ЛОГОР МЕТЈАНА НА ПАГУ БИО ЈЕ КОЉАЧКА ШКОЛА: Желимо вам угодно љетовање у лијепој њиховој

0

Логор на острву Пагу је један од првих и најзлогласнијих усташких логора. За непуна три месеца постојања (од 25. јуна 1941. када је формиран, до краја августа 1941. када је распуштен, а Паг предат Италијанима), кроз логор Слана је прошло око 16.000 затвореника. На острво Паг, у логоре смрти логораши су допремани у великом броју из сабирног логора у Госпићу преко Карлобага, кроз такозвана Велебитска врата.

Прве жртве били су Јевреји из Загреба, а потом су довођени Срби и Јевреји из разних крајева. Усташе су их убијале клањем или бацањем у јаму у пределу Фурнаже. Логор на Пагу као један од првих усташких логора, био је у правом смислу речи кољачка школа у којој су „професори“ били монструозни зликовци.

Највећи број је побијен (само у Јадовно на погубљење послато је више од 3.000 Срба), а мањи део упућен је у „Сабирни и радни логор Јасеновац“ (како су га усташе назвале), који је формиран у то време, у августу 1941.[1]

Логор Метајна на Пагу је био искључиво за жене и децу, и неутврђен је тачан број жртава. Перверзно мучење српске и јеврејске нејачи састојало се у изгладњивању, а да би жене и деца што више патили, добијали су усољену рибу, а по највећој врућини ускраћивана им је вода, па су умирали од жеђи.

Усташка зверства која повијест не памти, описали су Борислав Остојић и проф. др Михаел Соболевски у фељтону „Пакао у каменој пустињи“.[2]

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На прилазу плажи Суха је 7. септембра 1975. године подигнуто спомен-обележје. Током последњег грађанског рата спомен-плоча је уништена. Обновљена је 26. јуна 2010. године, али је после само три дана поново уништена.

Прочитајте још:  Обележава се Дан сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац

Координација јеврејских општина, удружење Јадовно 1941, Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће, 29. јуна 2013. поставили су нову спомен–плочу жртвама Слане и Метајне (деловима комплекса усташког концентационог комплекса Јадовно). Међутим, у ноћи између 18. и 19. јула 2013. плоча је уништена трећи пут.[3]

Свим српским туристима који уживају диљем Лијепе Њихове красне обале, желимо УГОДАН БОРАВАК И ОДМОР!

Драган Р. Млађеновић – Шекспир

[1] Логор на острву Паг, Википедија.

[2] Фељтон Остојића и Соболевског је објављен у ријечком Новом листу и Гласу Истре – Пула од 26. јула до 18. септембра 1985. године, у 46 наставака.

[3] Документа Центра за суочавање с прошлошћу: „Уништена спомен-плоча жртвама усташког логoра Слана и Метајна на Пагу / Приопћење СНВ-а и Координације жидовских опћина у РХ“; архивирано на сајту Wayback Machine (19. септембар 2013), приступ 18.8.2013.

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *