Обeлежена годишњица штампања првог издања Горажданске штампарије (ВИДЕО)

0

Док су други народи на Балкану преписивали, у Доњој Сопотници код Новог Горажда, при манастиру Светог великомученика Георгија, Срби су пре 503 године штампали ћириличке књиге. Српска средњовековна културна револуција догодила се знатно раније од Београда и Загреба, због чега је Ново Горажде добило титулу друге балканске културне престонице.

Прво издање Горажданске штампарије Служабник или Литургија, коју је основао Божидар Љубавић Горажданин са синовима Ђурађем и Теодором, одштампано је 1. јула 1519. године. Штампано на српско-словенском језику има вишеструк значај за српску културу и књижевност.

Прочитајте још:  Ударац на малу привреду: СНС гаси једно од најуспешнијих бизнис друштава
У поговору Литургијара налази се прво штампано књижевно дело Мољеније урђа Љубавића часним презвитерима које је написао Теодор Љубавић у част преминулог брата Ђурађа.

Друга два издања Горажданске штампарије су “Псалтир са последовањем”, издат је 1521. године, и “Молитвеник” који је штампан две године касније.

Пред најездом турских освајача, штампарија је пресељена у Трговиште у Румунији, где је наставила своју мисију. Доња Сопотница, осим што је својеврсна престоница српске и европске културе, одувијек је била и снажан духовни центар. О томе, с натписима у камену, сведочи и храм Светог Георгија подигнут 1446.године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ту је најзначајнији натпис херцегова ктиторска повеља која се налази изнад улазних врата. Имамо и један монашки запис на певачкој апсиди с вањске стране на прозору” – истиче парох гораждански Марко Марковић.

Прочитајте још:  Две године СВО: како се прослављају у Кијеву и околини
Подсетимо храм Светог Георгија у потпуности је девастиран 1994. од стране зелених беретки. Обновљен је после рата.

Васељенска/РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *