира присутна полиција.

Реагујући на овај перформанс координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске (МЦП), протојереј Игор Балабан каже да се ради о антицрквеној кампањи која се последњих дана захуктала у делу јавности заснована „на лажи да је монахиња оскрнавила државну заставу”.

„По сведочењима очевидаца, тај који је поставио заставу, и поред упозорења монахиње да то не чини, захтевао је од неких особа које су улазиле у манастир да се застави поклоне и да је целивају. Имајући у виду тако непримерено понашање и чињеницу да манастирска ограда није место на којем застава треба да стоји, монахиња је заставу скинула са ограде и вратила је власнику, који је, зачудо, одбијао да је узме”, рекао је Балабан, преноси Танјуг.

Он је за подгоричке Вијести рекао да је при том аргументација за одбијање да узме заставу назад у разговору са монахињом била у потпуности заснована на познатим увредљивим лажним флоскулама мањег броја црногорских грађана о историји и улози Цркве, које, како каже, „заправо представљају еклатантан пример ширења верске и националне мржње, уз познату претњу да ће неки ‘они’ да иселе некога из манастира”.

Прочитајте још:  Црна Гора:Излазност до 15 сати – ЦДТ: Гласало 35, 1 одсто бирача
Балабан сматра да надлежни органи прво треба да испитају одговорност оних који користе државну заставу супротно закону.

„Државним заставама није место на верским објектима, јер они не представљају државне нити органе локалне самоуправе, будући да је у Црној Гори на снази уставни принцип одвојености државе и Цркве. О томе колико је непримерено и неваспитано, а, уверени смо, и незаконито, самовољно качити заставе или било каква друга обележја по црквеним или било чијим другим оградама, излишно је и говорити”, каже Балабан.

Прочитајте још:  Арапи купили 15,3 милиона метара квадратних земљишта око Сарајева
Сматра да је сваком разумном грађанину јасно да се овде ради о још једном „покушају да се Црква, на екстремистички начин, употреби у сврху идеолошко-политичких и ко зна каквих других лукративних интереса”.

„Они који се нису коначно обрачунали са Црквом преко Закона о слободи вероисповести, они који нису успели да спрече потписивање Темељног уговора и тиме омогуће да се у Црној Гори настави дискриминација МЦП и уопште СПЦ, они који мисле да им је нешто остало незавршено 4. и 5. септембра прошле године, када су насилно, али неуспешно, покушали да спрече устоличење црногорског митрополита, сада покушавају да на највулгарнији начин искористе национална осећања црногорских грађана, опет увлачећи Цркву у своје партијске обрачуне. Уверен сам да огромна већина грађана неће дозволити да буду предмет овакве примитивне злоупотребе”, рекао је Балабан.

Васељенска/Политика

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *