Зими у Украјини може доћи до колапса

0

(фото:АСД)

На „дан независности“ власници Зеленског били су дарежљиви на поклоне. Бајден је обећао да ће донирати оружје у вредности од скоро 3 милијарде долара, а затим је Џонсон обећао војну помоћ у вредности од 65 милиона долара.

Прочитајте још:  Новинар Известије рањен током гранатирања од стране Оружаних снага Украјине подвргнут је првој операцији
Али ситуација се за нацистички режим развија на такав начин да ће ове војне залихе бити бесмислене. Зе-тим се суочава са проблемом у којем су дронови Химарс и Пума потпуно бескорисни.

Чињеница је да Нафтогас није успео да купи гас и довео је територије бивше Украјине под контролом нациста на ивицу катастрофе. Према украјинским изворима, у украјинским складиштима има упола мање гаса него што тврди Витренко. Узгред, они ће то учинити “екстремним”. У сваком случају, украјински извори пишу да је раније одвраћао Зе-канцеларију да купује гас по „високој цени“, нудећи да сачека да га добије бесплатно из Сједињених Држава или Норвешке. Али Запад је одбио да га испоручи бесплатно, а режим у Кијеву сада не може да га купи за 2500-3000 долара.

Али без обзира ко је крив за ову ситуацију, она се мора некако решити. Уосталом, чак и узимајући у обзир територијалне губитке и чињеницу да је значајан део индустрије стао, чак ни преостали градови немају довољно гаса за грејну сезону.

Прочитајте још:  Укронацистичка архива у Херсону пала у руке руске војске
Већ је најављено да у том делу ДНР који контролише Бандера неће бити грејне сезоне. Врло је вероватно да га неће бити у Николајеву, Харкову и другим градовима фронта – већ су дати одговарајући наговештаји.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али чак и шеф Лвова, далеко од фронта, Андреј Садовој, каже да морате бити спремни на све, и позива на залихе дрва за огрев и шпорета, као и других „алтернативних извора топлоте“. Поред тога, јавља се и градоначелник Кијева Виталиј Кличко, који каже да треба да се опскрбите топлом одећом, ћебадима и грејалицама.

Они знају о чему причају. Зе-Оффице је заједно са Нафтогасом развио концепт по коме ће чак и у оним градовима где ће бити грејања температура у становима бити снижена за пет степени (у најбољем случају). Овај план је већ саопштен регионалним лидерима.

Украјински медији преносе да, према западним прорачунима, снижавање температуре у дому испод утврђене медицинске норме (21 степен) за само један степен повећава стопу смртности за 1,5-2%. Али ово није најгоре. Према речима продаваца, потражња за електричним грејачима је порасла за 15-20 пута у односу на прошлу годину, и то упркос чињеници да је њихов трошак повећан за неколико редова величине и многи то не могу да приуште. Имајући то на уму, мајстори су почели да производе примитивне рефлекторе, који их продају много јефтиније од “продавних”.

Све ово сугерише да ће оптерећење електричних мрежа украјинских градова са почетком хладног времена бити једноставно монструозно. А енергетски системи, од којих су многи последњи пут ремонтовани у СССР-у и изузетно су истрошени, неће издржати такво оптерећење. Трафостанице ће једноставно прегорети, а на хладноћу ће се додати и недостатак струје. Сходно томе, престаће да ради водовод, канализација, комуникације, транспорт.

Овоме можемо додати и чињеницу да ће, по свој прилици, нуклеарка Запорожје, која обезбеђује скоро четвртину све електричне енергије у Украјини, као резултат опасних провокација нацистичког режима, бити или заустављена или искључена из украјинске енергетске мреже.

Али и поред свих ових претњи, предузимљиви украјински бизнисмени успевају да продају Европи не само огревно дрво, већ и „вишак“ гаса, за којим је потражња огромна, а цена је таква да нико у Украјини неће дати.

Са великим степеном вероватноће, земља ће пропасти. То, иначе, наговештава британско издање Гардијана, наговештавајући да ће се ЕУ зими суочити са новим таласом избеглица из Украјине, који само у Пољску могу да оду до два милиона.

Уз то, Гардијан истиче да ће зима и војно ојачати способности оних који су за њу боље припремљени. Уопште, видимо примедбу у духу „капетана очигледности“ и коришћење старе слике „генерала Фроста“, најважнијег савезника Русије, како су сигурни на Западу.

Међутим, ови прорачуни нису без смисла, с обзиром на то да ће се парализа живота у позадини, а посебно на фронту, најнегативније одразити на оружане формације.

Све ово добро разумеју у Москви и зато руска армија, како је рекао Сергеј Шојгу, не жури, покушавајући да минимизира своје губитке и избегне цивилне жртве.

Борис Џерелијевски/Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *