Венецуела зауставља испоруку нафте за Европу јер је пресушила алтернатива руској енергији

0

Исписано је на зиду за Европу у смислу предстојеће зиме – Биће лоше. С обзиром да је увоз природног гаса из Русије смањен за 80% кроз Северни ток 1, заједно са већином испорука нафте, ЕУ ће се борити за све изворе горива које може пронаћи за снабдевање електричном енергијом и грејањем током предстојеће зиме. Два извора која су првобитно предложена као алтернативе су Иран и Венецуела.

Повећани извоз иранске нафте и гаса на запад у великој мери зависи од пробног нуклеарног споразума, али као што је Голдман Сакс недавно наговестио, такав договор је мало вероватан у скорије време пошто рокови за предлоге нису испоштовани и израелска влада позива преговараче да се „разиђу.“

Венецуела је поново покренула испоруке Европи након две године америчких санкција према споразуму који им омогућава да тргују нафтом за отпис дуга. Међутим, влада земље је сада обуставила те испоруке, рекавши да више није заинтересована за нафту ради враћања дуга и уместо тога жели рафинисана горива италијанских и шпанских произвођача у замену за нафту.

Ово може изгледати као размена враћена уназад, али властите рафинерије у Венецуели се боре да остану у функцији због недостатка инвестиција и недостатка поправки. Рафинисана горива би им помогла да стану на ноге у енергетском и индустријском смислу. Неким операцијама тешке нафте у Венецуели су потребни увезени разблаживачи да би наставили даље. ЕУ каже да тренутно нема планове да укине ограничења на аранжман нафта за дуг, што значи да је Европа изгубила још један извор енергије.

Прочитајте још:  „Турска ће наставити да шаље снаге у Идлиб и осветиће се“

Санкције Венецуели, заједно са опадањем инвестиција, угушиле су њихову нафтну индустрију, при чему је укупна производња пала за 38% овог јула у односу на пре годину дана. Првобитни потези Џоа Бајдена да поново отвори разговоре са Мадуром покренули су надуване наде да ће венецуеланска нафта поново тећи и надокнадити затегнута светска тржишта и растуће цене. Нарочито ће Европа ускоро бити очајна за енергетским алтернативама, што ће вероватно резултирати потресом тржишта ове јесени да би се испунили минимални захтеви за грејање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако се то догоди и не буду пронађени редовни извори енергије који би попунили празнину коју су оставиле руске санкције, цене ће нагло расти у ЕУ. И не само то, већ са европским земљама које купују залихе енергије где год могу да их пронађу, доступни извори ће се такође смањити за сваку другу нацију, укључујући САД. Припремите се за то да ће цене нафте и енергије поново порасти како се зимска хладноћа враћа.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *