Руска војска: У нападу на нуклеарку у Запорожју оштећен систем за хлађење реактора

0

(фото:ФСК.РУ)

Украјинска артиљерија гранатирала је данас нуклеарну електрану у Запорожју, услед чега је делимично оштећена термоелектрана и опрема басена система за хлађење нуклеарних реактора, али важна инфраструктура није погођена, саопштио је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник Центра за контролу националне одбране Руске Федерације.

„Само захваљујући вештом, компетентном и ефикасном деловању јединица Оружаних снага Русије које су ангажоване на обезбеђењу нуклеарног објекта, критична инфраструктура нуклеарке није оштећена и реактори раде несметано“, истакао је он.

Гранатирање пиваре – хемијски тероризам

Он је подсетио и да су јуче украјинске снаге гранатирале територију пиваре у Авдејевки у Доњецку, где су се налазиле опасне хемијске материје које се користе у производном процесу.

Према његовим речима, гранатирање које је изазвало цурење неколико тона амонијака је још један акт хемијског тероризма, који је починио кијевски режим.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мизинцев је навео да је у нападу погинуо један запослени у пивари, док је двоје задобило тешка оштећења дисајних путева.
Нагласио је да су захваљујући оперативним акцијама јединица Министарства за ванредне ситуације ДНР саниране последице артиљеријског напада и избегнуте су жртве међу локалним становништвом.

„Ово је још један доказ геноцида од стране злочиначког кијевског режима над становништвом Доњецке и Луганске Народне Републике, које се бори за своју незавиност од украјинског нацизма“, истакао је он.

Украјинске снаге минирају мостове, распоређују се у вртићима

У саопштењу се, такође, наводи да су украјински неонацисти минирали мостове у Дњепропетровској области како би се Русија оптужила за наводне неселективне нападе.

Он је навео и да се украјинске снаге и националистичке формације распоређују у прешколским установама у ДНР, Николајеву и Запорожју, а становници околних домова се не евакуишу.

Прочитајте још:  Кастинг кловнова: О суровој свакодневици руске „опозиције“

Мизинцев је још нагласио да су руски деминери онеспособили преко 480 хиљада експлозивних предмета и да је укупно проверено 16.271,89 хектара територије, 718 зграда ( од чега 13 објеката од јавног значаја), четири моста и 135,01 километар путева.
Истакао је да је Русија допремила у ДНР и ЛНР и у Украјину скоро 54 хиљаде тона хуманитарне помоћи.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *