АДВОКАТ ПРЕЖИВЕЛИХ СА ПЕТРОВАЧКЕ ЦЕСТЕ: Нова кривична пријава против још тројице чланова Главног стожера хрватске војске

0
петровачкој

Петровачка цеста

Злочин на Петровачкој цести и Сводни августа 1995. године Хрватска свим силама, након што је српско тужилаштво за ратне злочине подигло оптужницу против њихових официра, покушава да оспори спинујући да је то игра председника Србије Александра Вучића.

Тако је сада и председник хрватског Сабора Гордан Јандроковић навео да српске власти користе ту оптужницу како би скренуле пажњу са бројних проблема које имају.

Чак је запретио и да ће Хрватска предузети све кораке да заштити своје пилоте, па чак и да блокира и преговоре Србије о приступању ЕУ. Такође у протеклом периоду и поједини медији у Србији блиски комшијама манипулишу да се тај злочин политизује.

Адвокат Душан Братић, пуномоћник свих преживелих жртава овог злочина, који је до детаља упучен у предмет каже за “Новости” да имају одговор на политички притисак у овом правосудном поступку:

– Тужилаштву за ратне злочине у Београду поднећемо нову кривичну пријаву због истог догађаја са писаним доказима Хрватске војске и против адмирала Давора Домазета Лоша, начелника Обавештајне управе Главног стожера ХВ у Олуји, бригадира Илије Марицица, помоћника начелника Главног стожера задуженог за употребу Ратног ваздухопловства и генерала Павао Миљавца, шефа Оперативног тима А у Главном стожеру у време оба злочина, и на комуникацији Босански Петровац – Кључ и у Сводни. Прва двојица су били саучесници у доношењу одлуке да се изврши ово дело, а овај последњи саучесник у извршењу те одлуке, док су сва тројица након извршења прикривали злочин. Ако тужилаштво Србије подлегне политичком притиску и не гони и њих, доставићемо пријаву и доказе тужилаштву друге две земље, чланице ЕУ, које су такође по принципу Универзалне јурисдикције већ осудила двојицу Хрвата за злочине над Србима у логору Дретељ код Чапљине. Тако ћемо са њима разговарати, на терену права, а њима остављамо терен политике и пост злочиначке нагоне помоћи извршиоцима у избегавању правде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Настављене блокаде путева у Србији

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *