Вештачка интелигенција – краљ глобалне цензуре?

0
бесмртност, интелигенција

Фото: pravda.ru

Светска диктатура у настајању.

Дана 10. августа на порталу Светског економског форума (ВЕФ) објављен је чланак Решење за злоупотребу на мрежи ? АИ плус људска интелигенција (Решење проблема онлајн злоупотребе? АИ плус људска интелигенција).

Аутор чланка, Инбал Голдбергер, потпредседник израелске компаније Ацтиве Фенце , „са искуством у интелигенцији“, предлаже комбиновање мреже вештачке интелигенције са људском интелигенцијом у борби против „мрачног света онлајн злоупотребе“ – са „екстремизмом, дезинформације и говор мржње“.

Вештачка интелигенција (АИ) компјутерских програма, према Голдбергеру, често не може да разуме „вербалне формулације група мржње”, није постигла „течно познавање терористичких језика и суптилно разумевање кампања дезинформација”.

„На пример, постоје поуздани АИ модели за откривање голотиње, али само неколицина може да разликује да ли је ова голотиња део ренесансне слике или порнографске слике. Исто тако, већина модела не може да каже да ли се нож приказан на снимку користи за рекламирање месарске опреме или за насилни напад. Ову рупу која зјапи могу да искористе нападачи.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Модератори који уклањају „нежељени“ садржај немају довољно снаге и знања да ставе на црну листу све локације са дезинформацијама. „За разлику од вештачке интелигенције, људски модератори и стручњаци за предмет могу да открију нијансе онлајн злоупотребе… Ова тачност је, међутим, ограничена на специфичну област експертизе аналитичара: људски модератор који је стручњак за превласт белаца у Европи треба не могу да препознају злонамерни садржај у Индији или наративе дезинформација у Кенији.

Прочитајте још:  Зашто Русија не може да подржи Израел?
Голдбергер подноси захтев за глобалну цензуру: кажу да су модератори најбољи у Европи, али још нису стигли до Индије и Кеније. Подразумева се да Индијцима, Африканцима, Арапима, као и самим Кинезима и Русима не може бити поверена контрола над информацијама на интернету.

Да би борба против „увредљивог садржаја“ постала заиста глобална, Голдбергер предлаже да се комбинују напори вештачке интелигенције (скалирање претње) са умовима стручњака из земље.

Светске мреже су подивљале : „Светски економски форум Клауса Шваба предлаже да се аутоматизује цензура ‘говора мржње’ и ‘дезинформација’ уз помоћ вештачке интелигенције коју подстичу ‘експерти из домена’.” Таква симбиоза човека и машине назива се хибридна интелигенција, али Голдбергер избегава овај термин, пошто је област хибридне интелигенције једна од главних области истраживања и развоја америчких обавештајних агенција преко Агенције за напредна истраживања ( ИАРПА ) у области такозвана антиципаторна интелигенција ( Антиципатори интеллигенце ).

ИАРПА је 2017. године покренула развој „ хибридног система предвиђања људи и машина за питања као што су епидемије болести, флуктуације на берзи, избори, међудржавни сукоби“. Конкретно, пројекат Синергетско предвиђање геополитичких догађаја ( САГЕ ) водио је шеф истраживачке групе за машинску интелигенцију и базе података на Универзитету Јужне Калифорније, Арам Галстијан. Разрађена „повратна информација између човека и компјутерске интелигенције“. У успостављању такве повратне информације, Инбал Голдбергер види изгледе за глобалну цензуру.

Пројекат САГЕ је део већег програма такмичења у хибридном предвиђању (ХФЦ) који надгледа Канцеларија директора националне обавештајне службе САД ( ОДНИ ). Програм ХФЦ има за циљ да упореди учинак „различитих хибрида човека и машине у предвиђању догађаја из стварног живота спајањем људског расуђивања са информацијама из извора као што су традиционални извештаји вести, друштвени медији и финансијске бројке“, наводи ОДНИ .

Могућност коришћења хибридне интелигенције у обавештајне сврхе у Сједињеним Државама је преузета из разлога што су претходни пројекти ове врсте пропали. Пројекат ФутуреМап није успео . Пројекат предвиђања обавештајних података Цровдсоурцед није успео; испоставило се да је његова тачност мања од 48%, односно лошија него при бацању новчића (глава-реп).

Прочитајте још:  Раст цена у Србији још није екстреман, али шта ако запрети спирала инфлације
Пропао је и пројекат проактивне интелигенције уз помоћ хибридне интелигенције. Илон Маск је сада пребачен у овај правац, који се одмах реорганизовао од обећања да ће послати људе на Марс и почео да тврди да би људи требало да се споје са вештачком интелигенцијом у блиској будућности.

Према речима директора за дигиталну технологију ЦИА Ендруа Хелмана, америчка проактивна обавештајна служба је научила да тачно предвиди избијање нестабилности, сукоба и терористичких напада 3-5 дана пре него што се догоде. Међутим, „могућности предвиђања са хоризонтом догађаја од 3–5 дана могу одговарати само обичним људима који иду на пикник следећег викенда и заинтересовани су за временске прилике. За проактивно обавештавање о друштвеној нестабилности и конфликтима, очајнички је потребан хоризонт предвиђања од најмање неколико недеља, али на добар начин 3-5 недеља“, каже Сергеј Карелов , водећи руски ИТ аналитичар.

Прочитајте још:  РАТОВИ У КУЛТУРИ: Позни комунизам и неолиберални капитализам
На позадини неуспеха у коришћењу хибридне интелигенције, чини се да одлука није била у покушају да се предвиди будућност, већ да се она осмисли, како је учио нобеловац Денис Габор. То је да се бавим друштвеним инжењерингом.

Чланак Инбала Голдбергера на сајту ВЕФ-а изазвао је велику буку. „ВЕФ планира да користи технологију вештачке интелигенције у борби против ’говора мржње и дезинформација’ и сада ће се све што је противно њиховом дневном реду сматрати дезинформацијом… Назовимо то глобалном диктатуром у настајању“, пише британска новинарка Софи Коркоран.

„Инбал Голдбергер промовише вештачку интелигенцију као краља цензуре… Изгледа да се потпуно стопила са Бајденовим тимом“ , кажу на друштвеним мрежама.

„Група која стоји иза Великог ресетовања унапређује глобалну цензуру у оквиру шеме ‘АИ плус људска интелигенција’. „Светски економски форум (ВЕФ) предложио је нови начин цензуре онлајн садржаја за који је потребна мала група стручњака да обуче вештачку интелигенцију да уочи ‘дезинформације’ и увредљив садржај”, пише у насловима.

Прочитајте још:  Ко су терористи на Блиском Истоку
Овако или онако, покушаји увођења глобалне цензуре уз помоћ вештачке интелигенције нису обележени практичним успехом. До сада, много буке око ничега.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *