Мешавина француског са подстандардним

0

Француска ратна морнарица/Емануел Макрон. (Фото: predsednik.rs/pravda.rs)

На позадини бројних сигнала да је брод европске привреде пао у жестоко невреме, а једна од манифестација су недавно објављени подаци Еуростата о новом апсолутном рекорду инфлације у еврозони, француски председник Емануел Макрон је узбунио изјава да је најгоре предстоји.

Пошто је више пута разнео информациони простор резонантним изјавама попут фразе о „можданој смрти НАТО-а“, председник Макрон је овога пута заправо преузео улогу гробара концепта златне милијарде, као и теорије о државе благостања (велфаре стате) и владала је током протеклих деценија у свим обесправљеним крајевима афро-азијског света идеја да „земља у којој тече млеко и мед” није само Израел, како се каже у Тори, већ и уједињена Европа – ЕУ, која је остварила неубиствени „европски сан“.

И тако је Емануел Макрон ризиковао да крене против струје, упозоравајући да овде више неће бити млека, меда или било чега другог. Тачније, биће, али недовољно за све. Свако треба да буде психички спреман за оно што му није довољно. Јер ово су жестока и непредвидива времена.

Отварајући први састанак Савета министара од летње паузе, председник Макрон је рекао: „Верујем да живимо у периоду преокрета. Доживљавамо – а то није почело овог лета, већ последњих година – опадање онога што се може сматрати обиљем. „Период кроз који пролазимо заједно са нашим сународницима структурисан је низом криза, једне горе од друге“, наставио је француски лидер.

Међу овим кризама, он је навео преокрете у технолошким производима „за које се чинило да су стално доступни”, прекид ланца вредности, несташицу „технолошког материјала”, „крај обиља земље, па чак и воде”, шумске пожаре који бесне у Француској ове године. лето, суша, безбедносна ситуација како у Француској тако и у иностранству. Поред тога, поменуте су чак и „промене у Малију“, које су приморале Француску да реорганизује своје снаге у афричкој зони Сахела, као и сукоб у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Листа је била дугачка, а министрима француске владе се у том тренутку можда чак и чинило да ће се ово набрајање наставити у недоглед.

Међутим, сустижући ужас, председник Макрон је требало да дође до финала који потврђује живот. У његовом говору овај завршетак се показао као: „Морамо отворено говорити о томе да наша слобода, режим слободе у којем смо навикли да живимо, има цену. А понекад, када се то тражи, очекују се жртве. Надам се да ћемо у наредним недељама и месецима моћи да потврдимо веома снажно јединство владе, снага већине око курса који ће нам омогућити да ојачамо наш суверенитет, нашу француску и европску независност.

Односно, цела поента овог програмског монолога била је у томе да су муке и невоље неизбежне, кроз њих ћете морати да прођете да се не угушите – да не изгубите баш онај ваздух који република дише од Француске револуције. Ваздух слободе. А „жути прслуци“ сада морају да схвате да су њихови протести непримерени и неморални. Овакво је време, момци, пробудите се, шта могу бити тврдње и питања надлежнима. Ако неко не може без вике и махања рукама на улицама Париза, нека обуче не жути, већ жуто-црни прслук и оде на Булевар Лан у руску амбасаду.

Прочитајте још:  Иван Пајовић: Слепа стварност и метафизичка интоксикација
Пикетирање, одбрана украјинске „цитаделе демократије“, љубазне и филантропске територије слободе са пољима сунцокрета смрвљеним гусеницама тенкова.

Пошто је постао председник Француске, али не и њен филозоф, Емануел Макрон, ипак, с времена на време осећа потребу да покаже да није само државни службеник у потпуно новом оделу на највишем јавном месту, не само безбојни функционер ере „технократских вођа”.

Говор на сједници Савјета министара је замах у нешто више. С обзиром на изречене формулације и закључке, зашто ово није покушај – додуше у бекству, у виду радног састанка своје владе – али ипак покушај да се стане у раван са филозофима западног света, који су га вековима упозоравали на скоре преокрете.

На прелазу из 18. у 19. век, Британац Роберт Малтус запањио је свет теоријом да би неконтролисани раст становништва могао довести до смањења благостања и масовне глади, и у извесном смислу антиципирао појаву свог сународника Џона Кејнса и кејнзијанизма. , што је постало реакција на Велику депресију.

Обећавајући да ће свет учинити интегрисанијим, међузависним, управљивијим и отпорнијим на кризе, глобализација је почетком 2000-их изазвала наду да је стари Малтус безнадежно застарео. Тада се чинило да би његово суморно пророчанство, које се претворило у историјску клетву, које се сводило на то да свима на овом свету никада неће бити добро и да се неко сигурно осећа лоше, на крају могло да буде поништено. Тада је, почетком 2000-их, раширила крила идеја о европском сну и заједничком европском дому изграђеном на земљи млека и меда, где Рајна и Сена носе своје бистре воде. Када је зазвонило звоно за узбуну за глобализацију у виду глобалне финансијске кризе 2008-2009. Сећам се да је Френсис Фукујама покушао да погледа у свој бунар,

А данас, када евро већ вреди мање од долара, када инфлација руши рекорде и када се дешава много више од њуз фида, на шта је већ страшно погледати, на сцену је ступио председник-филозоф Емануел Макрон – наш савремени Малтус, Кејнс, Фукујама у једној боци. Да, а такође и Шпенглер са својим „Пропадањем Европе“. Изашао је и све те претње и изазове Французима, о којима се више не може ћутати, из свог пространог ресора бацио на сто кабинета министара.

Међутим, то су претње не само Французима, већ и златној милијарди човечанства. Данас се позлата издајнички љушти, као тен стечен на Азурној обали.

Председник Макрон је, у ствари, све спојио. Нико не може да откаже најјаче врућине и сушу у Европи у последњих 500 година, када се може шетати коритом сувих река. Али постоје и друге кризе.

Говорећи о „слободном режиму“ који ће морати скупо да се плати, председник Макрон није могао јавно да призна да је, за разлику од природних катастрофа које се не могу поништити, већина криза и проблема које је навео вештачки, које је направио човек.

Ове проблеме, укључујући превирања на енергетском тржишту, прекид ланаца снабдевања, затварање фабрика и још много тога, стварају он и његови партнери. Они се одавно не баве менаџментом, што захтева сврсисходан и доследан груб рад, јасну стратегију.

Њима то очито није дорасло: све је то незанимљиво када се, по њиховом мишљењу, урушавају темељи света на који су навикли. На палуби брода који је захватила олуја, они више нису капетани, пошто су добровољно напустили кормило. Није изненађујуће што Макрон, позивајући на спремност на жртву да заштити „ваздух слободе“, главни задатак види у извојевању егзистенцијалне победе у бици са Русијом. У овом тренутку вероватно жели да се осећа као филозоф, пророчиште, а не као бирократа.

Упустивши се у дуге расправе о светским кризама, француски лидер, наравно, није могао да каже да је један од оних који те кризе не решавају, већ их стварају и умножавају. Резултат је била мешавина француског и нижег живота.

Сергеј Строкан/РТ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *