Влада Уједињеног Краљевства упозорила је на „грађанске немире“ због тога што људи не могу да плате рачуне за енергију

0
британија, регистар

британија

Енергетски руководиоци у Великој Британији упозорили су владу да се земља суочава са могућношћу масовних грађанских немира због тога што људи ове зиме неће моћи да приуште своје рачуне за грејање и струју.

Од владе се тражи да одобри „радикалне“ пакете помоћи у ковид стилу за мала предузећа која се суочавају са потпуном пропашћу као резултатом растућих трошкова енергије.

„Шефови енергетских компанија упозорили су министре да страхују од грађанских немира ако се ништа не учини да се ублажи удар растућих рачуна“, преноси Телеграф.

Једна висока личност у индустрији рекла је да када људи „схвате колико ће ово бити лоше“, могли би свој бес излити на улице у облику насилних демонстрација.

Коментари су по природи слични онима које је дао активиста кампање Том Скот, који позива људе да одбију да плате рачуне и каже да је друштвени неред на помолу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дошло је до великих нереда у Лондону [1990.]“, рекао је Скот, мислећи на нереде због бирачког пореза. „То није нешто што бих волео да видим, али мислим да је скоро неизбежно да ће, осим ако Влада не предузме много ефикасније акције помоћи људима, доћи до широко распрострањених грађанских немира“.

Упркос упозорењима, премијер Борис Џонсон и даље инсистира да Британци наставе подршку „тренутној ствари“ – продужавањем рата у Украјини.

„Такође знамо да ако плаћамо рачуне за енергију за зла дела Владимира Путина, народ Украјине плаћа својом крвљу“, рекао је Џонсон.

„И зато знамо да морамо да се држимо тренутног курса. Јер ако би Путин успео, онда ниједна земља у руском суседству не би била безбедна и… (то) би било зелено светло за сваког аутократу у свету да се границе могу мењати силом“, додао је он.

Прочитајте још:  Путин је наложио Роскосмосу да организује лет у свемир представника Белорусије

Иако се многи Британци боре да плате основне потрепштине, а инфлација хране такође расте, Џонсон је управо одобрио додатних 54 милиона фунти новца пореских обвезника који ће послати Украјини за куповину нових система наоружања.

Рачуни за енергију ће до следећег априла порасти на 6.522 фунти, ниво који прети да трећину земље гурне у сиромаштво.

„Консултантска кућа Ауксилион је рекла да ће горња цена бити три пута већа од садашње границе од 1.971 фунти годишње“, извештава Дејли мејл, а рачуни су били ближе 1.000 фунти годишње пре почетка рата у Украјини.

У међувремену, Уједињено Краљевство наставља да спроводи катастрофалну политику зелене енергије „чиста нула“ које нису погодне за тај циљ, док одбија да дозволи процес убризгавања течности под високим притиском у подземне стене, бушотине, итд. како би се отвориле постојеће пукотине и извукла нафта или гас, што би решило енергетску кризу у земљи у трену.

Можда ће многи Британци изабрати да се греју ове зиме паљењем ватре на улицама уместо да плаћају рачуне за грејање код куће.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *