Крвни принц и бранилац вере: Како је владао гроф Дракула

0

22. августа 1456. Владислав трећи из ердељске породице Басараб постао је кнез Влашке. У историју је ушао као Влад Дракула, или Влад Тепеш – “Пиерцер”, јер је веома волео да погуби своје непријатеље, набијајући их на колац. У популарној култури, овај изванредни владар се претворио у древног и моћног вампира, постајући прави симбол мрачних сила. У Румунији, Дракула је поштован као национални херој и заштитник од Турака.

Рат између хришћана и муслимана

15. век, када је Влад Дракула живео и владао, постао је један од најбурнијих векова у Европи. На истоку су се подигли бунчуци Османског царства. Турци су заузели Цариград, пало је наизглед вечно Византијско царство, хришћански владари су трпели пораз за поразом од муслимана, а сада су османске хорде стајале пред Италијом, Аустријом, Немачком.

Чинило се да нема силе способне да заустави напредовање Турака, а ускоро ће цела Европа пасти на жртву муслимана и пасти за Византијом. А онда се показало да су победничке турске војске заглибиле у биткама на земљама које су лежале на самој граници Балкана: Угарској, Трансилванији и Влашкој.

Почели су ратови између хришћана и муслимана, а затим су избледели. Трајали су три века и однели десетине хиљада живота. Али напад Османлија на Европу је заустављен. Важну улогу у противљењу Турцима имао је влашки владар Владислав 3. Није ни чудо што су му Османлије дале надимак „Пирцер“: многи султанови храбри ратници завршили су живот на колцима дуж путева Влашке и Трансилваније.

Басарабски клан, према студијама савремених историчара, настао је у 13. веку. Његов оснивач је био племенити половски ратник Ток Тамир, који је прешао у хришћанство и приступио служби угарског краља.

Прочитајте још:  Само су српске жртве “непознатог порекла“ док се и идентит и број “албанских“ зна и пре ископавања гробница
Син Ток Тамира, по имену Басараб, био је владар града Северина у Олтенији – западном делу Влашке, који је тада припадао Угарској. Његов потомак у петој генерацији био је Влад Дракула, чији је отац, принц Влад 2 од Влашке, као представник највише аристократије Угарске, добио крст „Змајевог реда“, који је основао краљ Сигисмунд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истакнуту улогу у животу овог витешког реда имала је краљица Барбара фон Зили, која је имала веома суморну репутацију вештака. У народу су постојале легенде да краљица пије крв како би сачувала своју младост и стекла вјештичарске моћи. Ове гласине су потом повезане са „Редом змаја“ и пренете у породицу влашких владара, иако Влад ИИИ никада није био члан реда.

У међувремену, пошто је добио тако високо признање, Влад 2 је добио надимак Дракул (то јест, змај). Убрзо се надимак претворио у презиме, а династија Басараб подељена је у две линије: Данешти и Дракулешти, који се непрестано боре за власт. Али оставимо прошлост племићке куће Даркулешти и окренимо се судбини Влада Дракуле, који је рођен између 1428. и 1431. године (тачни подаци нису стигли до наших дана). Рођен је у немачком граду Шесбургу, у Трансилванији.

турско ропство

Значајан догађај догодио се у … троспратној готичкој кући, која је преживјела до данас. Године 1976, за 500. годишњицу Дракулине смрти, кућа је обновљена и украшена спомен-плочом; у исто време, у просторији на другом спрату, испод слоја малтера, пронађени су остаци мурала који приказује црнобрка и жену у елегантној одећи – можда је ово слика Влада 2 и [његова супруга] Василиса. Мушкарац је обучен у елегантан кафтан и нешто као турбан, у једној руци држи жезло, у другој златну чашу, коју пружа жени. Ова соба је већа од осталих: очигледно, тамо је Дракул примао присталице и угледне госте, док су његове слуге и ратници живели на првом спрату. Трећи је био додељен спаваћим собама родитеља и деце; ту су живеле и дадиље малог Влада3. Кућа се налази у уској улици Кузнечнаја, поплочаној калдрмом и води до старе тврђаве, која се и данас надвија над градом , пише Дракулин биограф Вадим Ерликман.

Ова кућа није била само трансилванијска резиденција принца, већ и ковница новца, где је Влад 2 ковао новчић са ликом змаја, који се већ претворио у породични симбол. Овим новцем кнез је исплатио своје присталице. Уосталом, када му се родио син, победиле су присталице супарничке куће Данашти, а сам Влад 2 је протеран из Влашке. Године 1431. Влад 2 је покушао да поврати власт, али је његова војска била поражена од Данаштија.

Тек 1436. године, када је принц Александар Данешти умро, Влад 2 је, заједно са својом породицом, успео да се врати у Влашку и заузме њен престо. Тамо, у главном граду кнежевине, граду Трговишту, Влад 3 је провео детињство и стекао добро образовање по византијском узору, постао одличан ратник и јахач.

Прочитајте још:  ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ И ДЕГРАДАЦИЈА ЧОВЕЧАНСТВА
Влад Дракула је знао влашки, старославенски, грчки, латински, немачки, турски и мађарски. Подаци који су дошли до нас говоре да је Дракула био добар говорник који је знао да позове своје ратнике у битку, његова писма и говори, који су преживели до данас, одликују се прецизношћу, сажетошћу и црним хумором. Од малих ногу, наследник је учен да управља државом.

Већ 1437. почиње да потписује прве указе у своје име и присуствује састанцима државника. Исте године несреће су задесиле Влашку. Цар Светог Римског Рима и Угарски краљ Жигмунд је умро, а његови немачки и угарски вазали су се међусобно посвађали. Користећи слабост Угарске, Турци су поставили ултиматум Влади ИИ, тражећи потчињавање Османског царства.

Кнез је пристао, али је то изазвало гнев регента Угарске Јаноша Хуњадија. Војном је силом свргнуо Владу 2 и дао Влашку свом присталици Басарабу 2. Тек 1443. године, пошто је добио помоћ од османског султана, Влад 2 се вратио у Влашку. Али на мировним преговорима морао је да плати високу цену: Турци су признали власт куће Дракулешти над кнежевином тек након што је млади Влад 3 отишао у Турску као талац.

Влад и његов млађи брат Раду послати су у анатолску тврђаву Егригоз. Тамо су они, заједно са осталим таоцима, били под блиским надзором султановог народа. Племенити младићи обучавани су у војним пословима, јахању, соколству и борби сабљама.

Са становишта Турака, најважније је било проучавање Курана и муслиманске традиције. Таоцима није било дозвољено да иду у хришћанску цркву и да се моле, приморавајући их да пређу у ислам, обећавајући за то султанову помоћ и огромно богатство.

Али Влад није подлегао притисцима и претњама. Турски историчари су писали да је влашки кнез од детињства био тврдоглав, лукав и лукав. Нерадо је комуницирао са Турцима, а на сваки покушај да га увреди или исмеје, упадао је у борбу, ма колико му је противник био јак. Као резултат тога, Турци су одустали од покушаја да Владу преобрате у своју веру и оставили га на миру.

И поред склопљеног мира са Турском, Јанош Хуњади је 1447. са великом војском дошао у Влашку, ухватио Влада 2 и погубио га. Кнез Влашке поново је постао представник супарничке куће Данашти. Али османски султан није прихватио увреду која му је нанета, јер је обећао заштиту кући Дракулести.

Уздизање на престо

У октобру 1448. турска војска је победила Мађаре у Косовској бици. Султан је наредио ослобађање Влада 3 из Еригоза. Стигао је у Трговиште и први пут преузео власт над Влашком, заклевши се на вечну верност Османском царству. Али након што је пуштен из затвора, Влад Дракула уопште није хтео да одржи реч дату својим непријатељима. Од ведрог младића се претворио у суморног младог принца који је мрзео муслимане више од свега на свету и био спреман да се бори за слободу своје земље до последње капи крви.

Прво што је Влад 3 урадио је да нареди истрагу о околностима убиства његовог оца. Неколико племенитих бојара који су издали бившег кнеза и стали на страну Мађара били су брутално погубљени.

У међувремену, Јанош Хуњади није губио време, окупио је нову војску и кренуо у рат против Влада 3, прогласивши га за илегалног владара и штићеника Турака. Пошто су турске трупе већ напустиле Влашку, није било чиме да се брани кнежевина, а Влад Дракула је побегао из Трговишта. Његова прва владавина трајала је нешто више од месец дана.

Дракула је отишао код омражених Турака, али тамо није добио никакву помоћ. Затим је отишао у изгнанство у Молдавију, малу кнежевину у којој је живео народ сродан Власима и којим је владао Владин пријатељ, кнез Богдан, који је одбио да изручи Дракулу на захтев старог непријатеља Јаноша Хуњадија.

У главном граду Молдавије, Сучави, Влад је ловио, учествовао у гозбама – забављао се колико је могао, покушавајући да се ослободи мрачних успомена на изгубљену Влашку. Ту је први пут морао да учествује у бици код села Красна, где су се сукобиле војске Молдавије и Пољске. Принц Богдан је наредио да се Дракула задржи у притвору како би га заштитио од опасности, али је Влад побегао и појурио у битку. Тамо се борио са таквом храброшћу и презиром према смрти да је стекао опште поштовање.

Међутим, 1451. године кнез Богдан је убијен, а Дракула је поново био приморан да бежи – овог пута у Трансилванију, где је моћ угарских краљева била слабија. Тамо је Влад очекивао да ће наћи присталице и сакрити се од непријатеља, али су људи Јаноша Хуњадија пронашли влашког принца, након чега је регент Мађарске наредио грађанима Кронштата да протерају Влада 3.

Прочитајте још:  Америчке ИТ корпорације покрећу пројекте да преузму власт над светом
Као одговор, Дракула је отишао у главни град Мађарске, град Будим, и појавио се на пријему Хуњадија, изјављујући да је спреман да верно служи владару краљевства. Јанош је пристао, али је понудио тако низак положај да је поносни Влад одбио милост регента и поново био приморан да побегне у Молдавију, бежећи од Хуњадијевог гнева.

Али онда се случај умешао у судбину Влада Дракуле. Султан Мехмет 2 заузео је Цариград 1453. после дуге опсаде. Овај догађај изазвао је запрепашћење у Европи. Чинило се да ће тријумфални „Велики Турчин“, како су звали Мехмета 2, ускоро сатрти све хришћанске земље.

Владар Влашке и угарски вазал Владислав Данести започео је тајне преговоре са Турцима, спремајући се да се закуне султану. Али лукави Хуњади је то сазнао и на челу своје војске упао у Влашку. А онда се испоставило да на влашки престо једноставно нема ко да стави осим Влада 3. У лето 1456. Дракула је, окупивши војску, напао Влашку. Принц Владислав Данешти пао је у дуелу са Владом 3. Дракула је 22. августа 1456. године повратио круну Влашке. Његов неумољиви противник Хуњади недавно је умро од куге у Београду. Нико други није могао да заустави Владу.

 

“Царство страха”

Почела је друга владавина Дракуле, обележена крвљу. Савременици су о овом времену говорили као о „краљевству страха“. Савременик влашког владара, немачки Мајстерсингер Михаел Бехајм овековечио је његову владавину у овим стиховима:

Послаћу из Семиграђа

Влашка је била страшна.

Све у лешевима, све у крви земље.

Амбасадори, гледајући у кладе,

Заменили су их за честу шуму,

Као да више нема раја.

Дракул је весео међу кочићима.

Кувао је људе, палио, давио,

многима је смрскао лобање,

А колико их је обесио!

Али, како показују историјске студије, Дракула је био страшан само за своје непријатеље, посебно Турке. Кнез је наредио погубљење свих оних влашких бојара који су учествовали у убиству његовог оца, али су избегли казну 1448. године.

Влад их је позвао на гозбу, на којој се изненада обратио гостима са следећим речима: Свакога ко вас спречава да пљачкате земљу, одузимате власти. Прогнали сте ред и закон из Влашке, због вас се сматра за разбојничко гнездо. А ти ћеш одговарати за ову срамоту!

Одмах су све присутне похватале кнежеве слуге и набиле на колце. Била је то страшна егзекуција: оштар колац укопан у земљу, подмазан уљем, убачен је у анус жртве, која је постепено падала све ниже и ниже, умирући од пуцања унутрашњих органа и великог крварења. Тако је пет стотина најплеменитијих бојара умрло у мукама.

Најважнији догађај била је церемонија крунисања, уприличена по древном византијском обреду, чији је опис сачуван до данас. Прво су окупљени бојари, ратници и обични људи изашли из цркве на платформу, са које им је митрополит објавио: „Кнез Владислав Дањешти је мртав! Кога желиш уместо њега? Сви су викали: „Нико осим Владе, сина кнеза Влада!“

Након тога су се сви вратили у цркву, предвођени новим кнезом, који је клекнуо пред олтаром, а митрополит је над њим извршио обред миропомазања. Након тога, кнез је три пута улазио у олтар и излазио из њега, а сваки пут су митрополит, свештеници и сви окупљени узвикивали „Аксиос“ – „Достојно!“. Након тога, обучен је у свечану одећу, ставио на главу златну круну и уручио симболе моћи – барјак, жезло, мач и копље. Затим је Дракула сео на престо, а сви присутни, почев од митрополита, приђоше да му целивају руку.

Следећи Владов циљ била је освета градовима Трансилваније, од којих није добио никакву помоћ када је тумарао сам и лишен власти. Године 1457. Влад 3 је кренуо у поход на Трансилванију како би казнио оне које је сматрао издајницима. Додатни разлог за инвазију био је бекство у Трансилванију многих влашких бојара који се нису потчинили власти новог кнеза. Ту је спалио и разорио неколико градова, па се тек после тога задовољан вратио у Трговиште. Савременици пишу да је Влад 3 током напада на Трансилванију више пута прибегао демонстративним масовним погубљењима.

Ево како историчари описују склоности Влада Дракуле:

Дракула је показао невероватну генијалност у скалирању. Користио је колу различите висине, боје и облика у зависности од статуса жртве. Поређао их је у облику геометријских фигура, којима се дивио одозго, са врха брда или куле. Наредио је да забоде колац у различите тачке тела – у стомак, груди, перинеум. У обичају су била колективна погубљења, када су праве или измишљене непријатеље владара набијале на колац читаве породице, младе и старе, и доживљавали додатну патњу, гледајући муке својих суседа. Понекад је на колац постављана хоризонтална шипка, која је спречавала прениско клизање тела, тако да колац није допирао до срца и других виталних органа. У овом случају, смрт није настала од сакаћења, већ од жеђи, глади, врућине и уједа мува које су се у целим облацима надвиле над место погубљења. Обично су жртве биле везане руке,.

Даља активност Влада 3 била је невероватна мешавина војних подвига, заслуга доброг владара и примера крволочности. Пружао је велику помоћ православној цркви, донирајући огромне количине новца црквама и манастирима. Дракула је наредио цркви да издржава сиромашне и подучава неписмене. Уништио је разбојнике у Влашкој и учинио ову земљу потпуно безбедном. Али једина казна за кршење закона била је смрт.

Године 1458. Влад 3 је започео рат са Отоманским царством. Његова веома мала кнежевина дуги низ година претворила се у праву ноћну мору за султана и његове племиће. Дракула се показао као изванредан командант. Извојевао је победе над Турцима, који су имали десетоструку надмоћ, вешто је маневрисао, задавао неочекиване ударце, скривао се по планинама и шумама.

Ниједна војска послата да ухвати побуњеног кнеза Влашке није успела да оствари свој циљ. Али хиљаде лешева мртвих заробљених Турака „красило“ је путеве Влашке. Дракула је забранио вађење лешева са кочића како би она изазвала ужас сваког ко упадне у његову земљу. Османлије су тврдиле да је сто хиљада Турака погубљено по наређењу Владе Тепеша.

Прочитајте још:  Шабац и Дракула – не верујете?
Друга владавина Влада 3 била је краткотрајна. Године 1462. Дракула је ухваћен по наређењу угарског краља Матије Корвина, Хуњадијевог сина. Матија није заборавио Владову стару свађу са оцем. Дванаест година је кнез Влашке седео у угарској тамници.

Искористивши то, Турци су на престо поставили принца Радуа, званог Лепи, Дракулиног млађег брата. По изласку из затвора, Влад је открио да никоме није потребан и да га нико не чека код куће. Придружио се угарској војсци и кренуо у поход на Турке. Извојевши нове победе, преместио је војску у Трговиште, заузео град и по трећи пут се прогласио за кнеза Влашке, независног ни од Османлија ни од Угарске. Али одмах потом убио га је његов слуга, који је био потплаћен или од Турака или од Мађара.

Михаил Диунов/Њуз.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *