Уклоњене барикаде, ратари се враћају кућама

0

Demonstration by angry farmers with rows of tractors

После осам дана блокаде, вечерас су уклоњени трактори са две главне раскрснице у центру Новог Сада и саобраћај се у центру града поново одвија неометано, након договора које је Влада Србије постигла са ратарима.

Пољопривредници, који су протестовали на раскрсницама код Скупштине града и на углу Улице Јована Ђорђевића и Булевара Михајла Пупина и најдуже задржали барикаде, уклонили су их око 20.15 сати.

Прочитајте још:  Прве жене летачи у Србији
У току дана уклоњена је блокада Варадинског моста, а претходног дана на кратко је био блокиран и Жежељев мост. Претходних дана била је блокирана и Јеврејска улица.

Трактори су и даље паркирани дуж Булевара Михајла Пупина, а пољопривредници су окупљени испред зграде Покрајинске владе.

Влада Србије и пољопривредници су током маратонских преговора постигли данас договор да откупна цена сунцокрета буде 73 динара по килограму, маржа посредника ограничена на 2,6 динара, а да трошак транспорта сносе уљаре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Договорено је и да подстицај за гориво буде 20 динара по литру, а да премија за млеко буде повећана на 15 динара.

Прочитајте још:  Газите нас браћо Северни Македонци и понижавајте још више и још јаче, јер Срби су постали луд народ
Истим документом обезбеђен је и мораторијум на кредите пољопривредника од 12 месеци. Против ратара неће се подносити кривичне и прекршајне пријаве.

Део пољопривредника који су данас поподне кренули тракторима из Шумадије ка Влади Србије са намером да протестују, враћају се кућама након што су добили писмену потврду из владе да ће испунити данас постигнут договор о цени сунцокрета.

То је за Танјуг рекао Милан Милошевић из Раче који се са осталим пољопривредницима који су кренули за Београд и зауставили се у Великој Плани када су чули вест да је договор постигнут, и онда одлучили да сачекају потврду из Владе којом им се гарантује да ће договор бити испуњен.

Потврда им стигла електронским путем, а они су кренули назад својим кућама. „Враћамо се кућама да коначно видимо своје породице. Нећемо да будемо у дуговима и у минусу, ми смо задовољни и кад смо на нули”, казао је Милошевић.

Пољопривредници из Раче Крагујевачке, Лапова и Баточине кренули су данас за Београд магистралним путем преко Смедеревске Паланке и Смедерева, пре него што је постигнут договор у влади о цени сунцокрета, а зауставили су се у Великој Плани где су чекали да добију писмену потврду о постигнутом договору.

Прочитајте још:  Претње нису уродиле плодом: Ипак одржан митинг "граница постоји"
Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима.

Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *