Како је Илон Маск постао један од највећих профитера рата у Украјини

0
самоубиство

Илон Маск

Америчка компанија је помела друге купце који су прекинули везе са све изолованијим свемирским сектором Москве. Европска свемирска агенција (ЕСА) започела је прелиминарне техничке разговоре са компанијом Илона Маска СпацеКс, који би могли да доведу до привременог коришћења њених лансирних рампи након што је сукоб у Украјини блокирао западни приступ руским ракетама Сојуз.

Приватни амерички конкурент европском Арианеспаце-у појавио се као кључни кандидат уз Јапан и Индију да попуни привремену празнину коју је оставила Русија.

„Рекао бих да постоје две и по опције о којима говоримо. Једна је очигледно Спаце Икс. Друга опција је Јапан. Јапан чека инаугурациони лет своје ракете следеће генерације. Једна од опција би могла да буде Индија“, рекао је генерални директор ЕСА и Џозеф Ашбахер.

Прочитајте још:  Власти Белорусије саопштиле су спремност Минска да испоручи опрему Сирији
Ашбахер је рекао да су разговори остали у фази истраживања и да ће свако резервно решење бити привремено.

“Наравно, морамо да се уверимо да су прикладни. Није као скакање у аутобус”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На пример, интерфејс између сателита и лансера мора бити адекватан, а носивост не сме бити угрожена непознатим типовима лансирних вибрација.

„Разматрамо техничку компатибилност, али још нисмо тражили комерцијалну понуду“, рекао је Ашбахер.

Прочитајте још:  Небензја: Свет ће се приближити када Запад престане да наоружава Кијев
Спаце Икс није одговорио на захтев за коментар.

Политичке последице руске инвазије на Украјину већ су погодовале ракетама Фалкон 9 компаније Спаце Икс. Америчка компанија је одбацила друге купце који су прекинули везе са све изолованијим свемирским сектором Москве.

Сателитска интернет компанија ОнеВеб, ривал Спаце Икс-овом подухвату за сателитски интернет Старлинк, резервисала је најмање једно лансирање Фалкона 9 у марту. Такође је резервисала лансирање у Индији.

У понедељак је америчка компанија Нортхроп Грумман резервисала три мисије Фалкон 9 за транспорт НАСА терета до Међународне свемирске станице док дизајнира нову верзију своје ракете Антарес, чије је моторе руске производње Москва повукла као одговор на санкције.

Позив за буђење

Европа је до сада зависила од италијанске Вега за мала оптерец́ења, руског Сојуза за средње и Ариане 5 за тешке мисије. Његова следец́а генерација Вега Ц дебитовала је прошлог месеца, а лансирање њене нове ракете Ариане 6 је одложено до следец́е године.

Прочитајте још:  Највиши функционер Фанара ухапшен због покушаја крађа вредног сата
Ашбахер је рекао да ц́е Аријана 6 бити прецизније позната у октобру. Тек тада би ЕСА финализирала резервни план, који би у новембру био представљен министрима 22 земље чланице агенције.

Он сматра да је сукоб у Украјини показао да десетогодишња стратегија сарадње Европе са Русијом у снабдевању гасом и другим областима, укључујуц́и свемир, више не функционише.

“Ово је био позив на буђење, да смо превише зависни од Русије. Морамо се надати да ц́е доносиоци одлука то разумети колико и ја, да морамо заиста ојачати нашу европску способност и независност”, рекао је он.

Међутим, он је умањио перспективу да Русија испуни своје обећање о повлачењу са Међународне свемирске станице (ИСС).

Новоименовани руски шеф свемира Јуриј Борисов рекао је прошлог месеца на телевизијском састанку са председником Владимиром Путином да ће се Русија повуц́и са ИСС „после 2024. године“.

Прочитајте још:  Руски посланик: Одговор Русије на пријетње Кијева да ће ракетирати Крим биће оштар
Али Борисов је касније појаснио да се планови Русије нису променили, а западни званичници су рекли да руска свемирска агенција није саопштила никакве нове планове за повлачење.

“Реалност је да се оперативни рад на свемирској станици наставља, рекао бих скоро номинално. Зависни смо једни од других, свиђало нам се то или не, али немамо избора”, рекао је Ашбахер.

Јутарњи хр.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *