Откривен документ: Из Сарајева траже да САД, Британија и ЕУ интервенишу у Босни

0

Сарајево (Фото: Pixabay)

Странка демократске акције својим функционерима поделила је документ у којем позивају Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и Европску унију да интервенишу у БиХ. У документу су као деструктивни оцењене странке СНСД и ХДЗ, а Србија и Хрватска оптужене за непоштовање Дејтонског споразума.

Документ који се дели функционерима СДА оголио је истину о жељама њених представника када је реч о уређењу БиХ, преноси РТРС.
“Како би се решила криза у Босни и Херцеговини, којој је ускраћена демократија попут оне у другим европским земљама, потребна је првенствено подршка Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Европске уније који имају механизме да приволе Србију и Хрватску да поштују Дејтонски мировни споразум”, наводи се у документу СДА.

Осим што су Србија и Хрватска, иако гаранти, оптужени за непоштовање Дејтонског мировног споразума, политике СНСД-а и ХДЗ-а оцењене су деструктивним. Предлаже се и измјена овлашћења појединих функција у Републици Српској.

Званичници Републике Српске истичу да је циљ ове акције исламизација БиХ и да СДА замишља будућност без констутитивних народа.
Ово није први пут да СДА отворено иступа с антиуставним виђењем ситуације у БиХ, али није ни први пут да изостаје реакција западних амбасада које се оглашавају и за теме локалног карактера, ако долазе из Републике Српске.

Српски члан Председништва Милорад Додик истиче да се идеолошка политика СДА своди на исламизацију и да је недопустива измена Устава која би водила ка грађанском уређењу БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Желе да мимо тога направе нову праксу која би била антиуставна и антидејтонска у коме би конститутивни народи били сведени на маргиналне групе у којима би заштита била гарантована од њих којима ништа не можете вјеровати. БиХ је пропала земља и најбоље би било да се вратимо изворном Дејтону или да се разиђемо”, истакао је Додик.

Прочитајте још:  И Алексић признао да је глас за њега глас за Ђиласа

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић наглашава да то није добар пут за грађење добрих односа у региону али и у БиХ.
“Било би добро да је СДА неко ко промовише заједнички живот на начин у којем се неће узурпирати од некога нешто па говорити о заједничком животу, него да сте неко ко може да се придржава онога што предвиђа Дејтонски споразум. Боље би било да уложе снагу и енергију у то како градити добре односе са Србима и Хрватима у БиХ умјесто да стално праве неке планове који излазе изван оквира Дејтонског споразума, конститутивности, равноправности и свега онога што треба да омогући нормалан живот”, нагласаила је председница Српске.
На циркуларно писмо СДА реаговали су и у Хрватском народном сабору.

Они наводе да СДА рекламира поход у неизвесно стање, да је реч о промашеним политичким ставовима и да су показали да су заправо они глави фактор дестабилизације у БиХ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *