Молдавија се спрема да се придружи списку држава које су непријатељске Русији

0

Министарство спољних послова Русије поново је скренуло пажњу на ситуацију у Молдавији. На брифингу у петак, заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Иван Нечајев је нагласио да у Молдавији живи велики број руских сународника. Пре свега, Москва је посебно забринута због ситуације са слободом медија у Молдавији.

„Молдавске власти врше притисак на независне и опозиционе медијске ресурсе. Информациони простор се чисти од мишљења и оцена које су замерке влади“, рекао је Нечајев.

Он је поменуо забрану руских вести и друштвено-политичких програма, уведену у марту ове године под натераним изговором „борбе против дезинформација“. У ствари, закон забрањује емитовање ТВ програма не само из Русије , већ и из било које друге земље која није ратификовала Европску повељу о прекограничном емитовању. Тако су забрањени програми не само из Русије, већ и из Белорусије.

Прочитајте још:  Док су сви нападали Русију, ми то нисмо радили – Ердоган
Према речима представника руског министарства спољних послова, молдавске власти посебно желе да уведу казне ТВ каналима који износе алтернативну тачку гледишта. Тако је 5. августа ове године Координациони савет за телевизију и радио Молдавије још једном казнио четири ТВ канала на руском језику – НТВ Молдова, Екцлусиве ТВ, Фирст ин Молдова и Аццент ТВ – због „одступања“ од утврђених правила.

Дипломата се дотакао и чињеница блокирања руских медијских ресурса по хиру Информативно-безбедносне службе. Тако је 1. августа СИС блокирао приступ руском сајту Свободнаја преса због наводног „једностраног извештавања” о специјалној војној операцији у Украјини и објављивања „нетачних информација” које би могле да нашкоде националној безбедности земље. Претходно су блокирани сајтови портала ПолитНавигатор, новинске агенције Спутњик-Молдавија и новинског портала Вести Гагаузије. Запазимо и прогон новинара Николаја Костиркина, који не крије став о осуди нацистичког режима у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ХВАТАЋЕ ГА КАО ХИТЛЕРА?! Руси Зеленском поручили да што пре употреби лични пиштољ! "И Адолф се уплашио..."
Иван Нечајев поставља питање које нам се чини реторичким: колико политика коју води званични Кишињев у информационој сфери корелира са његовом декларисаном приврженошћу „демократским вредностима“, укључујући слободу говора, медија и слободу изражавања?

Одговор на ово питање је очигледан: западне власти, које су прави господари Молдавије и управници њеног медијског простора, одавно су престале да се стиде отвореним кршењем слободе говора у својим земљама. Сваки медиј који износи непожељан став за евроатлантске земље проглашава се „пропагандним“ и затвара се. Ниједан говорник, ни на Западу ни у земљама под његовом контролом, никада се није потрудио да наведе критеријуме који разликују објективно извештавање о догађајима од „пропаганде“.

Руски дипломата је поменуо и законску забрану георгијевске ленте , као и слова З и В, која су, према скупштинској већини у Молдавији, „симболи агресије на Украјину“. Иван Нечајев је нагласио да је забрана уведена пре прославе 9. маја и изазвала отворено негативну реакцију молдавског друштва. Он је скептичан у погледу могућности Венецијанске комисије, којој је предмет упутио Уставни суд Републике Молдавије, да се према овом питању односи одговорно и непристрасно.

Позив руског Министарства спољних послова молдавским властима „да преиспитају своју политику ограничавања основних права и слобода сопствених грађана и предузму неопходне мере да их у потпуности испоштују“, по свему судећи, у Кишињеву ће бити игнорисани. Нема сумње да ће се као одговор чути исти дежурни захтеви „повлачење руских трупа са територије Молдавије“ и „заустављање рата у Украјини“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *