Доналд Трамп

Некадашњи председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп одлучио је да тужи федералну владу због упада на његово имање Мар-а-Лаго на Флориди.

Tрамп je затражио од суда да привремено блокира Федерални истражни биро у прегледању материјала које је пре две недеље агенција запленила у његовој кући на Флориди, све док се не именује специјални службеник који ће надгледати овај посао.

Трамп у тужби, поднетој у понедељак федералном суду у Вест Палм Бичу на Флориди, тражи и да му америчко Министарство правде достави детаљан списак предмета које је ФБИ одузео из његове куће у Мар-а-Лагу током претреса 8. августа, као и да му истражитељи врате све оне који су прекорачују оквире налога за претрес, преноси Ројтерс.

“Не може се дозволити да политика утиче на спровођење правде…Спровођење закона се не може користити као оружје у политичке сврхе”, наводи се у Трамповом поднеску.

Понекад се у веома осетљивим случајевима, од стране суда може именовати посебан управник, најчешће пензионисани судија или адвокат, који ће проћи кроз заплењене материјале и обезбедити да истражитељи не прегледају заштићене информације, преноси Ројтерс.
Тако је током ФБИ претреса домова Трампових бивших адвоката Мајкла Коена и Рудија Ђулијанија, канцеларија америчког тужиоца на Менхетну затражила именовање специјалног управника, наводи британска агенција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претрес Мар-а-Лага од 8. августа представља значајну ескалацију у једној од многих федералних и државних истрага са којима се Трамп суочава, и које се односе на време проведено на функцији, као и на његово приватно пословање.

Након што су бивши амерички председник пожалио у медијима да је овај претрес политички мотивисан, амерички државни тужилац Мерик Гарланд затражио је од суда да објави уређену копију налога за претрес и признанице о имовини у којима се наводе одузети предмети.
Америчка влада је пронашла више од 300 поверљивих докумената у Мар-а-Лагу, укључујући материјале ЦИА, Агенције за националну безбедност и ФБИ, известио је у понедељак Њујорк тајмс, позивајући се на више извора обавештених о том питању.

Прочитајте још:  Амерички сенатори представили су предлог закона о војној помоћи Јеревану

Претрес ФБИ је део федералне истраге о томе да ли је Трамп незаконито уклонио документе када је напуштао функцију у јануару 2021, након што је изгубио на председничким изборима од демократског кандидата Џозефа Бајдена, преноси Ројтерс.

Током претреса, ФБИ је запленио 11 скупова поверљивих материјала у Мар-а-Лагу, од којих су неки означени као “строго поверљиво”, што је највиши ниво поверљивости резервисан за најстроже чуване информације о националној безбедности САД и којима се може приступати само у посебним државним објектима, наводи британска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *