О севернокорејским радницима у ДНР и „тракторима који раде мирно“

0
кореје

AP Photo / Wong Maye-E

Радници Северне Кореје могу успешно да обнове цивилну и индустријску инфраструктуру ДНР.

Амбасадор Русије у Демократској Народној Републици Кореји Александар Мацегора рекао је у интервјуу за „Свободна преса“ да ће висококвалификовани и вредни радници у Северној Кореји моћи успешно да реше проблеме везане за обнављање цивилне и индустријске инфраструктуре ДНР. Он је додао и да су спремни да раде “у најтежим условима”.

Судећи по томе што је Министарство спољних послова Русије дозволило амбасадору да даје интервјуе на ову необичну тему, преговори између страна су у току и позитивна одлука је сасвим могућа. Привлачење додатне радне снаге на ослобођене територије у складу је са обостраним интересом ДНРК и ДНР. Овде ће бити критичан недостатак радника, а учешће дисциплинованих и вредних корејских радника биће непроцењив допринос. За ДНРК ће ово бити још један канал за проширење сарадње са Русијом преко ДНР. Међутим, сасвим је очигледно да иза економских аргумената у прилог доласка Севернокорејаца можда стоје и друге калкулације.

Прочитајте још:  Коронавирус би могао да остави без посла 25 милиона запослених
За Доњецку Народну Републику корејски одреди могу постати прве међународне бригаде које ће дати пример добровољцима из других азијских земаља, а то ће радити на међународном признању ДНР. Креативним приступом таквом феномену могу се креирати и међународни политички пројекти.

Ипак, Пјонгјанг има највећи интерес да своје грађане пошаље у Донбас. Тренутно је ДНРК у стању поражене државе у информационом рату. Западни медији створили су слику Северне Кореје као заостале и полугладне земље са слабом војском и становништвом које сања да се извуче из „окова тоталитарне диктатуре“. Севернокорејци не могу да докажу да то није тако због потпуне информационе изолације и одсуства широког спектра међународне комуникације. Али војне победе севернокорејске војске могу озбиљно да промене имиџ републике. Не може се искључити учешће Севернокорејаца у ратним дејствима у Украјини, бар из следећег разлога. Значајан успех који је ДНРК постигла у стамбеној и индустријској изградњи у великој мери је последица учешћа војске у грађевинским радовима. Према различитим изворима, војници у комбинезонима чине око трећине севернокорејских грађевинских радника. И у исто време не престају да буду војници. Тако да ће долазак таквих бригада у ДНР подсећати на виц из совјетског доба о „мирно радећим тракторима који су се окренули и погодили агресора смртоносном ватром“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вероватно ће управо најбоље обучени грађевински радници показати како севернокорејска војска може да се бори. Њихови борбени успеси натераће политичаре у Јужној Кореји да размишљају, а не да се размећу „непобедивости“ своје војске. Такав развој догађаја одговара и интересима Русије. Појавиће се пример да као одговор на кампању колективног Запада против Русије, међународне снаге почињу да се окупљају у њену подршку.

Дмитриј Седов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *