Д.И. Мендељејев о индустријализацији Русије

0

Мендељејевљев модел индустријске економије углавном је без страног капитала, што је Русији нанело велику штету.

Писао сам више пута о индустријализацији која се одвијала у Совјетском Савезу од касних 1920-их, која је била право економско чудо. За неколико година, земља је постала друга највећа привреда на свету (после Сједињених Држава), постигла готово потпуну самодовољност и економску независност и добила моћну индустријску основу за стварање поуздане одбране. Међутим, мало људи зна да су многе идеје индустријализације Русије неговали руски мислиоци, јавност и државници и пре револуције 1917. године. Ове идеје су почеле да се реализују тек деценијама после револуције. Најзанимљивије и најживописније мисли о питањима индустријског развоја Русије оставио нам је у наслеђе трговац и произвођач В.А. Кокорев , економиста и јавна личност С.Ф. Шарапов, генерал и историчар А.Д. Нечволодов , научник Д.И. Мендељејев .

Прочитајте још:  Руски либерали су достигли ниво најгорих Украјинаца
Једну од пространих и сажетих карактеристика домаће индустрије на почетку прошлог века дао је А.Д. Нечволодов. У свом делу „Од пропасти до просперитета“ дијагностиковао је низ озбиљних болести руске индустрије: „Садашње стање наше индустрије може се описати на следећи начин: а) веома је незнатно по величини у поређењу са величином индустрије држава Западне Европе и Сједињених Држава; б) потпуно се издваја од пољопривреде и има потпуно капиталистички карактер; в) због свог капиталистичког карактера, упркос својој безначајности, већ је створио бројни радни пролетаријат, искорењен са земље и подложан свим кризама капиталистичке производње; г) с обзиром на знатно већу дисконтну стопу у Русији у односу на ону у иностранству, не само да није у стању да конкурише на иностраном тржишту са страном индустријом, већ јој је, захваљујући трговинским споразумима, тешко да конкурише са њом на домаћем тржишту. тржиште такође; д) с обзиром на чињеницу да има само једно тржиште — домаће тржиште — у потпуности зависи од њега; њен мали капацитет, услед општег сиромаштва, не дозвољава да се развија у мери у којој су индустрије развијене у другим земљама, а ненормални услови наше државне привреде, који су довели до савремене аграрне кризе, огледају се у њој у потпуности.„.

Прочитајте још:  Русија није умешана у експлозије Северног тока упркос масовним лажним оптужбама
И, можда, најпотпунији програм за индустријализацију предреволуционарне Русије предложио је наш руски научник Д.И. Мендељејев (1834-1907).

Дмитриј Иванович није био само хемичар. Био је и физичар, инжењер, метролог, геолог, метеоролог – једном речју, енциклопедијски научник. А био је и економиста. Као економиста се бавио израдом царинске тарифе по налогу Министарства финансија, припремао препоруке за овај ресор о јачању протекционизма. Од 1867. Мендељејев је био члан комитета Друштва за унапређење руске индустрије и трговине – првог сверуског удружења предузетника. Комисија за проучавање кризног стања уралске индустрије под руководством Д. И. Мендељејева је у лето 1899. године спровела експедицију у индустријске и рударске центре Урала. Као резултат експедиције, припремљене су препоруке и послате влади о превазилажењу монопола и заосталости привреде и индустрије Урала.По знању Русије . Важно место у овом раду заузимају питања становништва, која он повезује са стањем руске привреде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главне идеје Дмитрија Ивановича о индустријском развоју Русије изложене су у следећим делима: „ О условима за развој фабричког пословања у Русији “ (1882), „ О покретању индустријског развоја у Русији “ (1884) , три чланка под општим насловом „ Писма о фабрикама ” (1885-1886), „ Драгоцјене мисли ” (1903-1904). У последњем од ових радова посебно треба истаћи поглавље 4 „Фабрике и погони” и поглавље 8 „Индустрија”.

Прочитајте још:  Дописник руског ТВ канала Звезда приведен у Србији пуштен на слободу
Мендељејев је говорио о индустријализацији у интересу целог народа, односно о националној индустријализацији (за разлику од „надуване“ индустријализације из времена Александра ИИ, која је имала форму грундеризма, богаћења шпекуланата и других улизица).

Мендељејевљев модел индустријске економије углавном је без страног капитала , што је, према Дмитрију Ивановичу, нанело велику штету Русији. Према научнику, страни капитал није само крварио руску економију извозом профита. Било је опасно и у ратно време, претећи да паралише привреду. Од 70% до 100% производних капацитета у већини индустрија уочи Првог светског рата контролисао је страни капитал (Рожков Н. Руска историја у упоредном историјском обухвату. Основи друштвене динамике. Лењинград – Москва, 1926-1928, књ. 12, стр 166-167).

Прочитајте још:  "Даша, наша душа"
Мендељејев је сматрао индустријализацију као стварање не само великог броја индустријских предузећа и објеката, већ предузећа и објеката који чине јединствену целину – национални економски комплекс . Мендељејев је посматрао индустријализацију као средство за стварање “самодовољне” економије .

Мендељејев је много пажње посветио развоју руске нафтне индустрије . Он је предложио изградњу нафтовода Баку-Батуми и неколико рафинерија нафте на обали Црног мора. Требало је да Русију ослободе увоза америчког керозина и обезбеде извоз нафтних деривата у Европу. Научник је предложио да се нафта користи не само као гориво, већ и као сировина за хемијску индустрију. Поседује чувене речи: „Нафта није гориво, можете и загрејати новчанице.

Мендељејев је указао на потребу развоја црне металургије , пре свега у циљу дубље прерасподеле метала. И другим секторима привреде био је потребан метал високог квалитета. Конкретно, у Русији није успостављена производња довољног броја шина и возног парка. У земљи је дошло до убрзане изградње железнице, а шине и возни парк су купљени у Немачкој. По Мендељејеву, део немачке индустрије изграђен је руским новцем. Губици Русије су били астрономски: „Русија је у последњих 20 година Западној Европи преплатила више од 1.500 милиона рубаља за ливено гвожђе, гвожђе и челик у разним облицима. Када би се уз изградњу железнице предузеле одговарајуће мере за успостављање производње гвожђа… онда би економска ситуација у Русији била другачија него сада… Русија би доста такве робе продавала у иностранство за дуго времена и народ би користио најјефтиније металне алате “ (Мендељејев Д.И. Радови, том 18, стр. 363).

Мендељејев је много пажње посвећивао развоју рударске индустрије , јер је угаљ у руској привреди крајем 19. и почетком 20. века био главни енергент који се користио за производњу електричне енергије, на железници, у поморству, за грејање у градовима, у црној металургији и већини других индустрија. У то време, Доњецки басен је био главни извор домаћег угља, али се слабо користио. Русија је увозила велике количине угља из Енглеске и Пољске. Мендељејев је развио програм за развој Доњецког лежишта угља, који је укључивао изградњу железничких комуникација од Донбаса до Москве, лука на Црном и Азовском мору,увођење посебне царинске тарифе на угаљ. Поред тога, Мендељејев је говорио у прилог брзом и великом развоју лежишта угља изван Урала (Кузњецки угљени басен, Сахалин, итд.), Изнео револуционарну идеју ​подземне гасификације угља, користећи је не само као енергент, али и као сировина за индустријску производњу итд.

Велика забринутост Д.И. Мендељејевљева индустријска заосталост Русије довела га је до закључка да је у систему државне управе земље неопходно створити посебно одељење – Министарство индустрије.

Прочитајте још:  Свет се припрема за следећу фазу деградације друштва – легализацију канибализма
Подсетимо, С. Шарапов је такође предложио стварање блока економских ресора у влади (укупно пет ресора), у који је требало да уђе Министарство трговине и индустрије

Дмитриј Иванович није видео ово министарство као обично бирократско одељење, већ као институцију која ће комбиновати владине и јавне принципе. Министарство је требало да се састоји из два дела: министра и његовог апарата; јавни савет. Лица укључена у први део именује влада; лица која представљају јавност бирају људи у покрајинама и окрузима.

Мендељејев је био прилично критичан према капиталистичком облику индустријске организације у Русији. Он је понудио три алтернативе постојећим предузећима са својом једином или акционарско капиталистичком имовином, „ и сви они, мање-више, већ имају примену у пракси… Ова три метода ћемо назвати: заједнички капитал, државно-монополска предузећа. и артелско-задруга… У идеалном случају, могу се замислити погони и фабрике на основу акумулираног капитала добијеног од истих радника и потрошача који раде у истој или у другим фабрикама и погонима . Овај други облик је, иначе, постао прилично распрострањен на Западу после Другог светског рата у виду такозваних „народних предузећа”.

Конкретно, у Сједињеним Државама и неким другим западним земљама постоје програми стицања права запослених (ИСОП). Закон о креирању програма за давање акција запосленима (ИСОП) усвојен је у Сједињеним Државама почетком 70-их, пре свега из идеолошких разлога, као изазов совјетском социјализму. Конгрес је тада признао да у Сједињеним Државама има премало капиталиста, превише најамног рада и превише концентрације имовине у рукама 1 процента становништва, а то је у принципу опасно за капитализам.

Што се тиче државних монополских предузећа , сличан облик је предложио и С.Ф. Шарапов у низу индустрија: у нафтној и дуванској индустрији, у винарству, у вађењу платине и неких других метала. Велике перспективе за индустрију отварао је артелско-задружни облик привреде, који је, по Мендељејеву, био ефикаснији од приватно-капиталистичког облика, будући да се заснивао на бесплатном раду. Мендељејев је, посебно, предложио да се непрофитабилна капиталистичка предузећа „ уз одговарајућу контролу“ пренесу у артелско-задружну привреду, а не да се затварају, као што се ради у западној Европи, осуђујући раднике на незапосленост . Али то се мора урадити „ отворено и конкурентно„(цитирано према: „Света Русија. Велика енциклопедија руског народа.” Том „Руска економија” // Чланак „Мендељејев”, стр. 499). Тако би дошло до еволуционог измештања капитализма из руске индустрије.

Прочитајте још:  Либерали на мукама: Још једној руској либералки ускраћена боравишна дозвола у Србији
Мендељејев је морао да докаже да индустријализација Русије није у супротности са задацима јачања пољопривреде . Напротив, помоћи ће.

Прво , производњом оруђа за биљну и сточарску производњу, као и хемијских ђубрива за побољшање плодности земљишта.

Друго , обезбеђивање дубинске прераде пољопривредних производа; биће могуће узгајати читав низ непрехрамбених, индустријских култура.

Прочитајте још:  Америка се суочава са још једном гомилом скандала око педофилије.
Треће , стварањем потражње за пољопривредним производима од стране индустријских радника.

Временом би, веровао је Мендељејев, било могуће проширити извоз индустријских производа, због чега би било могуће смањити извоз житарица у иностранство. Ако се пољопривредни производи извозе из земље, онда тек након њихове дубоке обраде, на пример, ланених тканина. Ово ће повећати ефикасност пољопривредне производње и смањити притисак на земљиште, зауставити исцрпљивање земљишта. У свом делу „ О условима за развој фабричког пословања у Русији “ (1882), Мендељејев је писао: „… развој фабрика за прераду сировина уништиће извоз њених житних сировина, који је штетан за Русију, који ће бити замењен извозом фабричких производа. То ће уништити брзо исцрпљивање земљишта, које је резултат једностраног развоја нашег црног тла.„. Део земљишта се може користити за друге усеве, као и за стоку. Пољопривреда ће постати разноврснија, створиће се тржиште са широким спектром производа кроз домаћу производњу, побољшаће се исхрана руског народа и повећати прехрамбена сигурност земље.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *