ПИО фонд остао без великог броја пензионера

0

(Фото: GULIVER/GETTYIMAGESPLUS/ISTOCK/CREATIVE-FAMILY)

Број пензионера у Србији који примају пензију из ПИО фонда смањен је за 58.000 од избијања пандемије, показују најновији статистички подаци, пренела је Нова економија.

У јуну ове године, исплата пензије обрадовала је 1,649 милиона пензионера у поређењу са 1,692 милиона на крају 2021, док је годину дана раније, на крају 2020. године, пензију је примало 1,708 милиона најстаријих суграђана.

Прочитајте још:  Дрецун: Приштина припрема војно-полицијску окупацију севера Косова
Број пензионера у Србији опада годишње 1,5 одсто од 2019. године, што смањује расходе у буџету за исплате пензија.

Према анализи Фискалног савета, расходи за пензије повећани су у 2022. за 5,5 одсто, у складу са индексацијом пензија “швајцарском” формулом, уз додатно повећање трансфера ПИО фонду из републичког буџета за исплату једнократне помоћи од 20.000 динара свим пензионерима).

Прочитајте још:  Зашто је „Сарајевски Аушвиц“ до сада био табу тема
Међутим, приликом израде буџета претпостављено је да ће број пензионера у 2022. бити исти као 2021, што се готово сигурно неће десити, оценио је Савет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из Фискалног савета очекују да ће тренд смањења из 2020. и 2021. бити настављен.

Због смањења броја пензионера, које буџет не предвиђа, они очекују да ће расходи за исплате пензије у 2022. бити око 80 милиона евра мањи од оних који су планирани буџетом.

“Швајцарска” формула показала се током здравствене кризе као супериорна за индексацију пензија, али можда постоји простор и за њена мања унапређења, предлажу економисти из ове институције.

Пензије су током 2020. и 2021. године кумулативно повећане на основу “швајцарске” формуле за 11,6 одсто, реално за 5,6 одсто.

То је одрживо и објективно повећање пензија, које приближно одговара оствареној кумулативној стопи привредног раста у истом периоду.

У 2022. “швајцарска” формула, међутим, дефинише раст пензија од 5,5 одсто, који ће бити нешто мањи од очекиваног номиналног раста БДП-а.

Разлог због ког ће повећање пензија привремено каскати за привредним растом у 2022. је то што се пресек за рачунање “швајцарске” формуле прави у јуну, а до релативно снажног убрзања инфлације дошло тек након тог пресека, од августа.

У дужем року пензионери ипак неће бити оштећени јер ће последње убрзање инфлације бити уграђено у индексацију пензија у 2023.

Године која би лако могла да износи око осам одсто, па ће раст пензија у 2023. вероватно бити нешто бржи од привредног раста.

Савет је указао да је уз ажурирање инфлације, друга мана “швајцарске” формуле што није могла да обухвати то што је током 2020. и 2021. дошло до ванредног смањења броја пензионера, пренела је Нова економија.

Бета/Нова економија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *