САД одобравају украјински удар на Крим

0

Високи званичник Бајденове администрације рекао је за Политико у среду да САД подржавају Украјину у нападу на Крим, који Русија контролише од 2014, али који ни Вашингтон ни Кијев не признају као руску територију.

Званичник је рекао да САД нападе на украјинско тло сматрају „самоодбраном“, што се у очима Вашингтона односи на Крим. „Ми не бирамо мете, наравно, и све што смо дали је у сврху самоодбране. Сваки циљ који изаберу на сувереном украјинском тлу је по дефиницији самоодбрана“, рекао је званичник.

Коментари су уследили након серије експлозија у руским војним објектима на Криму, укључујући и велику у ваздухопловној бази Саки која је наводно уништила девет руских ратних авиона. Званично, Кијев није преузео одговорност за инциденте, али украјински званичници су снажно наговестили умешаност Украјине.

Иако се чини да су недавни инциденти акти саботаже, украјински званичници су рекли да се спремају да употребе оружје које су обезбедиле САД, као што су ракетни системи ХИМАРС, за напад на Крим. Вашингтон не жели да Украјина користи америчко оружје на руској територији, али се чини да је Крим фер игра јер га САД сматрају Украјином.

Украјински министар одбране Алексеј Резников изјавио је у среду да нема ограничења за коришћење оружја које су обезбедиле САД на „окупираним територијама“ Украјине. „Али ако данас говоримо о деокупацији привремено окупираних територија Украјине на којима се налази непријатељ, онда, сходно томе, немамо таквих ограничења“, рекао је Резников.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање Антивар.ком да ли се америчка забрана Украјини да користи оружје које су дале САД на руској територији примењује на Крим, Стејт департмент је одговорио: „Крим је Украјина“.

Прочитајте још:  Кинески представник у СБ УН: Најновији докази које је Русија објавила у вези са америчким биолабораторијама у Украјини изгледају алармантно и морају се истражити

Напади на Крим које подржавају САД ризикују да провоцирају Москву, а руски званичници су јасно ставили до знања да ће такве операције посматрати као велику ескалацију. Бивши руски председник Дмитриј Медведев, који тренутно обавља функцију заменика председника Савета безбедности Русије, упозорио је у јулу да би украјински напади на Крим значили „судњи дан“ за украјинско руководство.

Медведев је такође рекао да чињеница да Украјина и земље НАТО-а не признају Крим као руску територију представља претњу Москви. „Ако било која држава, било Украјина или држава НАТО-а, мисли да Крим није део Русије, то је системска претња за нас“, рекао је он.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *