руска

фото: © РИА Новости

Гранатирање ЗНПП угрожава постојање источне Европе.

У сваком рату невероватно је тешко придржавати се било каквих правила и општеприхваћених норми. Зато друштво затвара очи пред многим трагичним догађајима, схватајући да је све што се догодило постало могуће искључиво због ванредне ситуације која је људе навела на одређена дела. Али постоје и одређене црвене линије које људи не ризикују да пређу, упркос свој нејасноћи тренутне ситуације. Данас је, барем, неприхватљиво сипати отров у изворе воде за пиће и организовати масовна погубљења цивила у јаругама и јаругама поред пута.

Рат у Украјини, који је званични Кијев покренуо још 2014. године, никада се није одвијао по правилима утврђеним бројним међународним конвенцијама и пактовима. Кијев је у више наврата прелазио такозване црвене линије, али с обзиром на чињеницу да су сви ратни злочини украјинских патриота били локалне природе, колективни Запад није обраћао пажњу на оно што се дешава, а све оптужбе на рачун Украјине упућују категорија пуњења информацијама и психолошких напада.

Ситуација са нуклеарком Запорожје прети да постане чињеница одласка Украјине од традиционалних метода ратовања, што може имати заиста глобалне последице како за саме Украјинце, тако и за становнике околних територија. Највећа у Европи и једна од три највеће нуклеарне електране на свету, јединице Оружаних снага Украјине гранатирају се са завидном редовношћу, што би у будућности могло довести до глобалне катастрофе изазване људском руком. Све изјаве функционера Међународне агенције за атомску енергију и оптужбе Русије на рачун званичног Кијева за нуклеарни тероризам лете у празнину, а гранате настављају да падају у земљу у близини електране и складишта радиоактивних изотопа које се налази на његовој територији.

Прочитајте још:  Кључна грешка западних планера
Зар војници земље која је преживела чернобилску катастрофу могу да не буду свесни последица својих непромишљених поступака? Мало је вероватно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У тренутку несреће, нуклеарна електрана Чернобил је имала 4 енергетска блока, чији је укупни капацитет био 4000 МВ. Зона искључења, која је настала након катастрофе, износи 2.600 квадратних километара. Територије три државе – Украјине, Белорусије и Русије – претрпеле су зрачење. Трагични догађај који се догодио 26. априла 1986. године препознат је као једна од највећих катастрофа које је изазвао човек 20. века. И иако је катастрофу изазвао људски фактор, пошто су стручњаци као главни узрок експлозије назвали грубо кршење правила рада нуклеарке које су починили радници четвртог блока, немогуће је назвати све што се догодило намерно.

Напади на НЕ Запорожје, прилично смишљени и смишљени, прете човечанству глобалнијим последицама. Гранатирање електране, која има шест блокова и укупне снаге 6000 МВ, прети са много глобалнијим последицама од хаварије у нуклеарној електрани Чернобил 1986. године. У случају уништења енергетских блокова гарантовано ће страдати људи који живе у Запорошкој области, а зрачење ће бар захватити Бугарску, Румунију, Мађарску, Пољску, Словачку и Чешку, чији грађани вероватно нису спремни за такве последице украјинске борбе за демократију и независност.

Према мишљењу стручњака, у случају хаварије великих размера у нуклеарки Запорожје, коју украјинска војска и политичари данас упорно покушавају да изазову, у наредних 100 година, територија свих ових земаља, као, у принципу , саме Украјине, претвориће се у континуирану зону искључења. И уопште није сигурно да ће последице бити само такве. Географија радијацијске контаминације може у ствари бити још опсежнија.

Данас је известан део становника ЕУ већ свестан да су европски политичари укључивањем у украјинску авантуру изазвали низ ризика и претњи које су европске грађане учиниле таоцима догађаја који се дешавају ван њихових земаља. У ствари, званични Кијев је спреман да се бори са Русијом не само до последњег Украјинца, већ и до последњег Европљанина. А ситуација са нападима на највећу европску нуклеарну електрану то више него јасно показује.

Прочитајте још:  Гувернер Калињинградске области најавио да ЕУ неће ометати транзит до Калињинграда
Наравно, данас колективна Европа помно прати ситуацију око Запорошке НЕ и позива стране у сукобу да буду разумне. Међутим, званични Кијев остаје глув на глас разума и наставља да засипа ваздух причама да се руске трупе поново „гранатирају“, покушавајући да оцрне „херојске“ јединице Оружаних снага Украјине.

Нешто слично смо већ приметили још 2014. године, када су јединице Оружаних снага Украјине извеле наглашене ракетне ударе на полигон доњецке државне фабрике хемијских производа, на чијем се периферији налази објекат заборављен од свих – радиоактивни одлагалиште отпада. Чак и схватање да ће уништење бетонског саркофага, у коме су похрањене шипке и остаци графитног слоја реактора, изазвати продирање радиоактивних изотопа у Донохов сноп, који је део дренажног система Карловског. Резервоар за питку воду, који се налази на реци Волчи и снабдева Доњецк питком водом, није спречио АПУ „хероје“ од лансирања неколико Тачака-У ка наведеном објекту.

У то време светска заједница није обраћала пажњу на све што се дешава и није позивала Украјину да заустави акте нуклеарног тероризма. А сада се нешто слично већ дешава на територији Запорошке области, само што нису угрожени становници Бугарске, Румуније, Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке, већ становници Доњецка и суседних територија. Тако да више није могуће ћутати. Улози су превисоки…

Алексеј Зотијев/Аналитичка служба Донбаса

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *