Фармацеутски гиганти генерисали стотине милијарди долара

0

(фото:Србин.инфо)

Листу десет најуспешнијих фармацеутских кућа у прошлој години предводе две кинеске компаније, следе четири америчке, две швајцарске по једна немачка и британска.

Оне су буџетима ових пет земеаља донеле у збиру 734,8 милијарди долара прихода односно 130,6 милијарди долара добити а у просеку им је профит у односу на годину пре, порастао за 98,2 одсто, објавио је портал Инвеститор.ме.

Прочитајте још:  Велики повратак Доналда Трампа: Пут за преокрет иде кроз Пенсилванију
Како се наводи, пандемија корона вируса пружила је огромну прилику неким фармацеутским компанијама да прошире своје пословање јер су се укључиле у производњу и дистрибуцију вакцина. Више од 12,2 милијарде доза дато је на глобалном нивоу до 17. јула, а 68,8 одсто светске популације је барем делимично вакцинисано.

По приходима, на првом месту је Чајн Ресоурсес (Кина) са остварених 119,6 милијарди долара од чега је профит 4,5 милијарди.

Прочитајте још:  Европски савет саопштио је губитке компанија због високих цена енергената
Следи такође кинески Синофарм који је приходовао 108,8 милијарди од чега је чиста зарада 12,2 милијарде долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На трећем месту је амерички Џонсон&Џонсон, који је приходовао 93,8 добит из тога је износила 20,9 милијарди долара, а на четвртом опет амерички Пфизер са приходом од 81,2 и зарадом од 22 милијарде долара.

На петом месту је швајцарска Роше група, чија је каса била богатија за 72 милијарде долара, од чега је зарада износила 15,2 милијарде.

Амерички АбВие је са приходом од 56,2 и профитом од 11,5 милијарди долара на шестом месту а седмо држи швајцарски Новартис, чији су приходи прошле године износили 52,9 а добит 24 милијарде долара.

Прочитајте још:  Пољска ће Украјину снабдети минобацачима, дроновима, муницијом
Немачки Баyер са приходом од 52,1 и “скромном” добити од 1,2 милијарде долара на осмом је месту, амерички Мерцк који је инкасирао 51,2 а од тога зарадио 13 милијарди долара држи девето место а на десетом је британски ГСК, са приливом од 46,9 а зарадаом од од шест милијарди долара.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *