Бугарска најављује спремност да обнови преговоре са Гаспромом у случају несташице гаса!

0
енергената

(фото:ФСК.РУ)

Бугарски снабдевач гасом „Булгаргас“ наставља преговоре са компанијом „Гаспром“ и постоји могућност да се обнове испоруке руског гаса у Бугарску, изјавио је председник управног одбора компаније „Булгаргас“ Иван Топчијски за телевизију „Нова“.

Како је прецизирао, „Булгаргас“ и „Гаспром“ све време настављају преговоре, упркос прекиду испорука гаса крајем априла. Топчијски подсећа да споразум са „Гаспромом“ важи до краја године.

„Постоји могућност обнављања испорука. Та тема није затворена“, рекао је он.

Како додаје, постоји „хипотетичка могућност“ да „Гаспром“ промени своје захтеве по питању плаћања гаса у рубљама.
„Дакле, ми не затварамо ту страницу (преговора са ‘Гаспромом’)“, нагласио је он.

На питање новинара да ли би „Булгаргас“ ипак могао да пристане на механизам плаћања на коме инсистира руска страна, Топчијски је истакао да су Бугарској потребне гаранције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Кад бисмо бар имали неопходне гаранције да у томе неће бити ризика за ‘Булгаргас’, него да ће све ризике преузети ‘Гаспром’“, казао је он.
Како је истакао, земља је обезбедила 60 одсто потребне количине гаса за зимске месеце, што обухвата и испоруке из Азербејџана и танкере са америчким течним природним гасом. . Топчијски објашњава да су опције за обезбеђивање преосталих 40 одсто или обнављање директних испорука од „Гаспрома“ или набавка додатних количинама течног природног гаса.

„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.

Прочитајте још:  Олимпијске игре у Пекингу по програму светске кабале - Русија понижена

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *