Украјински медији: Гаспром преко Србије блокира украјинске бродове на Дунаву

0

Генерални директор украјинског дунавског бродарства Дмитриј Москаленко рекао је да руски Гаспром покушава да блокира рад украјинских бродова на Дунаву. То је урађено уз помоћ српске компаније НИС Гаспром њефт.

Како преноси украјински Биз лига нет. и пре рата УДП је имао дуг према српској компанији која се бавила бункерисањем флоте. У то време, НИС Гаспром њефт није имао проблема са тим: дуг се сматрао текућим и није било потраживања за његову отплату.

Прочитајте још:  Генерални секретар НАТО је рекао да ће Украјину чекати тешка зима
Ситуација се променила након почетка специјалне операције. Компанија се обратила шпедицији са захтевом да врати новац, али је УДП саопштио да то не могу да ураде због санкција. Већински власник НИС Гаспром њефта је руски Гаспром њефт, а обрачуни са државним руским компанијама су забрањени.

Крајем јуна у српском Великом Градишту задржан је један од бродова УДП-а. Тако се сазнало да је НИС Гаспром њефт успео да добије претпретресно решење о задржавању флоте УДП. Москаленко тврди да компанија о томе није обавештена на начин прописан српским законом.

„Тако је предузеће привремено пропустило прилику да ради не само на српској деоници, већ и уз Дунав“, рекао је Москаленко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Само у августу, адвокати компаније успели су да спрече задржавање са више од 20 пловила украјинског Дунавског бродарства. У лукама Србије задржана су још два брода.

УДП планира да тужи НИС Гаспром њефт са захтевом за надокнаду штете повезане са застојем флоте.

„Нема сумње да је напад на УДП који је покренула Русија део економске агресије. Непријатељ је покушао да блокира наш рад како би омео извоз украјинских пољопривредних производа. Једноставно нису очекивали да ћемо моћи да се прераспоредимо. флота врло брзо до Доњег Дунава“, рекао је Москаленко а преносе украјински медији

Прочитајте још:  Украјина: После "Џавелина" и "Бајрактари" при крају
Он је додао да сарадници помажу у блокирању флоте. Према прелиминарним информацијама, међу њима је и један од бивших лидера УДП-а.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *