Вашингтон краде преко 80 одсто сиријске производње нафте дневно

0

Сиријско министарство нафте објавило је саопштење 9. августа у којем оптужује америчке снаге које окупирају Сирију да су одговорне за крађу већине нафте у земљи.

„Производња нафте током прве половине 2022. године износила је око 14,5 милиона барела, са просечном дневном производњом од 80,3 хиљаде барела, од чега се 14,2 хиљаде дневно испоручује рафинеријама“, наводи се у саопштењу Министарства нафте.

У саопштењу се даље наводи да „америчке окупационе снаге и њихови плаћеници“, мислећи на Сиријске демократске снаге (СДФ), које подржавају САД, „краду до 66.000 барела сваког дана са поља окупираних у источном региону“, што износи око 83 одсто дневне производње нафте у Сирији.

Према подацима министарства, сиријски нафтни сектор је претрпео губитке „око 105 милијарди долара од почетка рата до средине ове године“ као резултат америчке кампање крађе нафте.

Поред тога, у саопштењу се додаје да су поред финансијских губитака које је претрпео нафтни сектор били и „људски губици, укључујући 235 жртава, 46 повређених и 112 киднапованих“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дана 10. августа, на друштвеним мрежама је пуштен снимак који је снимио руски јуришни хеликоптер, на којем се види конвој камиона којима управља америчка војска која кријумчари из Раке украдену нафту намењену Ираку.

Недавно је америчка војска, која тренутно заузима североисток Сирије, доследно пљачкала нафту те земље и кријумчарила је у своје базе у Ираку преко илегалног граничног прелаза Ал-Валид.

Локални извори у сиријској провинцији Хасаках известили су 6. августа да је америчка војска опљачкала и прокријумчарила десетине нафтних танкера из земље и то је друга украдена пошиљка нафте од стране САД те недеље.

Прочитајте још:  Руска војска ће окружити 100.000 украјинских војника

Само у јулу америчке трупе су прокријумчариле из Сирије скоро 200 цистерни напуњених опљачканом нафтом, пошто је Вашингтон интензивирао своју праксу крађе сиријских ресурса за продају у иностранству.

Руски председник Владимир Путин позвао је 19. јула америчку владу да заустави своју доследну пљачку природних ресурса Сирије.

Америчка војска је такође одговорна за пљачку пшенице у земљи, погоршавајући акутну кризу са храном која мучи Сирију и остатак западне Азије.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *