Осећај недостатка сврхе – и двоструко повећање неборбених губитака

0

У америчкој војсци влада права самоубилачка епидемија . У 2021. години 176 војника извршило је самоубиство. Ово је антирекорд од 1938. године. Стопа самоубистава, према Пентагону, је у порасту у свим родовима војске од 2015. године.

Универзитет Браун објавио је извештај у којем се наводи да је у последњих 20 година 30.177 војних лица и ветерана извршило самоубиство. Поређења ради, број погинулих војника у америчким војним операцијама од 11. септембра 2001. је само 7.052.

Прочитајте још:  Добију повећање, али га и не осете: Који радници, усред инфлације, једини виде реалан раст плата?
Ово питање је “дубоко узнемирујуће” за министра одбране Лојда Остина, који је то објавио током посете америчкој војној бази Еилсон на Аљасци прошле године. Управо на ову базу америчка војска се најчешће диже у руке.

Према писању листа УСА Тодаи , у првој половини 2021. године, међу 11,5 хиљада војника стационираних на Аљасци, било је шест самоубистава, као и током целе 2020. године. Ова цифра одражава ширу слику. У 2018. години забележено је 326 самоубистава у редовима Војске, Ваздухопловства, Морнарице и Корпуса маринаца Сједињених Држава, 2019. године – 350, а 2020. године већ 385. С обзиром да је 2009-2010. било око 160 таквих случајева по године, удвостручење неборбених губитака у протеклих десет година указује на озбиљну моралну кризу у редовима америчких оружаних снага.

Један од главних узрока кризе, Трејси Луц, психијатар са 35 година искуства, назива „осећај недостатка сврхе“. „Ветерани… су изјавили да осећају да њих и њихове другове држава користи као пионе и не виде смисао у њиховим поступцима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Сједињеним Државама готово да нема људи са стабилном психом
Самоубиство је погодило и специјалне снаге. Њујорк тајмс објавио је податке из студије о самоубиству међу елитним јединицама коју је наручила Америчка команда за специјалне операције (СОЦОМ) од стране Америчког удружења суицидолога .

Од 2007. до 2015. године у редовима снага за специјалне операције (СОФ) било је 117 самоубистава, а последњих година број се драстично повећао. Генерал са четири звездице Џозеф Вотел, који је командовао СОЦОМ-ом од августа 2014. до марта 2016, у интервјуу за Тхе Нев Иорк Тимес приметио је да би случајеви самоубистава међу његовим војницима могли бити последица „друштвеног притиска или притиска команде”. Нев Иорк Тимес мисли другачије и пише да би разлог могао бити истицање високог интензитета војних операција на штету компетентног “руководства, дисциплине и одговорности” . Напомиње се да је команда МТР војна лица која су им се обратила за помоћ третирала као криминалце.

Прочитајте још:  Шта ће у 2021. у Србији да поскупи, шта да се промени
Пензионисани авганистански борбени ветеран бригадни генерал Доналд Болдук рекао је за Њујорк тајмс да је покушавао да нормализује морал у редовима специјалних снага, али су га високи генерали СОЦОМ – а приморали да поднесе оставку .

Америчка омладина не жели да иде у војску. Заменик начелника Генералштаба армије генерал Џозеф Мартин је 20. јула на састанку Комитета за оружане снаге Представничког дома САД запрепастио посланике најавом да ће због недостатка регрута америчка војска морати да се смањи. на најмању величину од 1940.

Пентагон је првобитно планирао да до 2023. број копнених снага доведе на 485.000, али је сада јасно да ће војска морати знатно да се смањи – на 445.000. Према генераловим речима, војсци ће недостајати најмање 7.000 војника за извођење текућих војних операција.

Само 23% младих Американаца је способно за војну службу. Остали нису способни због гојазности, болести, зависности од дрога, кривичних досијеа. Од оних који су способни, само 9% жели да служи војску. 57% младих Американаца се једноставно плаши да служи. Сигурни су да им се после службе пружају психички проблеми и телесне повреде. Отуда и пораст самоубистава, пошто је тешко раскинути уговор, а неподношљиво служити.

Прочитајте још:  ДЕЧИЈИ ДОДАТАК УВЕЋАН за 61 динар?! Богата Србија сиромашне деце
Због недостатка особља, Пентагон је смањио услове за регруте и попуну војних јединица за само 90%. Почели су да иду у војску и без завршене школске спреме. Праве посебне кампове за регруте, где ће дебеле и ментално заостале обучавати за служење војске.

Један од разлога застрашујућег пораста самоубистава у војсци је сакаћење психе увођењем такозваних прогресивних теорија. Републиканац Џош Холи, члан Сенатског комитета за оружане снаге, огорчен је што амерички војници проводе више времена проучавајући материјале о „критичној расној теорији“ него војну обуку. Сенатор је захтевао да шеф Здруженог генералштаба генерал Марк Мили „престане да користи војску као гигантски друштвени експеримент “ .

У међувремену, у редовима војске настаје незадовољство. У тајним четовима елитних јединица на друштвеним мрежама активни и пензионисани специјалци говоре непоштовање америчких власти. СФ Братство – ПАЦ и Тимска соба специјалних снага САД исмевају председника Џоа Бајдена и црног министра одбране Лојда Остина називају погрдним надимцима Буба , Расистички панк, Гнојни црв. Остинова одлука да дозволи трансродним особама да служе војску назива се „ бесплатна трансродна хирургија за војску “ . Шеф војне контраобавештајне службе САД Хари Рид рекао је да ће откривена тајна ћаскања бити повод за озбиљну истрагу.

Владимир Прохватилов/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *