АДВОКАТ ДУШАН БРАТИЋ: ДАНАШЊА ХРВАТСКА ЈЕ ПРОДУЖЕТАК НДХ

0

Зоран Милановић (Танјуг - Хина - Т.П)

Душан Братић, адвокат и пуномоћник преживелих са Петровачке цесте, реаговао је на срамне изјаве хрватског председника Зорана Милановића у којима је негирао да су на Петровачкој цести убијена српска деца и најавио да Хрватска може да подигне оптужницу против српског председника Александра Вучића.

– Ниједна институција, ниједна политичка партија, ниједна јавна личност у Хрватској осим професора Жарка Пуховског, све ове године није осудила злочине у “Олуји”. Није их осудио ни овај који представља отелотворење геноцидне намере изражене на Брионској седници заповешћу Туђмана генералима да се Срби тако ударе да практично нестану, да им се за излазак из Хрватске оставе и покажу ова два правца на којима су након окончања операције и у дубини друге државе мучки ракетирани – каже Братић. – Штавише, то није учињено ни након Другог светског рата поводом геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима. У тој ретроспективи треба посматрати и изјаве председника Хрватске.

Како каже адвокат Братић, “то је израз стања духа и колективне свести грађана Хрватске која је заправо продужетак НДХ”.

– Садашња Хрватска је продужетак НДХ. А о том стању духа најбоље је сведочио један од балканских филозофа, Хрват Милан Кангрга у интервјуу загребачком часопису Еуропа из 2006. године – наводи Братић и цитира Кангргу:

“Туђман није био политичар, он је био најобичнији пљачкаш. Познавао сам га пре него што је постао председник. Увек га је покретао пљачкашки порив. Зато је и друге, ових двеста лопова, пустио да пљачкају с њим”, па додаје “али има нешто још трагичније, а то је стање свести код омладине усташки индоктриниране. У школама су тако научени. Погледајте уџбенике. То је хрватска будућност.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Братић: Почетак суђења хрватским пилотима омета неодговорност Министарства правде

ПРИМИТИВИЗАМ ЗОРАНА МИЛАНОВИЋА

– Зато све скупа, од прикривања, некажњавања и подржавања злочина, од којих су саткани темељи хрватске државе, закључно са изливима примитивизма председника Милановића, представља морални и цивилизацијски суноврат Хрватске – закључио је Братић.

Адвокат Братић осврнуо се и на то што је Милановић вређао председника Вучића, те рекао:

– Иначе, у Србији не гони нити суди председник Републике, да би се њему неко обраћао. Ову кривичну пријаву није чак поднео ни МУП, већ сами оштећени, након 27 година одбијања Хрватске да Босни и Херцеговини достави податке о идентитету пилота. Уопште није битно да ли се суди у БиХ где се догађај десио или у Србији где су сада жртве. Могло је и у Хрватској, иако се догађај није тамо десио, већ у другој држави, али су закаснили ових 27 година – објаснио је. – Али, ако председник Хрватске жели да пилотима и официрима суде у Хрватској, има прилику да то одмах учини, само за друге злочине, за које он ни чуо није. У операцији “Бљесак” у Градишци пилоти су убили децу у цивилним објектима и дејствовали по згради болнице поред Саве, о чему постоје видео-записи. Један од њих, пилот Перешин, погинуо је, али овај други је жив, и живи у Пули. У Олуји у селу Драготина на Банији пилоти су дејствовали, оргијали, по видно обележеном санитетском возилу и усмртили четири цивила и то Хрвата. У Личкој калдрми су 7. 8. 1995. пилоти дејствовали, такође, по колони цивила, а у извештају написали по складишту муниције. Ово су забележиле и снаге УН – нагласио је.

Прочитајте још:  Маратонац из Растока и званично почео да трчи последњи круг: ДИК једногласно утврдио кандидатуру Ђукановића

– Адмирал Лошо се лично укључивао у линије командовања и наређивао артиљеријску ватру калибром 130 мм по цивилним објектима. На пример, по стамбеним зградама у Дрнишу и по центру Дрвара, по центру Босанског Новог, што све стоји у Оперативном дневнику са све извештајем да је извршено, који су дневници предати Хагу. Актуелни потпредседник Владе Хрватске Томислав Медвед је одговоран за злочине у Логору Ракитје у Загребу 1991. године о чему се суди у Београду, а посланик Сачић који јуче призива рат против Србије одговоран је за убиство цивила у Груборима, о чему такође постоје докази у бази Хашког трибунала. Генерал Крстичевић са још двојицом команданата за масакр цивила у Бравници и у Мркоњић Граду, а сви ти људи су на државним функцијама.

Адвокат наглашава да за све злочине почињене над Србима постоје докази, те додаје да је “откривање и процесуирање злочина против човечности међународна обавеза Хрватске и она је дужна да је извршава ма како то суочавање са вертикалом сопствених злочина болно било”.

– О свему томе постоје докази и то у бази доказа Хашког трибунала који је позвао национална правосуђа да користе базу ради даљег кривичног гоњења пред домаћим правосуђем. Поред Ракитја у Загребу, главном граду, од јесени 1991. године постојали су логори са обележјима конц логора у којима су злостављан голобради младићи ЈНА, и то затвор у Селској улици, у Влашкој улици и Керестинец, а у њима су вршени злочини над људима какве људска разум не може да појми. Откривање и процесуирање злочина против човечности међународна је обавеза Хрватске и она је дужна да је извршава ма како то суочавање са вертикалом сопствених злочина болно било- закључио је он.

Прочитајте још:  Како су Дачић и Порфирије аминовали хрватске наводе о српским злочинима уз чесницу и вино

Тотално лудило Милановића
ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић у изјави да та држава може да подигне оптужницу против председника Србије Александра Вучића, испољио је додатни ниво лудила које у Хрватској данима не јењава.

– Хрватска ће сутра оптужити њиховог актуалног председника, ако буде лоше воље, зато што је дивљао на територији Хрватске ’95. године, а не на Петровачкој цести, као у песми Бранка Ћопића, на којој су се наводно догодила та дела у којима су наводно погинула нека деца – рекао је хрватски председник.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *