Новартисова генска терапија золгенсма довела до два смртна случаја

0

shutterstock

Фармацеутска компанија Новартис пријавила је два смртна случаја пацијената због акутног застоја јетре након третмана золгенсма, генске терапије која се користи за лечење спиналне мишиц́не атрофије.

Kомпанија је обавестила здравствене власти на тржиштима на којима се лек продаје, укључујуц́и и Агенцију за храну и лекове (ФДА), и обавестила релевантне здравствене раднике као додатни корак, преноси Реутерс.

„Иако је ово важна безбедносна информација, то није нови безбедносни сигнал и ми чврсто верујемо у укупни повољан профил ризика у односу на користи Золгенсме“, наводи Новартис у саопштењу.

Два фатална случаја акутне инсуфицијенције јетре догодила су се у Русији и Kазахстану након пет до шест недеља инфузије золгенсме и између првог и 10 дана након почетка смањења кортикостероида, стоји у извештају.

Новартисова Золгенсма, која је добила условно одобрење ЕУ почетком 2020., кошта више од два милиона долара по пацијенту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ројтерс / Н1

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *