Гутереш исказао посвећеност потпуној денуклеаризацији Северне Kореје

0

(Jeon Heon-Kyun/Pool via REUTERS)

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да су УН посвећене потпуној денуклеаризацији Северне Kореје.

Он је током састанка са председником Јужне Kореје Јун Сук Јулом рекао да потврђује „јасну посвећеност УН потпуној, проверљивој и неповратној денуклеаризацији Kорејског полуострва и Северне Kореје“.

„Основни циљ је да се створе мир, безбедност и стабилност у целој регији“, навео је Гутереш, похваливши учешће Јужне Kореје у међународним мировним мисијама и њен труд у борби против климатских промена.

Он се касније састао са јужнокорејским министром спољних послова Парком Ђином, који је изјавио да међународна заједница под вођством УН треба да пошаље чврсту и јединствену поруку Северној Kореји да њене нуклеарне амбиције неће бити толерисане. Парк је затражио помоћ од УН за проналажење ефикасног решења проблема нуклеарног наоружања Северне Kореје, саопштило је министарство спољних послова Јужне Kореје.

Северна Kореја је ове године обавила више од 30 пробних лансирања балистичких пројектила, а прво лансирање интерконтиненталног пројектила извела је 2017. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Beta / AP

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *